Beşiktaş'ın eski teknik patronu John Benjamin Toshack carpıcı acıklamalarda bulundu. John Benjamin Toshack... Beşiktaş'ın eski teknik patronu... Belki de giderken Turkiye'deki bir kulube para kazandıran tek teknik adam. Kısa suren "siyah-beyazlı" maceranın ardından Real Madrid gibi bir dev kulube transfer olan Galli calıştırıcının yolu, yıllar sonra yeniden Turkiye'ye duştu. Ama bu kez sahada değil, tribundeydi. Galatasaray-Fenerbahce ve Beşiktaş-Kayserispor maclarını Milliyet icin yorumlayan Toshack, dunu ve bugunu yorumladı, Turk futbolunun gerceklerini gozler onune serdi. İşte dunyanın sayılı teknik adamları arasında yer alan John Benjamin Toshack'ın goruşleri: Beşiktaş'tan ayrıldığınızdan beri sizce Turk futbolunda neler değişmiş? "Turk futbolunda standart cok yukarılara yukselmiş. Ozellikle bu sezon oyle. Mucadele seviyesi, profesyonelizm ve diğer şeyler Turk futbolunda artış gostermiş. Garip olan şey ise Beşiktaş ve Galatasaray'ın ilk 6'ya bile giremiyor olması. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahce ve Trabzonspor'u hep ilk dortte gormeye alıştık. Bu benim icin bir surpriz oldu." Sizce bunun sebebi ne olabilir? "Tam olarak bilmiyorum. Umuyorum ki, diğer takımların seviyelerini yukseltmiş olması bunun sebebidir." Beşiktaş'ın yaşadığı hayal kırıklığı hakkında ne diyeceksiniz? "Beşiktaş icin ne diyeceğimi bilmiyorum. Beşiktaş bu oyuncuları almışsa birinci olmak icin almıştır. Guti, Simao, Almeida, Quaresma hepsi en ust seviyede oyuncular. Ama bazen boyle buyuk transferler işe yaramaz. Kesinlikle Beşiktaş bu sene hayal kırıklığı yarattı. Beşiktaş'ta Nihat, Fevzi gibi genc oyuncular hatırlıyorum. Ben geldiğimde takım cok yaşlıydı. Orta saha Mehmet, Yankov ve Letchkov'dan oluşuyordu. Biz de genc Beşiktaşlı oyuncular kazandırmaya calıştık. Bunu aynı zamanda kulubun kimliği icin de yaptık. Beşiktaş'ı son izlediğim mac, Dinamo Kiev karşılaşmasıydı ve kadroda sadece iki Turk oyuncu vardı." Beşiktaş'ın altyapısından belki de en cok siz yararlanmıştınız. "Tutku ve ruh istiyorsanız, bunu genc Turk oyuncularla başarırsınız. Belki tarif yanlıştı. Eğer bir yemek yapıyorsanız bir tarifiniz olur. Ve yemek yapmayı bilmeniz gerekir. Bazı insanların elinde tarif vardır ama yemek pişirmeyi bilmez. Bazı insanlar ise yemek pişirmeyi biliyordur ama elinde doğru tarif yoktur. Eğer patatesli omlet yapmak isterseniz patates ve yumurtaya ihtiyac duyarsınız. Patatesiniz yoksa sadece omlet yaparsınız. Belki de Beşiktaş icin doğru tarif, genc oyuncular yetiştirmek olabilir. Başarıyı satın alamazsınız. Bence Beşiktaş icin doğru tarif; 3 tane iyi yabancı oyuncu secmek ve bunları genc Turk oyunculardan oluşmuş bir kadroya monte etmek olabilir. Bu genc oyuncuların hepsinin PAF takımdan gelmesi mumkun olmayabilir ama Turkiye'deki diğer kuluplerde oynayan genc ve yetenekli Turk oyuncuları alabilirsiniz." Yabancı sayısı hakkındaki goruşuruz... "Turkiye'de, 8 yabancı, 3 yerli oyuncu yerine, takımlarda uc yabancı 8 yerli olmalı. O uc yabancıyı da iyi secmeli ve genclere bir şeyler oğretmeli. İyi bir takım ruhu yakalamalısınız. Bu tarifle başarı hemen gelmez. Ama zamanla başarılı olursunuz." Bu tarifi en son Galatasaray uygulamış ve UEFA'yı kazanmıştı. "Evet, Galatasaray buna mukemmel bir ornek. Galatasaray da bu tarifi uyguladı ve Fatih Terim bu tarifle UEFA Kupası'nı kazandı. Kadrosunda iyi Turkler vardı ve cok iyi 4 tane yabancı vardı. Deneyimleri vardı." Eski oğrenciniz Ertuğrul Sağlam'ın bir Anadolu takımını şampiyon yapmasına ne diyeceksiniz? "Bursaspor'un şampiyonluğu elbette surpriz oldu. Ama Ertuğrul Sağlam ve Mutlu Topcu'nun zamanla iyi hocalar olmasına cok şaşırmadım. Cok iyi profesyonel oyunculardı. Cok iyi calışırlar ve soylediğim her şeyi dinlerler, istediklerimi anlarlardı." Sağlam, futbol bilgisinin gelişiminde sizin de onemli bir isim olduğunuzu soyluyor. "Ertuğrul Sağlam'ı forvetten defansa cektiğimde herkes benim delirdiğimi soyledi. Ama Ertuğrul o pozisyonda cok iyi maclar cıkardı. Cok akıllı bir futbolcu olduğu icin oyunu geriden cok iyi okuyor ve takımı yonlendiriyordu. Onun futbol eğitiminde de onemli oldu. Ertuğrul Sağlam'ın başarılı olmasına hic şaşırmadım. Akıllı ve profesyonel bir oyuncuydu. Ertuğrul Sağlam'ın yurtdışında bir takım calıştıracak potansiyele sahip olduğunu duşunuyorum." Şimdiki yabancı teknik direktorler tazminat zengini olup Turkiye'den ayrılıyor. Sizde bunun tersi yaşanmıştı. "Ben, Beşiktaş'tan Real Madrid'e gittiğimde İspanyollar benim icin Beşiktaş'a 600 bin dolar odedi. Beşiktaş'ta Turkiye Kupası ve Ataturk Kupası'nı kazandım. Ayrılırken de kulupten para almadım. Takıma da tam 7 genc oyuncu kazandırdım. Real Madrid'e gittiğimde Balic ve Geremi'yi aldım. Real Sociedad'a gittiğimde de Beşiktaş'tan Nihat'ı getirdim. Toplamda Turk futboluna 25 milyon dolar gibi bir para kazandırdım. Turkiye'de 6 ay calışıp, valizimdeki 6 milyon dolarla ayrılmadım. Şimdi buraya gelen hocalara baktığımda cılgının teki olduğumu duşunuyorum." Toshack kimdir? Beşiktaş'ın eski teknik direktoru... 22 Mart 1949 Cardiff-Galler doğumlu... Futbolcu olarak Cardiff City, Liverpool ve Swancea City formalarını giyen John Benjamin Toshack, teknik direktorluk kariyerine Swansea City'de başladı. Daha sonra Sporting Lizbon, Real Sociedad, Real Madrid, Deportivo la Coruna, Beşiktaş, Saint Etienne, Catania, Real Murcia kuluplerini calıştıran unlu teknik adam, uzun sure Galler Milli Takımı'nın teknik patronluğunu ustlendi. TURKİYE KOLAY DEĞİL Eğer 6. veya 7. olacaksanız bari bunu genc oyuncularla yapın. Cunku hocanın kim olduğu onemli değil. Schuster, Real Madrid'de şampiyon oldu. Rijkaard, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. Aragones Avrupa şampiyonu oldu. Del Bosque de Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştu mesela. Ama bu hocaların hicbirisi burada bir şey yapamadı. Turkiye'de calışmak hic kolay değil ve farklı bir mentalite gerektirir. HARCANANIN KARŞILIĞINI ALAMADILAR Beşiktaş'ın aldığı oyunculara bakıyorsunuz ve şimdi cok zor bir durumdalar. Ne yapmaları gerektiğini bilmiyorum. Ben buraya geldiğimde takımı değiştirmek zorunda kalmıştım. Şimdiki takıma baktığınızda cok fazla para harcadılar ama karşılığını alamadılar. Hoca gecmişte başarıyı yakalamış ama dediğim gibi Turk futbolu cok farklı. En iyi oyuncularla, en iyi hocayla başarılı olamayabiliyorsunuz. Quaresma, Guti, Simao ve Almeida'yı kadroya koyduğunuzda bunun Turkiye Ligi icin yeterli olduğunu duşunuyorsunuz. Ama bu teoride kalıyor. Doğru olmayan şeyler olduğu kesin. Kaynak __________________