Unluler adeta hayatlarına yon veren ayetleri acıkladı

Kendimize rehber olarak sectiğimiz Kuran'ı Kerim'in her bir ayeti bizim icin buyuk bir oneme sahip. Ancak kimi zaman daha once belki de defalarca okuduğumuz bir ayet o an icinde bulunduğumuz ruh haliyle oyle bir ortuşur ki; ayetin uzerinde mıhlanan gozlerimizden o sozler, kalbimize doğru kayar ve gonul sayfamızda yeni bir sayfa acıverir... İşte insanı yureğinden sarsan, okudukca kendine yeni bakışlar kazandıran ayetlerin dilini konuşmak uzere farklı cevrelerden isimleri aradık ve onlara kalplerinin uzerinde bir işaret olarak taşıdıkları ayetlerin hangileri olduğunu sorduk. Aldığımız cevaplar kadar guzel olan bir başka şey ise sorumuza hic duraksanmadan cevap verilmesiydi. Onları en cok etkileyen dillerinin ucundaki ayeti sebepleriyle birlikte coğu zaman hem Arapca, hem de Turkce mealiyle birlikte soylediler.

Duhan'nın ilk uc ayeti benim icin onemli
HAŞMET BABAOĞLU: "En etkilendiğim sure Kehf suresidir. En etkilendiğim ayetler ise Duhan suresinin ilk uc ayetidir. Hani "Andolsun, kuşluk vaktine" diye başlayıp "Rabbim seni terketmedi ve sana gucenmedi" diye tamamlanan ayetler. Neden? Akılla acıklamasına kalkışmak yanlış olur. Doğrudan gonle hitap ediyor ve vurgusu cok guclu geliyor bana..."

'Haddini aşanların kalbini muhurleriz'
PROF. DR. BİNGUR SONMEZ (Kalp Cerrahı): Beni en cok etkileyen ayet, Yunus Suresi 74'dur. Bu ayette Allah, "Biz haddini aşanların kalbini muhurleriz" der. Bir insan, durust davranmayarak, başkalarının haklarını ciğneyecek davranışlar icinde bulunursa; Allah onun kalbini iptal edip tum kısmetlerini elinden alabileceğini belirtiyor.

Yuzleşme anını anlatan ayetleri hepimiz okusak
CİHAN AKTAŞ: Kur'an'da bazı ayetleri ifadeleriyle, bazılarını da anlamlarıyla seviyorum. Leyl Suresindeki gunduz ve gece anlatımları bana olağanustu carpıcı geliyor. Kevser suresini de iyilik ve guzelliğin kaynağının kurumasına donuk uyarısıyla cok anlamlı buluyorum. Tekvir ve Zumer surelerinin ayetlerini kız cocuklarına yonelik 'cins kırımı' ya da cinsel hor goru sorgulaması nedeniyle onemsiyorum. Neredeyse butun surelere yayılmış bulunan, insanın sicilinin eline verildiği o zaman ve mekanındeğiştiği tarif edemeyeceğimiz yuzleşme anını anlatan ayetler keşke butun insanlar tarafından surekli okunsa . İsra'nın beni en etkileyen 72. ayeti mealen şoyle: 'Ve bu (dunyada kalbi) kor olan, ahirette de kor olacak ve (doğru yoldan) daha da sapmış bulunacaktır.'

Beşeriyetin affı icin Nasr'ı okuyorum
UMİT MERİC: İzecae Nasrullahi vel feth ayetini daima okurum. Cunku bu ayet butun insanlığın akın akın islamla muşerref olacağı umidini verir. Butun dualarım bu umidin gercek olması icindir. Ozellikle Danimarka'da yaşanan son olaylardan sonra Allah'ın gazabının beşeriyetin uzerine olmasından korkuyorum. Bu yuzden butun beşeriyetin affı icin dua ediyor ve Nasr ayetini daha sık okuyorum.

Ayetel Kursi, asla dilimden duşmez
NURİ ALCO: Ayetel kursi ve fatiha asla dilimden duşmez. Her sabah evden cıkarken ve yatarken bu iki sureyi okurum. Kur'an-ı Kerim'de bu iki sure benim icin cok buyuk onem taşır.

Colaşan'a ofkemi 'Al-i İmran' sildi
İKBAL GURPINAR: "O takva sahipleri, bollukta ve darlıkta nafaka verenler, kızdıklarında ofkelerini yutanlar ve insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allah, iyilik edenleri sever." (Al-i İmran Suresi 134) Bu ayeti sevmemin bir hikayesi vardır. Emin Colaşan gazetedeki koşesinde benim ve calıştığım televizyon hakkında cok cirkin yazılar kaleme aldı ve artık ucuncu yazısında cok sinirlendim ve arabamı satıp onun parasıyla Hurriyet'in birinci sayfasını kiralayıp Emin Colaşan'a buradan cevap yazmaya karar verdim. Bu ofkeyle gazetenin reklam servisini arıyordum ki o sırada cebime bir izleyicimden mesaj geldi. Mesajda bu ayet vardı ve onu okuduktan sonra butun ofkem gecti. Telefonla aradığım izleyicim bu ayeti o gun icinden geldiği icin attığını başka hic bir sebebi olmadığını soyledi.

Kendi yaptığından başkası yoktur
İSKERDER PALA: Beni en cok etkileyen ayet mealen şoyle: "İnsanoğlu icin (calışmaktan başka) hicbirşey yoktur ancak kendi yaptığı vardır." (Necm 39) Benim icin onemli bir ayettir.

Birini Diğerinden Ayırmam İmkansız
AHMET OZHAN: Kuran'daki her ayetin benim icin buyuk onemi var. Birini diğerinden ayırmam soz konusu olamaz. Besmele'den Nas suresinin son ayetine kadar hepsine gucum olcusunde hayatımda yer vermeye calışır ve her ayete buyuk değer veririm.

La İlahe İllallah Benim Kurtarıcım
NECLA NAZIR: Kur'anı Kerim'deki ayetler arasında ayrım yapmam. Ancak her gun mutlaka kaza ve belalardan ailemi korumak icin Ayetel Kursi, Felak ve Nas surelerini okurum. Ayrıca La ilahe illallah sozunu gunluk yaşantımda cok fazla soyler ve tesbih ederim. Cep telefonum bile besmele ile acılır.

Cep Telefonum Besmeleyle Acılır
HUSEYİN HETEMİ: insanoğluna ve alemlere bir rahmet olarak inen Kur'an-ı Kerim'in Besmele yani Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlaması benim icin cok onemli. Cep telefonumun acılışı Besmele iledir ve gunluk hayatımda cok sık olarak Besmeleyi kullanırım.

Her Okuduğumda Yeni Bir Şey Bulurum
ABDURRAHMAN DİLİPAK: Butun ayetlerden aynı şekilde etkilendim hepsi hayatımda onemli bir yere sahip. Beş yaşından beri Kur'an-ı Kerim okurum ve her okuduğumda onda hayatımla ilgili yeni bir şey bulurum.

Nur suresi beni etkiler
ELİF ŞAFAK: Allah dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlar icin misaller verir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir" ayeti beni en cok etkileyen ayetlerden biridir. Ne anlattığı kadar nasıl anlattığı da onemli benim icin ve buradaki şiirselliği, ifade gucunu cok seviyorum. Duvarda bir hucre, icinde bir kandil, kandil de bir cam fanus icinde. Hem bu kadar yakın ve berrak hem bu kadar sırlı ve perdeli olabilmesi etkiliyor, duşunduruyor beni. Ne Doğuya ne Batıya ait. Aynı zamanda her yerde ve lamekan. O sonsuzluk sınırsızlık hissi. Ama en guzeli bu nurun insanlara da gectiğini, gecebildiğini bilmek. Bazı insanların nurlu olduğunu goruyorum, az bulunur cevherler onlar.

Ahzab 72'yi cok severim
AHMET HAKAN: Ahzab suresi 72. Ayet: "Kuşkusuz biz emaneti goklere ve yerlere ve dağlara onerdik... Ancak onlar emaneti yuklenmek istemediler, ondan cekindiler. Onu insan Yuklendi. Cunku o cok zalimdir, cok cahildir..." İnsanın yeryuzu seruvenindeki aşırı curetkarlığını acıklaması bakımından bu ayeti pek severim. Koskoca yeryuzunun, muazzam gokyuzunun ve ihtişamlı dağların bile kabul etmekten kacındıkları 'emanet'e insanoğlunun talip olması, 'insan' denilen yaratık hakkında fazlaca ipucu vermiyor mu? O ağır yuke talip olmanın ardındaki gercek nedenin ortaya konması, benim acımdan fazlasıyla oğretici.

Yeni Şafak