Chat arkadaşlığı ne kadar doğru?
İnsan tarih boyunca, her buyuk keşifle toplumsal, ekonomik ve politik bircok gelişim yaşamıştır. Gunumuzde de kısa zamanda cok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, hayatın her kesimi; alışverişten ticarete, kurum ve kuruluşların orgutlenmesinden propagandalara, reklamlara, ciddi araştırmalardan eğlenceye ve en onemlisi aileye kadar her alan icinde yer alan bilgisayar ve internet ile insanlık yeni bir gelişim yaşamaktadır.

Gunumuzde de kısa zamanda cok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, hayatın her kesimi; alışverişten ticarete, kurum ve kuruluşların orgutlenmesinden propagandalara, reklamlara, ciddi araştırmalardan eğlenceye ve en onemlisi aileye kadar her alan icinde yer alan bilgisayar ve internet ile insanlık yeni bir gelişim yaşamaktadır.

İslÂm dini, tum dunya nimetlerini hizmetine verdiği insanlığın eriştiği yeniliklere, keşiflere karşı durmaz. Cunku Yuce Allah, insanın bilmediği ama var olan butun ilimleri ve bilinmezleri bilen olarak, insanın gozlemleri ve deneyleri ile bilmesini istediği, ona takdir ettiği bilimi, istediği zamanda kuluna (insana) oğretir. Başka bir deyişle; insan bir bilgiye calışarak ve cabalarının semeresi olarak Allah’ın ihsan etmesiyle kavuşur. Durum boyle olduğuna gore din bilime, tekniğe, buluşlara, yeniliklere neden karşı gelsin ki…

Ancak İslÂm dini buluşların, yeniliklerin insanlığın yararına kullanılmamasına, onların aracılığı ile insanların zarar gormesine ve Allah’ın emir ve yasaklarının ciğnenmesine karşıdır.

Gunumuz yeniliği internet ile insanlar bilgiye kolay ve guvenilir bicimde ulaşıyorlar. Birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bilgi, ihtiyacı olan kişilere kısa zamanda, kolaylıkla ve iyi niyetli ciddiyet ortamında ulaşmış oluyor.

İnsanların bu şekilde birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve aralarında kurulan bu amacı belli, seviyeli, saygın ilişkileri din yasaklamaz. Fakat ne yazık ki butun internet ilişkileri bu olculerde değil. Bir grup ilişkiler var ki; sadece merak, heyecan, macera, ilgi ve tatmin arayışı ile cinsiyet uzerine kurulup surduruluyor.

Bu tur internet arkadaşlıkları -ki ‘sanal arkadaşlık-hayal arkadaşlık’ isimleri ile masumlaştırılmak istense de- gerek amac boyutuyla, gerek icerik (konuşulan konular), gerek gizlilik ve halvet (tenhaya cekilme) boyutuyla ve en onemlisi kurulmuş yuvalara verdiği zararlar boyutuyla dinen caiz (uygun) değildir. Cunku burada bilgi edinmek adına temiz bir niyet ve şeffaflık yok. Aksine cinsiyet gudusunun, insanı kurallardan sıyırarak tatminini sağlayacağı ‘zevkleri’ amac haline getirdiği bir ilişki var. İnsanın ahlÂki kişiliği, başıboş ve sorumsuz bu ilişkiden buyuk zarar gormektedir. Bu ilişki bir hastalık gibi cocukları, gencleri, yuva sahibi eşleri sarıp-sarmalayıp icine cekiyor. Onları sahip oldukları aileden, cevreden koparıyor. Psikolojisi ve ahlÂk değerleri altust olmuş bir şekilde boşluğa fırlatıyor.

Cinsî ahlak yozlaşmasına kapı aralıyor

İnternet arkadaşlığı icin; ‘Sanal ortamda gercekleştiğinden gercekle karıştırılmaması gerekir’ gibi ifade kullanması artık mumkun değil. Cunku olayların boyutları, gelişimleri ve sonucları; her acıdan iyice incelendiğinde ortada, toplumun 14-34 yaş grubunu tehdit eden buyuk bir cinsî ahlÂk yozlaşması tespit edilecektir.

Cinsî ahlÂkta iffet ve namusun korunmasını esas alan İslÂm dini, kadın ve erkeğin iffet ve namuslarını korumaları emretmekle (en-Nûr 24/32,33) beraber insan fıtratının gerektirdiği cinsel ihtiyac ve arzularının tatminini gormezlikten de gelmez, bilakis bunu son derece tabi karşılayarak ihtiyaclarının karşılanabileceği meşru yol olarak evliliği işaret eder. Bu konuda bize Rûm Sûresi’nin 21. Âyeti cok acık ve net bir şekilde ışık tutmaktadır. İffetlerini koruyan, evlilik ici meşru cinsel ilişki ile yetinen, mutlu ve mesut olmayı başaran muminlerden de ovguyle soz edilmektedir. (el- Mu’minûn 23/5-6)

Ayrıca evlilik girişimleri yapan eş adayları icin; birbirlerini yakınlarının yanında (halvet olmaksızın) gormelerini, bakmalarını (şehvet olsa bile), tanımalarını, konuşmalarını, karşılıklı şartlarını belirtmelerini uygun gormektedir.

Sonuc olarak; hangi yaşta olursa olsun her ergen Musluman, Yuce Allah’ın emir ve yasaklarını ciğnemesine basamak teşkil edecek, hataları davet edici davranış ve ilişkilerden kendini korumasının kulluk gorevi olduğunu unutmamalıdır.


( Zaman Gazetesi / Ailem Dergisi )



__________________