İstihaze Kanı İcin Gusul Abdesti Almak Mendubtur

(46) Hamne bin Cahş (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:

“Cok fazla hayız goruyordum. Bu durumu haber verip fetva istemek icin kardeşim Zeynep’in evinde bulunan Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldim:

Ya Rasulallah! Ben cok fazla hayız goren bir kadınım. Buna ne dersin? Bu durum beni, namazdan ve oructan men etti dedim.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Sana pamuğu oğutlerim, zira o kanı giderir’ buyurdu.

Ben:

−Kan bundan daha coktur dedim.

−‘Bez kullan’ dedi.

Ben:

−Kan bundan daha fazladır, fışkırır gibi geliyor dedim.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun uzerine:

−‘İki hukum soyleyeyim, hangisini yaparsan sana yeter. Eğer ikisini de yaparsan ne ala, orasını sen daha iyi bilirsin. Bu durum şeytanın darbelerinden bir darbedir. Altı veya yedi gun Allah’ın sana bildirdiği muddet kendini hayızlı kabul et; sonra yıkan. (Hayızdan) temizlenip arındığına kanaat getirdiğin yirmi uc veya yirmi dort gun namaz kıl ve oruc tut.

Cunku bu sana yeter. (Normal) kadınlar nasıl hayız gunlerinde hayız, temizlik gunlerinde de temizleniyorlarsa sen de her ay oyle yap. Oğleyi tehir edip ikindide acele ederek sonra yıkanır ve iki namazı cem eder kılarsın. Akşamı tehir edip yatsıda acele ederek sonra yıkanır ve iki namazı cem eder kılarsın. Sabah namazında yıkanabilirsen yıkan ve namaz kıl. Gucun yeterse oruc tut. Bu (şekilde yapman) bana gore iki işin daha sevimli olanıdır’ buyurdu.”

Ebu Davud 287, Tirmizi 128, İbni Mace 627, Ahmed 6/381, AlbÂnî İrva 188

(10) İhram İcin Gusul Abdesti Almak Mendubtur

(47) Abdullah bin El-Huneyn şoyle dedi:

“Abdullah ibni Abbas ve Misver bin Mahreme, Mekke’ye yakın Ebv mevkiinde ihramlının başını yıkama hususunda ihtilaf ettiler.

Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma):

−İhramlı kimse başını yıkayabilir dedi.

Misver ise:

−Yıkayamaz! dedi. Ravi Abdullah bin Huneyn dedi ki:

−Bu ihtilaf uzerine Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) beni, Ebu Eyyûb el-Ensariye gonderdi. Ben Ebu Eyyûb (Radiyallahu Anh)’ı bir kuyunun iki direği arasında bir bezle kendini perdelemiş olarak yıkanırken buldum. Kendisine selam verdim.

Bu kimdir? dedi.

Ben:

−Abdullah bin Huneyn’im. Beni Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) sana gonderdi, senden Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihramlı iken başını nasıl yıkıyor idi diye soruyorum dedim.

Ebu Eyyûb (Radiyallahu Anh) elini kendini perdeleyen bezin uzerine koydu ve bezi indirdi. Başı bana iyice gozuktu. Sonra kendisine su doken insana su dok dedi. O kimse de başına su doktu.

Ebu Eyyûb (Radiyallahu Anh) iki elini ileri geri goturerek başını ovdu ve:

−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işte boyle yaparken gordum dedi.”

Buhari 1731, 1732, Muslim 1205/91

(11) Bayılan Kimsenin Gusul Abdesti Alması Mendubtur

(48) Ubeydullah (Radiyallahu Anh) şoyle demiştir:

“Ben, Aişe (Radiyallahu Anha)’nın yanına girdim. Ona Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hastalığını bana anlatır mısın? dedim.

Aişe (Radiyallahu Anha):

−Evet, anlatırım dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) iyice ağırlaştı.

Muteakiben:

−‘İnsanlar namaz kıldı mı?’ diye sordu.

Biz:

−Hayır! Ya Rasulallah? Onlar seni bekliyorlar dedik.

−‘Benim icin leğene su koyun!’ buyurdu.

Aişe (Radiyallahu Anha) dedi ki:

−Dediğini yaptık oturup yıkandı. Sonra kalkmaya davranırken bayıldı.

Sonra ayıldı ve:

−‘İnsanlar namaz kıldılar mı?’ diye sordu.

Biz:

−Hayır, Ya Rasulallah! Onlar seni bekliyorlar dedik.

−‘Benim icin leğene su koyun!’ buyurdu. Dediğini yaptık, oturup yıkandı. Sonra kalkmaya davranırken yine bayıldı.

Sonra ayıldı ve yine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

Biz:

−Hayır, Ya Rasulallah! Onlar seni bekliyorlar dedik.

−‘Benim icin leğene su koyun!’ buyurdu. Dediğini yaptık oturup yıkandı.

Sonra kalkmaya davranırken yine bayıldı, sonra ayıldı ve yine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

Biz:

−Hayır, Ya Rasulallah! Onlar seni bekliyorlar dedik. O sırada insanlar mescitte toplanmış yatsı namazı icin Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bekliyorlardı. Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) insanlara namaz kıldırması icin Ebu Bekir’e haber gonderdi...”

Buhari 687, Muslim 418/90, Ebu Avane 2/112, Nesei 833, Ahmed 6/228

(12) Olu Yıkayan Kimsenin Gusul Abdesti Alması Mendubtur

(49) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Herkim olu yıkarsa gusul abdesti alsın! Herkim de onu taşırsa abdest alsın!’ buyurdu.”

Ebu Davud 3161, Tirmizi 993, Tayalisi 2314, Ahmed 2/280, AlbÂnî Cenaiz 71

(50) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:

“Bizler olu yıkıyorduk, bizden bazı kimseler bundan dolayı gusul abdesti alıyor, bazı kimseler de gusul abdesti almıyordu!”

AlbÂnî Cenaiz 72, Darekutni 2/72

(51) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Olunuzu yıkadığınız zaman, onu yıkamanızdan dolayı sizin gusul abdesti almanız gerekmez! Cunku olunuz necis değildir! Ellerinizi yıkamanız size yeterlidir!’ buyurdu.”

İbni Şahin Nasih 295, 296, Hakim 1/386, Beyhaki 3/398, AlbÂnî Cenaiz 72