Kucuk otelciliğin konaklama sektoru icinde ayrı bir segment haline geldiğini belirten Kucuk Oteller Derneği Genel Sekreteri Adnan Mordeniz, "Kucuk otellerin yonetim ve pazarlama ihtiyacları buyuktur. Yonetim, pazarlama ve teknolojik desteğini danışmanlık sayesinde satın alırlar" dedi.

20 yıldır turizm sektorunde kucuk otel işletmeciliği yapan ve www.smallhotelsadvisor.com sitesi uzerinden danışmanlık hizmeti yuruten Kucuk Oteller Derneği kurucu ve Genel Sekreteri Adnan Mordeniz, kucuk oteller danışmanlığının işleyişini anlattı. Danışmanlık yapılan konuyla doğrudan ve dolaylı bir cok alanda deneyim, bilgi ve gorgu sahibi olmak gerektiğini belirten Mordeniz, "Olaylara makro ve mikro seviyelerde bakabilme becerisi, ongoru, geleceğe dair olduğu kadar bugune yonelik teknolojik ve yonetimsel vizyon sahibi olabilmeyi gerektirir. Ayrıca işbirlikleriniz olmalı. Bu saydıklarım birer ustunluk vasıflarından ziyade danışmanlık icin gereklilik ve yeterlilik tanımlarıdır" dedi. Deneyimin onemine vurgu yapan Mordeniz, şunları soyledi:
"İş dunyası her ne kadar hızla değişip gelişen bir bilgi havuzuna donuşmekteyse de, yeniliklere acıksanız deneyimlerinizi daha değerli hale getirebilirsiniz. Boğazici Universitesi İşletme Bolumu'nden mezun olduktan hemen sonra bağımsız denetim ve finans sektorunde kariyer yaptım. Ancak; turizm sektoru ile kişisel olarak her zaman ilgim mevcuttu.Yirmi yıldır katıldığım toplantılar, yurtici ve yurtdışı fuar ve kongreler, kamu temsilcileri ile yapılan temaslar, meslektaşlarım ile yaptığım fikir alışverişleri benim icin cok onemli bir deneyim hazinesi oldu.
"SON DONEMDE KUCUK OTELCİLİĞİN YILDIZI PARLADI"
Hepimiz biliyoruz ki sosyal ve kulturel hayatın dinamikleri son 10-15 yıldır surekli değişmekte. Bu değişimden etkilenen sektorlerden biri de turizm ve konaklama sektoru. Bu donemde kucuk otelciliğin yıldızı parlamış ve bu alana yapılan yatırımlar kalite ve hız kazandı. Bu olumlu trend gunumuzde de devam ediyor. Kucuk otelcilik, konaklama sektoru icinde ayrı bir segment oldu. Kendine ozgu bir karakteri, kendi ihtiyacları ve pazarlama yontemleri oluştu.
Kucuk oteller adı uzerinde kucuk olcekli işletmelerdir. Olcekleri bellidir. Ancak yonetim ve pazarlama ihtiyacları buyuktur. Yonetim desteği, pazarlama desteği veya teknolojik bilgiyi danışmanlık sayesinde paylaşarak satın almış olurlar. Bu yonetimsel altyapıyı kendilerinin kurması maliyetli olduğu gibi yapılanmaları da eksik kalabilir.
"DANIŞMANLIK, İHTİYAC VE TALEPLERE GORE ŞEKİLLENİR
Danışmanlık, kucuk otelin ihtiyac ve taleplerine gore şekillendirilebilir. Yonetim desteği, teknoloji desteği, pazarlama desteği, yatırım desteği şeklinde belirlenebilir. Yonetim desteği dediğimizde insan kaynaklarının eğitim ve yonetimi, haftanın belli bir veya bir kac gununde otelin genel işleyişinin otel yoneticisi gibi denetlenmesi gozden gecirilmesi gibi konularını kapsar. Teknoloji dediğimizde online site yonetimi, dijital pazarlama, online satış platformları ile ilişki yonetimi, potansiyel pazarlar yonetimi, teknik operasyonel altyapının yonetimi konularını kapsar. Pazarlama konusu da onemli olcude dijital platformlara kaydığından teknoloji konusu altında değinmiş olduk. Yatırım konusu ise standart dışı bir alandır. Kapsam tamamen karşılıklı goruşmelerle belirlenir.
Kendimizi danışman olarak lanse ediyor ve tanıtıyoruz. Bu, bizim danışmanlığımıza yonelik talep yaratılması acısından onemlidir. Ancak ustte belirttiğimiz ihtiyacları, bir gereklilik olarak kucuk otel sahiplerinin belirleyebilmesi ve bu hizmeti talep edebilmesi ise daha onemli ve değerlidir. Cunku ulkemizde hala danışmanlık konusu goz ardı edilen bir konudur. Bizde 'az olsun benim olsun' mantığı ile duşunulebiliyor. Danışmanlık, 'dış kaynak' bir oluşum olduğu icin biraz bu hizmete mesafeli durulabiliyor.
"COK KURALCI BİR ANLAŞMA BİZİM SEGMENTİMİZE KATI GELİR"
Kucuk oteller danışmanlığında sozleşme tamamen her iki tarafın da faydası dikkate alınarak yapılır. Otelin faydası daha fazla gozetilir. Burada karşılıklı goruşme, anlaşma ve guven daha on plandadır. Cok fazla kuralcı ve kurumsal bir anlaşma bizim segmentimize biraz katı gelebilir. Daha esnek, daha yakın temaslı, cozum odaklı, bol danışmalı bir ilişki icinde sistem işlemektedir. Bu surecin fiyatlaması belli bir seviyede oluşmuş bulunmaktadır. Teknoloji ile ilgili somut urun ve hizmetlerin fiyatlaması ise sektor icinde bilinen şekilde uygulanmaktadır. Amacımız kucuk otellere ekstra maliyet cıkarmak değil, yonetimsel maliyet avantajları sağlamaktır."
KAYNAK