“O gun zalim kimse, (caresizlik icinde) ellerini ısırıp şoyle diyecektir: “Ne olurdu ben de peygamberle beraber aynı yolu tutsaydım! Yazıklar olsun bana, keşke falanı (filanı) dost edinmeseydim! Andolsun, Kur’an bana geldikten sonra beni ondan o saptırdı. Zaten şeytan insanı yardımcısız bırakıverendir!”
Furkan suresi-27
Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur:
“İyi ve kotu arkadaşın hali, guzel koku satanla koruk cekenin (demircinin) haline benzer: Misk satan, ya sana guzel kokusundan bir miktar ucretsiz verir ya sen satın alırsın, ya da (hic değilse onunla beraber olduğun surece) guzel koku koklamış olursun. Koruk ceken kimse ise, ya elbiseni yakar ya da (en azından) koruğun kotu kokusundan rahatsız olursun.”[7]
Hz. Ali radıyallahu anh’ın arkadaşlık hakkında cok guzel bir nasihati bulunmaktadır.
O, oğullarına nasihat ederken şoyle demiştir:
“Oğlum!
* Ahmakla dost olmaktan sakın, cunku sana fayda vermek isterken zararı dokunur.
* Cimriyle dost olmaktan sakın, ona en fazla muhtac olduğunda yardımına koşmaz, yerinde oturur.
* Kotuluk sahibiyle dost olma, o pek az bir menfaat karşılığında seni satar.
* Yalancıyla dost olmaktan sakın, cunku yalancı serÂba benzer, uzağı yakın gosterir sana, yakını uzaklaştırır senden.”
Efendimiz aleyhissalÂtu vesselÂm’dan arkadaşlık hakkında nakledilen bazı hadisler :
“Kişi arkadaşının dini (hayat tarzı) uzeredir.”[6]
“Amellerin en faziletlisi Allah icin sevmek, Allah icin buğzetmektir.” (Ebû DÂvud, 4599)
“Dostunu/sevdiğini olculu sev; bir gun duşmanın olabilir. Sevmediğine de olculu buğz et; bir gun dostun olabilir.” (Tirmizî, Birr, 60)
“İnsan, sevdiği ile beraberdir.” (Muslim, Birr, 161)
“Kim, insanların kızması pahasına Allah’ı dost edinmekle O’nu rÂzı ederse, Allah o kimseyi insanların nazarında yuceltir. Kim de Allah’ın gazabına rağmen insanları rÂzı ederse, artık onu Allah’ın azabından hicbir şekilde kurtarmak mumkun olmaz.” (Tirmizî, Zuhd, 64)
“Musluman muslumanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu tahrik etmez. Kişiye kotuluk olarak, musluman kardeşini hakir gormesi yeterlidir. Her muslumanın canı, malı, kanı ve ırzı diğer muslumanlara haramdır. Allah sizin sûret ve kalıplarınıza bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar. Sakın ha, birbirinizin satışı uzerine satış yapmayın. Ey Allah’ın kulları kardeş olun. Bir muslumanın kardeşine uc gunden fazla kusmesi helÂl olmaz.” (BuhÂrî, NikÂh 45)
“Allah’ın kulları arasında bir grup var ki, onlar ne peygamberlerdir, ne şehidlerdir. Ustelik kıyÂmet gunu Allah indindeki makamlarının yuceliği sebebiyle peygamberler ve şehidler onlara gıpta ederler.” Orada bulunanlar sordu: ‘Ey Allah’ın Rasûlu, onlar kimdir, bize haber verir misin?’ “Onlar, aralarında kan bağı ve dunya menfaati icin birbirlerine bağlı olmadıkları halde, Allah’ın nûru (Kur’an) adına birbirlerini sevenlerdir. Allah'a yemin ederim ki onların yuzleri mutlaka nurdur. Onlar bir nur uzeredirler. Halk korkarken onlar korkmazlar; insanlar uzulurken onlar uzulmezler.” Ardından da şu Âyeti okudu: “İyi bilin ki, Allah’ın velîlerine/dostlarına korku yoktur ve onlar uzulmeyeceklerdir.” (10/Yûnus, 62) (Ebû DÂvud, 3527)
Rabbim hepimizi hayırlı arkadaşlardan eylesin ve hepimize hayırlı arkadaşlar nasip etsin.