Yalancıdan oğrenilen doğru!İyi insanlara bakıp “ornek”, kotu insanlara da bakıp “ibret” alarak oğreniriz hayatı. Kainat kitabını okumayı sokebilen bir insan kotunun kotusunden dahi iyi bir şey oğrenmeyi başarabilir. Ebu Hureyre rivayet ediyor: “Resulullah (sas) beni Ramazan zekatını muhafazaya tayin etmişti. Derken kara bir adam gelerek zahireden avuc avuc almaya başladı. Ben derhal kendisini yakaladım ve ‘Seni Resulullah (sas)’a cıkaracağım.’ dedim. Bana ‘Ben fakir ve muhtac bir kimseyim, ustelik uzerimde bakmak zorunda olduğum coluk-cocuk var, ihtiyaclarım cidden coktur, şiddetlidir.’ dedi. Ben de onu salıverdim. Sabah olunca, Hz. Peygamber (sas), ‘Ey Ebu Hureyre! Dun akşamki esirini ne yaptın?’ diye sordu. Ben, ‘Ey Allah’ın Resulu, bana şiddetli ihtiyacından ve coluk-cocuktan dert yandı. Bunun uzerine ona acıyarak salıverdim.’ dedim. Resulullah (sas), ‘Ama o sana muhakkak yalan soyledi. Haberin olsun, o tekrar gelecek!’ buyurdu. Bu sozunden anladım ki, adam tekrar gelecek. Bir kere daha geldi, yine yalvardı ve kurtuldu. Ertesi gun Resulullah (sas), ‘Ey Ebu Hureyre, dun geceki esirini ne yaptın?’ diye sordu. Ben, ‘Ey Allah’ın Resulu, bana ihtiyacından coluk-cocuğundan dert yandı. Ben de acıdım ve salıverdim.’ dedim. ‘Ama’ dedi, Resulullah: ‘O yalan soyledi fakat yine gelecek.’ Ucuncu sefer yine gozetledim. Onu yine yakalayıp; ‘Seni mutlaka Hz. Peygamber (sas)’e gotureceğim. Bu ucuncu gelişin, ustelik sıkılmadan, bir daha gelmeyeceğim deyip yine de geliyorsun!’ dedim. Yine bana rica ederek şoyle soyledi: “Bırak beni, sana birkac kelime oğreteyim de Allah onlarla sana fayda ulaştırsın.” Ben: ‘Nedir bu kelimeler soyle!’ dedim. Bana dedi ki: ‘Yatağa girdin mi Ayetu’l-Kursi’yi sonuna kadar oku. Bunu yaparsan Allah senin uzerine muhafız bir melek diker, sabah oluncaya kadar sana şeytan yaklaşamaz’. Ben yine acıdım ve serbest bıraktım. Sabah oldu, Resulullah (sas), ‘Dun akşamki esirini ne yaptın?’ diye sordu. Ben, ‘Ey Allah’ın Resulu, bana birkac kelime oğreteceğini, bunlarla Allah’ın bana faide ihsan buyuracağını soyledi, ben de kendisini yine serbest bıraktım.’ dedim. Resul-i Ekrem (sas), ‘Neymiş onlar?’ dedi. Ben, ‘Efendim, yatağına uzandığın vakit Ayetu’l-Kursi’yi başından sonuna kadar oku. (Bunu okursan) Allah’ın koyacağı bir muhafız uzerinden eksik olmaz ve ta sabaha kadar şeytan sana yaklaşmaz!’ dedi, cevabını verdim. Resulullah (sas) bunun uzerine, ‘(Bak hele!) o koyu bir yalancı olduğu halde, bu sefer doğru soylemiş. Ey Ebu Hureyre, uc gecedir kiminle konuştuğunu biliyor musun?’ dedi. Ben, ‘Hayır!’ cevabını verdim. ‘O bir şeytandı’ buyurdular.” (Buhari, Vekale 10)

AİLEM DERGİSİ