BÂyezîd-i BastÂmî hazretleri cocukluk cağlarında, mektepte Kur’Ân-ı Kerîm okurken dersi, «Bana ve ana babana şukur et» meÂlindeki Âyet-i kerîmesine gelir. MÂnÂsını hocasına suÂl ettiğinde, hocası, onun anlayacağı kadar:
“CenÂb-ı Hak bu Âyet-i kerîmede evvel kendine ve sonra da ana babaya itÂat ve hizmet etmeyi emir buyuruyorlar” diye îzÂh ederler.
BÂyezîd-i BastÂmî hazretleri, bunu duyunca hemen eve gelip, annesine durumu anlatır:
— “Ey benim anneciğim! Bu gun oyle bir şey oğrendim ki... MevlÂmız Kur’Ân-ı Kerîmînde; hem kendisine ve hem de ana-babaya hizmet etmeyi emir buyuruyorlar. Hocam oyle anlattı.
Ey anneciğim. Sen de bilirsin ki, bir insanın iki haneye hizmet etmesi gÂyet guctur. Cunku her ikisine de hizmeti aynı olcude yapamaz. Mutlak bir tarafı noksan kalır.
Yuce Rabbimize yalvar: Ya beni affetsin, butun hizmetlerimi sana yapayım, ya da sen bana hakkını helÂl et de, butun hizmetlerimi Allah’ıma yapayım” dedi.
Annesi, bu samîmiyeti gosteren oğlunu şoyle tesellî eder:
— "Ey oğlum! Butun haklarımı sana helÂl ediyorum. Ben senden hicbir hizmet istemiyorum. Butun hizmetini ve itÂatini Rabbına tahsîs et"
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kİme Hİzmet Edeyİm?