Lucescu'dan onemli acıklamalar
Futbol0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Lucescu'dan onemli acıklamalar
-
15-10-2019, 15:00:38Kayıtlı ÜyeLucescu'dan onemli acıklamalar Turkiye'de Galatasaray'da ve Beşiktaş'ta gorev yapan, onemli başarılara imza atan ve adı surekli buyuk takımlarla anılan Teknik Direktor Lucescu onemli acıklamalarda bulundu. Turkiye'nin dort buyuk kulubu, ne zaman sıkıntıya girse hep sizin adınız on plana cıkıyor. Kulupler gercekten sizi arıyor mu; yoksa gundem mi oluşturuluyor? Sadece dort buyukler değil, Milli Takım icin de adım geciyor. Sadece medyanın yazdığı gibi kalmıyor tabii... Kulupler direkt olmasa da aracılar vasıtasıyla beni arıyor. Daha once de dostlar vasıtasıyla Fenerbahce'den, Galatasaray'dan ve Trabzonspor'dan teklif aldım. Bu benim icin bir gurur kaynağı. Turkiye'de cok başarılı bir donem gecirdim. Şimdi goruyorum ki kulupler benim değerimi daha cok anlıyor. Diğer bir nokta da taraftarlar beni istiyor. İki hafta oncesine kadar spor medyasında Beşiktaş'la anlaştığınız yazılıyordu. Beşiktaş'a neden gelmediniz? Evet, Beşiktaş'tan teklif aldım. Ancak hep unutulan bir şey var, ben Shakhtar Donetsk ile iki yıllık sozleşme daha imzaladım. Başkan Rınat Ahmetov'un Avrupa icin hedefleri var. Bana buyuk değer veriyor. Futbola cok yatırım yaptı. Shakhtar şu an Doğu Avrupa'nın en buyuk kulubu. Ne Dinomo Kiev, ne F.Bahce ne de G.Saray uc sene boyunca Avrupa'da bu kadar başarılı olabildi. UEFA sıralamasında buyuk sıcrama yaptık. Başkanla uyumlu bir calışmamız var. Şimdi ona sırtımı donup gitmek olmaz. Ahmetov'a vefa borcum suruyor. Beşiktaş'la para yuzunden anlaşamadığınız da yazıldı? Cok komik gercekten. Para benim icin onemli değil. Onemli olsaydı Beşiktaş'tan ayrılırken 500 bin dolarlık tazminatımı alırdım. Bu para benim yasal hakkımdı; ancak hakkımı Beşiktaş'a bağışladım. İnonu Stadyumu'na bir plaketimi assınlar yeter. Peki Turkiye'yi kafanızdan sildiniz mi? Hayır, bir gun Turkiye'ye doneceğim. Rovanşı alacağım yani (gulerek)... Bu hangi takım olur, bilmiyorum. Rovanştan kastınız nedir? Turkiye'de bana karşı cok haksızlık yapıldı. Hakemlerin ve bazı spor yazarlarının hışmına uğradım. Zor gunlerim oldu ve kotu bir şekilde ayrıldım. Bu yuzden gelip beni mağdur edenlerden hesap sormak istiyorum. Buyuk takımlar yabancı hocalarla bir turlu istikrarı yakalayamadı. Gerets, Tigana gitti, Zico şampiyonluğa rağmen eleştiriliyor. Sizce yabancılarda hata nerede yapılıyor? Turk futbolu icin Batı Avrupalı hocalar uygun değil. Bence Balkan ulkeleri, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya gibi ulkelerden gelecek hocalar Turkiye'de daha başarılı olur. Cunku, Turk futbolcusunu daha yakından tanıyorlar. Medyayı tanıyorlar. Bir zamanlar Osmanlı coğrafyasında yaşadıkları icin kulturler de benziyor. Fransız, Belcikalı, Alman ve İtalyan hoca ise cok farklı değerlerle Turkiye'ye geliyor. Ertuğrul Sağlam'ın kariyeri Beşiktaş icin yeterli mi? Ona buyuk saygı duyuyorum. Turkiye'ye ilk geldiğimde Beşiktaş'taki son sezonunu oynuyordu. Daha sonra Samsunspor'a gitti. Futbolculuğunu cok beğenirdim. Ertuğrul'un en onemli eksikliğinin uluslararası maclar olduğunu duşunuyorum. Ertuğrul ilk yılında takımla cok oynarsa hata eder. Bence kadroya fazla dokunmamalı. Bir iki transferle takviye yapabilir. G.Saray'da, Beşiktaş'ta ve Shakhtar'da da ilk yılımda takıma dokunmamış ve başarılı olmuştum. Turkiye'de iki tane Lucescu imajı var. Biri cok babacan, başarılı ve beyefendi. Diğeri de cok cabuk kızabilen, hakemlerle kavgalı, tartışan bir Lucescu. Peki doğru olan hangisi? Asabi biri olduğumu kabul etmiyorum. Taraftarlar, kulubu icin savaşan, haksızlığa sessiz kalmayan teknik direktorleri seviyor. Ben savaşcıyım; cunku bircok anormallikle karşılaştım. G.Saray'da, ardından Beşiktaş'ta bircok lig macında bircok hakem hatasının kurbanı olduk. Ama asla bir hakemin boynuna sarılmadım, asla kimseye yumruk atmadım. Sadece haklı tepkimi konuşarak ifade ettim. 62 yaşındayım ve bir gun evde oturup dinlenmedim. Surekli başarı icin koşturuyorum. Ukrayna'da da aynı anormallikleri yaşıyorum. Dinamo Kiev'in başkanı, Ukrayna Futbol Federasyonu başkanının kardeşi. Kasım ayındaki D.Kiev macında hakem sahada bizim yenilmemiz icin mucadele etti. Hakem Portekizliydi; ancak futbol federasyonu taraflı olarak bu hakemi secmişti. Beşiktaş'ta sizi en cok hayal kırıklığına uğratan şey neydi? Beşiktaş'a ilk geldiğim yılda yonetime dedim ki: Eğer 100. yılda başarılı olmak istiyorsak, akıllı davranmamız gerekiyor. Medya onunde asla tartışmayalım. İyi bir arkadaşlık oluşturalım. Birbirimizle iyi anlaşırsak, futbolcular da bundan etkilenir. Ama eğer birbirimizi yersek, şampiyonluk hayal olur. İlk sene dediklerim oldu ve muhteşem bir şampiyonluk yaşadık. Ama ikinci sene buyuk kavga başladı. Herkes pastadan daha cok pay sahibi olmak istedi. Yoneticiler kafalarına gore konuşmaya başladı. Herkes daha fazla one cıkmaya calıştı. Tabii bu kavga futbolcuların da moralini bozdu. Primler zamanında odenmedi. En buyuk gol silahımız İlhan Mansız satıldı. Buna Cem Papila ve Bulent Uzun gibi hakemlerin de maclarımızı katletmesi eklenince buyuk kaos patladı. Bulent Uzun'un Ankaragucu macında yaptıklarını unutamam. Sonradan oğrendim ki Bulent Uzun, A.Gucu Başkanı Cemal Aydın'ın cok iyi arkadaşıymış. Cok zor bir yıldı. Beşiktaş iki sene ust uste şampiyon olacaktı; ama birileri engelledi. Tolga neden Shakhtar'dan ayrıldı. Siz mi istemediniz? Hayır, kendisi buradaki ortama alışamadı. Tolga'nın dil problemi vardı. Arkadaşları olmadı. Ancak takımda bir problem cııkarmadı. İyi bir profesyonel futbolcuydu. Turkiye'ye donmek icin izin istedi, ben de gidebilirsin, dedim. Feldkamp, 74 yaşında Galatasaray'ın teknik direktoru oldu. Yorumunuz nedir? İlk duyduğumda inanılmaz, nasıl mumkun olur, dedim icimden. Ancak teknik direktorler icin artık yaş sorun değil. Otto Rehhagel'e bakın 70'ini coktan aşmış. Yunanistan'da hÂl cok başarılı. Alex Ferguson'a bakın, 66 yaşında Manchester United'ı şampiyon yaptı. Feldkamp, antrenmanda koşmak zorunda değil. Aklıyla oyuna hakim olabilir. 70'inde olursun; ama ruhun hÂl bir delikanlı gibidir, surekli heyecan icinde olursun. Feldkamp'ın ikinci adamı guclu olursa başarılı olur. Takımda guzel bir hava yakalar, sadece futbolcuları değil, taraftarları da bu ruzgÂrın icine cekerse bir şeyler yapabilir. İnsan tekrar futbola başladığında buyuk bir motivasyon hisseder. Bu cok onemli. Feldkamp sekiz yıldır futbolun icinde değil. Şimdi kafası şarz olmuş durumda. Benden bile kafası iyi diyebilirim. Ben 74'ume geldiğimde Galatasaray'ın başına gelebilir miyim, bilemiyorum. Cunku kariyerime hic ara vermedim. O zamana kadar cok yorulurum herhalde. Yıldızlarla değil de asker oyuncularla calışmayı sevdiğiniz soyleniyor... Ben futbolcuyu 'takım icin ne kadar faydalı olur' diye değerlendiririm. Kendisi icin oynayan futbolcuya onem vermem. Bakın kadromda Elano diye bir Brezilyalı var. Turkiye macında oynadı. Ancak bencil bir futbolcu, takım futbolunu bilmiyor. Yıldız futbolcu diye bir ayırım yapmam. İtalya'da Baggio, Ronaldo ile calıştım. Hepsine şunu soyledim: Siz 1 numara değil, takım 1 numara olmalı. Yasin Tuncer-Zaman __________________