1) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Ramazan hilalini gorduğunuz vakit oruca başlayın, Şevval hilalini gorduğunuz vakit de iftar edip bayram edin. Eğer size hava bulutlu olup kapalı kalırsa Ramazan hilalini otuza takdir edin’ buyurdu.”
Buhari 1773, Muslim 1080/8, Nesei 2119, İbni Mace 1654, İbni Hibban 3441, İbni Huzeyme 1905, Darekutni 2/161, Begavi 1713, Beyhaki 3/204, Tayalisi 1810, Ahmed 2/145, AlbÂnî İrva 4/10
2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Hilali gorduğunuz vakit, oruc tutunuz; hilali gorduğunuz vakit, iftar ediniz. Eğer hilal, hava kapalılığı sebebiyle gizlenirse, Şaban ayının sayısını otuza ikmal ediniz’ buyurdu.”
Buhari 1779, Muslim 1081/19, Nesei 2118, Darimi 2/3, Darekutni 2/160, Beyhaki 4/205, 206, Tayalisi 3481, Tabarani 1/60, İbnu’l-Carud 376, Ahmed 2/415, 430, AlbÂnî İrva 902
3) Huseyin bin el-Haris el-Cedelî şoyle dedi:
“Abdurrahman bin Zeyd bin el-Hattab (Radiyallahu Anh) şek olunan gunde bir hutbe irat etti ve şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘...İki Musluman Ramazan hilalini gorduklerine şahitlik ederlerse oruc tutun ve onların şahitlikleriyle bayram yapın!’ buyurdu.”
Ahmed 18917, Nesei 2115, Darekutni 2/167/3, AlbÂnî İrva 909
4) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Amcalarım, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında Şevval hilalini gorduklerine şahitlik ettiler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de onlara yarın bayram olduğunu ve bayram icin musallaya cıkmalarını emretti.”
İbni Ebi Şeybe 2/481/1, Ebu Davud 1157, Nesei 1557, İbni Mace 1653, İbni Hibban 3456, İbnu’l-Carud 226, Darekutni 2/170/14, Abdurrezzak 7339, Ahmed 5/58, AlbÂnî İrva 634
5) Kureyb (Rahmetullahi Aleyh), Ummu’l-Fadl (Radiyallahu Anha)’nın kendisini Şam’a Muaviye’nin yanına gonderdiğini zikrederek şoyle dedi:
“Nihayet Şam’a geldim ve Ummu’l-Fadl (Radiyallahu Anha)’nın hacetini yerine getirdim. Ben Şam’da bulunduğum gunlerde, Ramazan hilali gorundu; ben de hilali Cuma gecesi gordum. Sonra ben Ramazan’ın sonunda Medine’ye geldim. Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) bana bazı şeyler sordu. Hilali de zikredip, hilali ne zaman gordunuz dedi.
Ben:
−Cuma gecesi gordum dedim.
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma):
−Bizzat sen hilali gordun mu? dedi.
Ben:
−Evet, gordum halk da hilali gordu ve oruc tuttu. Muaviye’de oruc tuttu dedim.
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) bana:
−Fakat biz hilali Cumartesi gecesi gorduk; (Ramazan’ı) otuza tamamlamak icin oruc tutmaya devam ediyoruz veya hilali gorup oyle bayram edeceğiz dedi.
Ben:
−Muaviye’nin hilali gormesi ve oruc tutmasıyla yetinmiyor musun? dedim.
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma):
−Hayır, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize boyle emretti dedi.”
Muslim 1087, Ebu Davud 2332, Nesei 2110, Tirmizi 693, Ahmed 2790, AlbÂnî İrva 4/7
İmam Tirmizi (Rahmetullahi Aleyh) şoyle demektedir:
“Âlimlerin ameli bu hadise goredir. Hadisin zahirine gore herhangi bir memlekette hilal gorulurse, bu sadece o memleket ahalisini bağlar. Başka bolgelerde yaşayanlar, kendileri hilali gormedikce oruca başlamazlar veya bayram yapmazlar.”
İmam Nevevi (Rahmetullahi Aleyh) şoyle demiştir:
“Âlimlerimize gore sahih olan kavil şudur ki; Hilalin bir yerde gorulmesi butun insanlara teşmil edilemez.”
Bazı Âlimlerde şoyle demiştir:
“Eğer iki memleketin iklimi birse, hilalin bir yerde gorulmesi yeterlidir. İklimleri farklı ise herkes kendi hilalini takip eder.”
Not: Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’nın sozunden şu anlaşılıyor:
“Herkes kendi memleketinin hilaline gore Ramazan orucuna başlayıp ve yine kendi memleketinin hilaline gore bayram eder! Hicbir Musluman’ın başka memleketlerin hilaline uyup oruca başlayarak kendi memleketindeki Muslumanların arasında huzursuzluk cıkartmaması gerekir!!! Cunku Allah (Azze ve Celle) boyle emrediyor.
Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın! Parcalanıp ayrılmayın…”
Âl-i İmran 103
Yine Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Dinlerini parca parca edip gruplara ayrılanlar var ya, senin onlarla hicbir alakan yoktur. Onların işi ancak Allah’a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir.”
En’Âm 159