"De ki, bilenlerle bilmeyenler bir olurlar mı?"
"Allah'a karşı gercek huşu ve haşyeti ancak alimler gosterirler."
"De ki, benimle sizin aranızda şahid olarak Allah ve yanında kitap ilmi olanlar yeterlidir."
"Yanında kitap ilmi bulunan dedi ki, onu ben sna getirecegim."Bu ayet, sozu edilen zatın bu zor işi (Belkıs'ıntahtını bir anda Yemen'den alıp Hz.suleyman'ın onune koyma işini)ilim kuvvetiyle gercekleştigini bildiriyor.
"Kendilerine ilim verilmiş olanlar ise ."Yazıklar olsun size!İman edip salih amel işleyenler icin Allah'ın mukafatıdaha hayırlıdır.Buna da ancak (gecici şeylere karşı )sabredenler kavuşabilirler."dediler"Bu ayet; iman, salih amel ve sabrın ahiretteki buyuk mukafatın ancak alimlerin anlayabildiklerini gosteriyor.
"Biz bu misalleri insanlar icin veriyoruz.Fakat onları ancak alimler anlayabilirler."
"Onlar olayı peygambere ve ilim sahiplerine goturselerdi, onun ic yuzune nufus edebilen bunlar onun hakikatini bileceklerdi.Allah'ın uzerinizde lutuf ve merhameti olmasaydı cok az haller dışında şeytana (ve cehalete)uyardınız."Bu ayet,Allah teala'nın hadiselerdeki hukmunu bulma işimi (ictihadı) alimlere havele ediyor ve bu hususunda onların rutbelerini peygamberlerin rutbesine bitiştiriyor.
"Kur'an, kendilerine ilim verilenlerinkalplerinde (hafızasında)tutulan acık ayetlerden ibarettir."
"Rahman olan Allah Kur'an'ı oğretti;insanı yarattı ve ona beyanu (ilim) oğretti."Allah'teala,bu ayetlerde insanlara Kur'an'ı ve ilmi oğretmesini nimet ve minnet olarak zikrediyor.
Bu konuda bazı hadis-i şerifler şoyledir:
"Allah teala kime iyilik ederse, onu dinde ilim sahibi yapar ve ona ruşd'u (doğru olanı)ilham eder:"
"Alimler peygamberlerin varisleridirler."Peygamberlik en buyuk mertebe oldugu icin, bu mertebeye ilim yoluyla varis olmak da en buyuk şereftir.
"Goklerde ve yerde olanlar alimler icin istiğfar ederler."Goklerde ve yerde olanlarınkendileri icin istiğfar etmeleri alimlerin yuksek mertebelerinden dolayıdır.
"Cahiliyet doneminde ustun ololanlar, ilim ogrenirlerse İslam doneminde de ustun olurlar."Cahiliyet doneminde insanlar nufusları, gucleri ve servetleriyle ustun sayılırlardı.İslam dini bu şeylerdeki ustunlugu ilim şartına bagladı.
"Alimin alim olmayan abid (kendini ibadete veren) uzerindeki ustunluğu, benim en alt derecedeki ashabım uzerindeki ustunluğu gibidir."
"Alimin abide goe ustunluğu dolunayın diger yıldızlara gore ustunluğu gibidir."
"Kiyamet gununde uc sınıf insan şefaat ederler.Bunlar peygamberler, alimler ve şehidlerdir."
"Dini bilen bir alim, şeytana karşı bin abid'ten daha gucludur.Bu dinin diregi din bilgisidir."
Hayra delaleteden (Onu oğreten, gosteren, teşvik eden), onu yapan gibidir(onun sevabı kadar sevap alır).
"Dunyada yalnızca iki kişi gıpta edilmeye deger. bunlardan birisi ,Allah teala'nın kendisine verdigi ilimle amel eden ve onu ogretendir."
Allah resulu'na nisbet edilen bir sozde şoyle denilmiştir."Allah benim halifelerime merhamet etsin.Benim halifelerim,benim sunnet'imi ihya eden ve onu ogreten kimselerdir."Allah Resulu'nun sunnet'i ilimdir.
Ashap ve diger din buyuklerinin ilmin fazileti hakkındaki bazı sozlerişoyledir:
"İlim, şerefli olanın şerefini yukseltir;koleyi sultan derecesine cıkarır."
"İnsanların en hayırlısı alim olandır.O, kendisine de başkalarına da yarar saglar:"
__________________