'Otel yapacağım' diyerek imar izni alıp konut yapanlara tapu verme işleminin durdurulduğu, bankaların da konut kredisi kullandırmadığı belirtildi.



Boşluklardan yararlanarak turizm tesisi ruhsatı alan, ancak daha sonra turizm tesisi yerine konut yaparak satanlara karşı Cevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete gecti. Bakanlık, turizm tesisi ruhsatı bulunan fakat konuta donuşturulup o şekilde satılan tum projeler icin bir genelge yayınladı. Proje geliştiricilerin suiistimallerinin onune gecip sektoru disiplin altına almak icin yapılan bu girişimle birlikte başta İstanbul Boğazici olmak uzere buyukşehirler ile Ege ve Akdeniz kıyılarındaki turizm merkezlerinde milyon dolarlara satılan rezidanslarda tapu işlemleri durduruldu.
Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Mudurluğu tarafından tapu mudurluklerine 29 Ocak 2013 tarihinde gonderilen yazıda, 3194 sayılı İmar Kanunu’na atıfta bulunularak, “Herhangi bir saha, her olcekteki plan esaslarına, bulunduğu bolgenin şartlarına ve yonetmelik hukumlerine aykırı maksatlar icin kullanılamaz” hukmu hatırlatıldı.

OTELE DAHA FAZLA İMAR

Genelgede ozellikle turizm bolgelerinde bir parsel uzerinde isteğe bağlı olarak konut ya da turizm tesisi yapılmasına yonelik ‘tercihli kullanım’ getirildiği belirtilerek, turizmi teşvik etmek icin ‘tercihli kullanım’larda turizm tesisi inşaat emsalinin konut alanları inşaat emsaline gore daha yuksek verildiği vurgulandı.
Yazıda hem Cevre ve Şehircilik Baklanlığı hem de Kultur ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tespitlerde imar planlarında turizm tesisi olarak belirlenen alanlarda, turizm belgesi alan yatırımcıların sozkonusu alanlarda turizm tesisi yapmak yerine, kat irtifakı ve kat mulkiyeti kurarak bu alanları konuta donuşturulduğu ifade edildi. Bu durumda turizm emsaliyle inşa edilen alanların konuta donuşturulmesiyle sosyal donatı eksikliğine ve haksız kazanca yol acacağı belirtildi. Genelgede turizm tesis alanlarının imar planlarına gore farklı kullanılarak imara aykırılık oluşturduğu kaydedildi.

HAKSIZ KAZAN SON BULACAK

Bu uygulamadan ozellikle İstanbul Boğazı’nda bulunan ve milyon dolarlara satılan projeler etkilendi. Şimdiye kadar yapılan tapu devirlerinde geriye donuk işlem yapılamazken, bu surecten sonra yapılan satışlar ise durdu. Satışa henuz cıkmayan yatırımcılar da, projelerini revize etmek zorunda kaldı. Karşılaştıkları tablo karşısında şoka giren yatırımcılar ise Cevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını calmaya başladı. Bakanlığın ise bu tur haksız kazanclar karşısında kamu yararını gozeterek yaptırımlar uygulayarak, yatırımcıların gercek imar planlarına gore yonlendirme yapması bekleniyor.

ATI ALAN USKUDAR'I GECTİ

Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Mudurluğu’nun yayımladığı genelge 29 Ocak 2013 tarihinden onceki satışları kapsamıyor. Geriye donuk hukuki işlem yapılamadığı icin genelge, halen satışı devam eden ya da satışa başlama hazırlığında olan projeleri bağlıyor. Birbirine komşu parsellerde yer alan iki projeden biri, turizm imarı aldığı inşaatını konuta cevirerek satışlarını 29 Ocak’tan once bitirdiyse bu projenin sahibi olan muteahhide bir yaptırım uygulanamıyor.

TAPU İŞLEMLERİ DURDURULDU

Turizmden konuta donuşturulen alanların tapuda işlem gormemesi icin calışma da başlatıldı. Bu şeklide tapu almayı bekleyen konutlar icin işlemler durduruldu. Ayrıca bu tur projeler icin konut kredisi de verilmemeye başlandı. Tapuda turizm amaclı gorunduğu icin yapılan ekspertizlerden de olumsuz rapor veriliyor.

Kaynak

__________________