Gunumuzde neredeyse uc cumleden birinde duyar olduk o kelimeyi... Daha dune kadar sadece Allah icin kullandığımız "yaratmak" kelimesi şimdi "ureticilik" kelimesiyle veya "yapıcılık" kelimesiyle eş anlamlıymış gibi kullanılıyor, kullandırılmaya calışılıyor...
Şimdi meselenin aslı nedir tek tek sorularla inceleyelim. Aklınızda her hangi bir soru işareti kalmaması icin yazıyı sonuna kadar okuyun....

Sual: Mecaz olarak da, insanlar icin “yaratıcı” demek uygun mu?

CEVAP

Yaratmak Allah’a mahsustur. Mecaz olarak da insanlar icin yaratıcı demek yanlıştır. (Elektrik ampulunu Edison yarattı) diyenler oluyor. Fonograf, megafon, elektrik ampulu gibi aletleri ilk defa bulan Edison; bunları yaratmamış, sadece yapılmasına sebep olmuştur. Bunları yaratan, Allahu teÂlÂdır. Hadis-i şerifte, (Allah, her sanatkÂrın ve sanatının yaratıcısıdır) buyuruldu. (Buhari)



Demek ki, Edison’u da, elektrik ampulunu de yaratan Allahu teÂlÂdır. Edison’un bunları yaratması şoyle dursun, mevcut maddeleri bir araya toplayıp, yeni aletlerin yaratılmasına sebep olurken, elinin, ayağının, gozunun, diğer duygularının, ceşitli hucrelerinin, kalbinin, ciğer, bobrek ve diğer organlarının işlemesinden ve kullandığı maddelerin, aletlerin yapısından, iclerindeki atom, proton kuvvetlerinden haberi yoktu. Boyle birine yaratıcı denilir mi? Yaratıcı; bunların en ufağını, en incesini, hepsini bilen, hepsini yapandır ki, bu da ancak Allahu teÂlÂdır. (S. Ebediyye)



Yaratmak, hic yoktan var etmek veya mevcut şeyleri, fiziko-kimya, fizyolojik veya metafizik kanunlarla, bir şekilden başka hassalı şekillere cevirmek demektir. Allahu teÂlÂdan başka yaratıcı yoktur. Her var olanı, O yaratmıştır. Maddeleri hareket ettirir. Yerlerini değiştirir. Bir zamandan, başka zamana goturur. Bir halden başka hale dondurur. Akıllara hayret verecek şeyler yaratır. Bir damla nutfeden ve gorulemeyen spermatozoidden bir olgun insan yaratır. Nuh aleyhisselam gibi bir peygamberden; asi, kÂfir ve ahmak bir oğul yaratır. Ebu Cehil gibi taş yurekli, orumcek kafalı bir kÂfirden, Hz. İkrime gibi bir mumin oğul yaratır. En kucuk zerre olan, mikroskopta bile gorulemeyen atomun derinliğinde; cekirdeğinde, dağları deviren nukleer kuvvetler yaratır.

Maddeyi, elemanı yok iken var etmek ve var ettikten sonra, başka bir varlığa cevirmek de yaratmaktır. Yaratıcı, yalnız Allahu teÂlÂdır. Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki:

(Yaratmak Allah’a mahsustur.) [Araf 54]
(Allah’ın yarattığı gibi yaratıcı ortaklar buldular da, bu yaratmayı birbirine benzer mi gorduler? Her şeyi yaratan Allah’tır.) [Rad 16]
(Her şeyin yaratıcısı olan Rabbiniz Allah’tır.) [Mumin 62]
(Yaratıcı ancak Rabbindir.) [Hicr 86]

Cenab-ı Hak, tek yaratıcı kendisi olduğunu ve başka ortağının bulunmadığını bildirirken, insana yaratıcı denmez.


Sual: Bir yazar, kitabında, insanlar icin yarattı demenin mahzuru olmadığını, cunku Kur'anda Ahsen-ul hÂlıkin yani yaratıcıların en guzeli dendiğini, yazıyor. Allah’tan başka yaratıcıların olduğunu soyluyor. Yaratıcı cok mu? İnsanlar icin yaratıcı demek caiz mi?

CEVAP

İmam-ı birgivi, Vasiyetnamesinde, (Bir kimse, rızık Allah’tandır; fakat, kulun da hareket etmesi gerekir dese, kÂfir olur) diyor. Bursalı İsmail Hakkı hazretleri de, Hucet-ul-baliga’da (HÂlık, yalnız Allahu teÂlÂdır. İnsana yaratıcı demek ilhaddır) diyor. [İlhad, dinden cıkmak demektir.]


İnsanlara, yarattı yaratıcı demek asla caiz değildir. Allah’tan başkasına, her ne maksatla olursa olsun, yaratıcı demek kufurdur. Yaratıcı, yalnız Allahu teÂlÂdır. Nitekim Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

(Gokleri ve yeri yoktan yaratan Odur. Her şeyi O yaratmıştır.) [Enam 101]

(Allah’ın yarattığı gibi yaratan ortaklar buldular da, bu yaratmayı birbirine benzer mi gorduler? Allah her şeyi yaratandır.) [Rad 16]

Cenab-ı hak, tek yaratıcı kendisi olduğunu ve başka ortakların bulunmadığını bildirirken, yaratıcının cok olduğunu soylemek nasıl caiz olabilir?

Kur'an-ı kerimde gecen Ahsen-ul hÂlıkin ne demektir? Sozluğe bakılırsa, Yaratıcıların en guzeli demek olduğu, bircok yaratıcı bulunduğu zannedilir. Piyasadaki Kur’an tercumeleri de bundan pek farklı sayılmaz. Onun icin sozlukten, Kur'an tercumesinden din oğrenilmez. Muteber tefsirlere, akaid ve fıkıh kitaplarına bakmak gerekir.

Beydavi tefsirinin Şeyhzade haşiyesinde buyuruluyor ki:

(Ahsen-ul-hÂlıkin, takdir edenlerin en iyisi, en guzeli demektir. Cunku halketmenin hakiki manası, ihtira, inşa ve ibdadır. Bu kelime, yani hÂlık, bu Âyet-i kerimede takdir eden manasında kullanılmıştır. Cunku ihtira manasındaki halketmek, Allahu teÂlÂdan başkası icin duşunulmez ki, Allah onların en guzeli, densin.) [C.4, s. 68]

Sual: Bir mezhebe uymayı kabul etmeyen biri, “İnsan ve diğer mahluklar icin mecaz olarak yaratıcı demek kufur olmaz. Cunku, olduren Allah olduğu halde, Secde suresinin (Oldurmek icin vekil yapılmış melek sizi olduruyor) mealindeki 11. Âyeti mecaz olarak, Allah’tan başkasına da oldurdu demenin caiz olduğunu gostermektedir. Olduren Allah iken mecaz olarak bir insana bu şunu oldurdu demek caiz olunca, mecaz olarak, bu kimse şunu yarattı demek de caiz olur” diyor. İnsan icin mecaz olarak yaratıcı demekte mahzur var mıdır?
CEVAP

Mecaz olarak da soylemek caiz olmaz. İnsanları yoktan yaratan ve olduren Allah’tır. Bir kimse, birisini oldurse, mecaz olarak bunu ben oldurdum demesi caizdir. Fakat evlenen bir kimsenin bir cocuğu olsa, cocuk olmasına sebep olduğu icin mecaz olarak bunu ben yarattım demesi caiz olmaz. Yaratma işinde mecaz da caiz olmuyor.

Lutfen Bu kelimeyi Cenab-ı hakk'tan başkası icin Kullanmayın!
Duyarlı mu'minlerden Allah Razı Olsun!
Yureğimle!
__________________