Arkadaşlar defans mevkiisi gercekten zor ve sorumluluk gerektiren bir mevkiidir. Ben 6 senedir bir kulupte once kanat daha sonra stoper olarak oynadım. Bu sene maalesef okul yuzunden bıraktım. Oncelikle halı sahada veya profesyonel bir kulupte rahat defans olmanız icin en az 65 kilo ve 1.80 boyunda olmanız lazım ayrıca buna hız'ı da eklemek gerekiyor. Ornek olarak Gerard Pique -- Oncelikle stoper olan oyuncuların hava toplarında mumkun olduğunca top'dan korkmaması gerekiyor ayrıca kafası ile topa yon verebilmesi gerekiyor bu 1. kuraldır. -- 2. kural ise son adam sizseniz ve 1e1 kaldıysanız karşınızdaki forvet sizden daha kalıpsız ama daha hızlı bir forvet ise onunla aranızda en az 1 metre fark bırakarak karşılamalısınız ve karşılama şekliniz yuzunuz tac cizgisine doğru yan bir şekilde durmanızı gerektirmektedir. Boyle durmanızın sebebi ise calım yerseniz adamı daha hızlı yakalayabilmeniz icindir. -- Stoper oyuncusu son adam olarak kaldığında 1e1'de guclu ve direcli olmalıdır. Karşı forvet oyuncusu sizin gibi kalıplı bir oyuncu ise vucudunuzu ortaya koyarak topu ondan almalısınız, tabiri caizse sokerek almalısınız. -- Ayrıca stoper oynuyorsanız bek oyuncuları korner ataklarında defansta kalır siz ileriye cıkıp gol ararsınız. Ama atak bittiğinde top aut'a cıktığında veya rakibe gectiğinde ışık hızıyla geriye donmeniz gerekmektedir. -- Rakip oyuncu topu sizin bolgenizde ayağından actıysa ama sizden daha hızlıysa toplara kayarak mudahale etmeniz gerekmektedir lakin ters ayakta yakalanırsanız Allah korusun ayağınız kırılmasına sebebiyet verirsiniz. -- Defans olmanın en onemli yanlarından biriside top'dan korkmamanızdır. Rakip forvet kaleyi karşıdan gorduğu anda bencillik yaparak şut cekecektir. Bu anda kendinizi siper ederek topun onune atlamalısınız, bunu yaptığınızda ve top size carptığında %99 ihtimal takımınızı gol yemekten kurtaracaksınızdır. -- Ayrıca pas tekniğinizi geliştirmelisiniz. Cunku bir kaleci topu ya beklere yada stopere vererek başlatır. Topu aldığınızda heyecan yapmamalısınız ve hemen kanatlara yada ortadaki on liberoya oynamalısınız. Ama pas hatası yapmamaya dikkat etmelisiniz, cunku son adam sizsiniz ters ayakta yakalanırsanız gol yemenize sebebiyet verirsiniz.. SORULARINIZI BU BAŞLIK ALTINDA BEKLİYORUM.. __________________