Franck Ribery, 7 Şubat 2005 Pazartesi akşamı Lig TV kanalında yayınlanan Futbol Manşet programında, Ercan Taner ve Bahri Havadır'ın konuğuydu. Kulup tercumanımız Yako Igual ile programa katılan Franck Ribery soruları yanıtladı Bahri Havadır: Sayın Ozhan Canaydın ve Sayın Gursoy'un Ribery transferi hakkındaki goruşlerini aldık. Ozhan Canaydın: Galatasaray'ı sevenlerin, Galatasaray'ın Fransa'daki lobilerinin katkısıyla, yonetim kurulumuzdan Adnan Ozturk'un katkılarıyla, Metz kulubu başkanının katkılarıyla gercekleşen bir transfer oldu. İnşallah hayırlı olur. Sakatlığı yok. Klasik her hafta oyuncularda olabilecek bir olay var. Sıhhi heyetimiz hicbir şeyi olmadığını belirtti. Dunden itibaren de antrenmanlara başladığını soylediler. Ergun Gursoy: Dunyanın en buyuk celik şirketinin Turk genel muduru bizde yonetici: Adnan Ozturk. Onun temaslarıyla oldu. Ucuz da bir transfer değil. 2 milyon € bonservisi. Anelka ile aynı ana geldiği icin, O cok pahalı bir oyuncu olduğu icin biraz sonuk durdu. Zaman, kimin ne olduğunu gosterecek. Bahri Havadır: Hattımızda Fatih Gokşen var. Galatasaray Futbol Şubesi Sorumlusu... Sayın Gokşen cok kısa surede bitirilmiş bir transfer. Bir gunde binildi ucağa gidildi ve bitirildi. Bu işin sırrı neydi? Demin sizin de dediğiniz gibi yoneticimiz Adnan Ozturk Bey'in Fransa'daki ilişkilerinin, Metz Kulubu olan ilişkilerinin bu transferde buyuk faydası olmuştur. Calışmalarımız ve araştırmalarımız ve Adnan Ozturk'e gelen bilgiler neticesinde bir gecede bu transferi tamamladık. Ribery'i takımımıza kazandırdık. Cok mutluyuz. O da cok mutlu. Ailesi ile geldi. İnşallah cocukları da burda doğacak 7 ay sonra. O acıdan da cok mutluyuz. Bir Galatasaraylı daha kazanacağız inşallah... Ercan Taner: Sayın Gokşen 7 ay sonra bir cocukları dunyaya gelecek dedi. Sizin de dediğiniz gibi inşallah bir bebeğimiz olacak. Burada da doğabilir, Fransa'da da. Bahri Havadır: Şimdi goruntuleri izlerken şuna dikkat ettim. Rakiplerini hızlı gecmesi cok dikkata değer. Forvet elemanlarına sadece verdiği paslara dokunmak kalıyor. Bununla ilgili kendisinin gazetede bir sozu var: "Savunmaların arasına ateş atmayı cok severim"... Anlatabilir mi bunu... Benim oyunum galiba daha cok rakip oyuncuyu rahatsız etmek, provoke etmek, onu oyundan duşurmeye yonelik. Ben kanatlarda, gerek sağ gerek sol kanatta oynamayı seviyorum. Bu bana onumde cok geniş bir alan olmasını sağlıyor. Bu alanı sonuna kadar kullanıyorum ve topu o alanlardan oyuna sokuyorum. Ercan Taner: Hakemlerle arası nasıl? Sinirli midir? Doğrusunu isterseniz o kadar cok darbe alıyorum ki, gercekten bana cok faul yapılıyor. Ben bundan cok rahatsız oluyorum. Bu cok can sıkıcı bir şey. Macın başında belki işi sıkı tutuyorlar ama sonra gevşetiyorlar. Bu beni rahatsız ediyor. Ercan Taner: Hic kırmızı kart gormuş mu? Hayır Ercan Taner: Hakan Şukur hattımızda... Kaptan Hakan Şukur'un Ribery hakkındaki fikirlerini rica edebilir miyiz? Oncelikle teşekkur ederiz yonetimimize. Boylesine kaliteli bir oyuncuyu bizlere kazandırdıkları icin. Başta Adnan Ozturk olmak uzere butun buyuklerimize... Duyduğumuz kadarıyla ve kendi medyamızdan da takip ettiğimiz kadarıyla cok kaliteli bir oyuncu aldılar. Bizler de takım arkadaşları olarak bugun ilk antrenmanında beraberdik. Salon antrenmanıydı gerci ama cok hoş cok sempatik, gorduğumuz andan itibaren bu duygularla antrenman yaptık. İnşallah takımımıza faydalı olacaktır. Bahri Havadır: Kaptan bugun antrenmanda sana teslim etmişler galiba Ribery'i. Yoo! Onu kontrol etmek cok zor. Cok hızlı bir oyuncu. Neticede şu var ki hep beraber kendisine yardımcı olmaya calışacağız. Lisan problemimiz var. Bizler Fransızca bilmiyoruz. Ancak takımda Fransızca konuşan arkadaşlarımız var. Gerek Galatasaray'ın kulup olarak Fransızcaya olan yakınlığı, gerekse de futbolun ortak dili onun buradaki işini kolaylaştıracaktır. Takımımıza taze bir kan geldi. Kendisi burada cok mutlu olacaktır. Ercan Taner: Hakan Şukur kendisine bir kez daha "Hoş geldin" dedi... Cok teşekkur ederim. Ben, butun oyuncuların benim uyum sağlamam icin ellerinden geleni yapacaklarından eminim. Fransızca konuşan oyuncular da var. Bu da bana cok yardımcı olacaktır. Ezeli rekabet icin neler duşunuyor? Galatasaray'ın ve Fenerbahce'nin Turkiye'nin buyuk kulupleri olduğunu biliyorum. Onun dışında Galatasaray da Fenerbahce de cok guclu ekipler. Bu kadar guclu ekipler de doğal olarak statlarındaki seyirciyi ateşliyorlar. Ben bu Galatasaray - Fenerbahce arasındaki macları da duydum. O rekabetten de haberim oldu. Bu macların cok heyecanlı, cok cekişmeli gectiğini duydum. Bununla başa cıkmaya calışacağız. Oğrendiğim kadarı ile sondan bir onceki hafta macımız var. Bakalım ne olacak.. Bahri Havadır: Ribery'nin transfer olmasında Anelka'nın da Fenerbahce'ye gelişinin bir etkisi oldu mu? Bu benim imza atmamda cok da etkili olmadı. Ben Anelka'nın uzunca bir suredir Fenerbahce ile kontakta olduğunu biliyordum. İmzalamıyorlardı ancak imzalayacak gibilerdi. Bizimse yaptığımız cok daha hızlı bir şey oldu. Geldiler, imzaladım ve bitti. Ve ben imzayı atmadan once kendi kendime "Acaba Anelka attı ben de atsam mı?" diye duşunmedim. Bugun mutlaka Mondragon'la konuşmuştur. Mondragon kendisine neler anlattı? Bugun Fransızca konuşan oyunculardan yanlız Mondragon'la tanıştım. Geldi ilk once dedi ki "Hoş geldin. Biz senin takıma adapte olmana yardımcı olacağız." Ve sonra da ekledi: "Herhangi bir sorunun olursa, herhangi bir soru sormak istersen gelip cekinmeden konuşabilirsin." Bu beni cok rahatlattı. Bahri Havadır: Fransa'da kendisine oyunundan oturu bir lakap takılmış mıydı? Beni kucukken bile "sihirbaz" diye cağırırlardı. Herhalde bu saha ustunde yaptığım teknik hareketlerden kaynaklanan bir şeydi. Daha sonra beni cok sevdiğim bir Yugoslav futbolcu Dragan Stojkovic'e atfen olsa gerek "Magix Pixie" (Sihirli Cin) diye cağırdıkları da oldu. Bu da benim cok hoşuma gidiyordu acıkcası. Ercan Taner: Galatasaray'ın 100. yılı. Bu artık bundan sonra kendisine surekli sorulacağı icin soruyorum ben de, Galatasaray taraftarına şampiyonluk sozu veriyor mu? Boyle bir sozu hem verebilirim hem veremem. Bu cok kolay bir şey değil. Ancak butun sezon elimizden geleni yapıp tum maclara asılacağız. Şampiyon olmak istiyoruz... Tabiki. Bahri Havadır: Kendisi 3. lig, 2.lig derken bugun Galatasaray'da oynayacak. Galatasaray'ı sıcrama tahtası olarak mı goruyor? Hedefi nedir? Ben şimdiye kadar surdurduğum cıkışı Galatasaray'da da devam ettirmek istiyorum. Eğer bunu sıcrama tahtası olarak adlandırmak gerekirse, olabilir. Galatasaray boyle bir sıcrayış yapmak icin ideal yerlerden, ideal kuluplerden biri. Ercan Taner: Futbol idolu kimdir? Zinedine Zidane. Bahri Havadır: Gazetedeki bir roportajında "Kollektif oyunu seviyorum ama kişisel oyunu beceremiyorum. Bu da benim en onemli eksikliğim" demiş. Doğru mu? Bu belki de benim defom. Hatam, eksikliğim. Son vuruşları yapmaktansa yanımdaki arkadaşıma verip, uygun durumdaki golcu arkadaşıma verip onun gol yapmasını seyretmek daha cok hoşuma gidiyor. Ki bu bence futbolun en keyif veren yanı: Atmaktansa attırmak. Galatasaray taraftarına son bir mesajın var mı? Oncelikle hepinize beni cağırdığınız icin cok teşekkur ederim. Benimle şimdiye kadar karşılaşmamış olanlara ve benim karşılaşmamış olduklarıma buradan merhaba demek istiyorum: "Merhaba Turkiye" Ribery icin Hazırlanan ozel goruntuler; http://video.galatasaray.org/200405/...tv_klip_01.mpg http://video.galatasaray.org/200405/...tv_klip_02.mpg __________________