16. genel kurulunu yaparak yeni yonetimini belirleyen Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, turizm sektoru icin yapılması gerekenler sıralanarak, 'sorunlar ortadan kalkmadı' denildi.



Yaptığı secimli genel kurul ile yeni yonetimini belirleyen TTYD'de Oya Narin yeniden başkan secilirken derneğin 15 kişilik yonetim kurulunun 7'si kadınlardan oluştu. Yedeklerle birlikte THY yonetimindeki kadın sayısı da 10 oldu.
Genel kurul sonrası acıklama yapan Oyan Narin, 190 binin uzerinde nitelikli yatak, 15 bin yatlık marina, 14 bin ucak koltuğu ve yurtici ve yurtdışında 15 havalimanını iceren uyelik yapısıyla TTYD’nin buyuk catı olduğunu soyledi. Yonetim Kurulu’nda kadın uye sayısının artırılmasına ozel onem atfettiklerini ifade eden Narin Turkiye’deki diğer sivil toplum kuruluşlarını da aynı hassasiyeti gostermeye davet etti.

''TURİZM BUNLARA İNDİRGENEMEZ''
“Sektorumuzun yarattığı ve ilave olarak yaratabileceği değer gerek devlet gerekse toplum geneli tarafından tam olarak anlaşılamıyor.'' diyen Oya Narin, turizm sektorunun ulke ekonomisine katkısı ile ilgili olarak kapsamlı bir analiz yapılmadığını soyledi. Narin, ''Kapsamlı bir hesaplama pek yapılmadığı icin turizm sektorunun odemeler dengesine yansıyan harcamalarına ve yazdan yaza ulkemize gelen yabancı ziyaretci artışına indirgenerek değerlendirilmesi temel bir sorundur” diye konuştu.

''TURİZM SEKTORU, BUYUMEYE ARTI 1 PUAN EKLEYEBİLİR''
Turizmin Turkiye'nin ekonomik buyumesine +1 puan getirebileceğini one suren Narin, “Turizm faaliyeti, 64 sektorlu bir tanımlamada 40’ın uzerinde sektorun etkileşimiyle oluşuyor ve dolayalı etkilerle milli gelirin yuzde 10’dan fazlasını uretiyor. Turizmde donuşum hamlesi hayata gecirilebilirse onumuzdeki 10 yıl icerisinde sadece turizm sektoru faaliyetleri buyumemize ortalama 1 puan ilave katkı yapabilecek potansiyele sahip” dedi.

''SORUNLAR ORTADAN KALKMADI''
2018’de toparlanma surecine giren turizmin sorunlarının ortadan kalkmadığını, başta finansman olmak uzere sektorunu etkileyen meselelerin devam ettiğini belirten Oya Narin TTYD’nin taleplerini şu şekilde sıraladı:
• Marina ve orman tahsislerindeki belirsizliklerin giderilmesi
• Turizm destinasyonlarındaki imar problemlerinin cozulmesi
• Yatırım finansmanı ve işletme sermayesi, yenileme-modernizasyon kredisi ve Eximbank kredisi ihtiyacı
• Yatırım ortamının iyileştirilmesi
• Turizm Geliştirme Fonu’nda planlanan katkıların duşurulmesi ve TURSAB, TTYD, TUROB ve TUROFED’in doğrudan Fon yonetiminde yer alması
• Markalaşma
• Esnek calışma duzenlemeleri
• İhracatcı sayılma, KFV iadesi ve OTV’siz girdi tedariği
• Turizmin sektor olarak imalat sanayiinden ayrı tutulmaması

turizmguncel


__________________