Bodrum ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon, yaptıkları araştırmaya gore Bodrum turizmini en cok tehdit eden şeyin işyeri fazlalığı olduğunu acıkladı.




Marka kent olmanın zor olduğunu, korumanın ise daha zor olduğunu soyleyen BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, bu nedenle cok yonlu calışma yaptıklarını ve yapılanlara da destek olduklarını kaydetti. Hurriyet gazetesinden Osman Uras'ın "Knetlerle buluşmalar" adlı koşesine konuk olan Mahmut Kocadon, gozde turizm kentinin marka olması icin yoğun emek harcandığını ve bu markanın korunması icin herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini soyledi. Kocadon bu konuda “Yerel yonetim, kamu yonetimi, halkımız, tuccarımız hem de odamız bilincli olup yakaladığımız marka değerini korumamız lazım. Yereli yonetenler, Bodrum’u marka değeri olan bir turizm kenti olarak yonetmesi lazım. Aynı şey kamu yonetimi icinde gecerli. Buraya gelen yıllık yerli ve yabancı turist sayısı nufusumuzun 10 kat fazlası oluyor. Halkımız ve tuccarımızda bu değeri bilerek gelen misafirlere hizmet etmesi lazım. Yıllardın Bodrum’un ozgun değerleri var. Biz bunları toparlayıp koruyarak bu gunlere geldik” dedi.

NUFUS 140 BİN

Yerleşik nufusu 140 bin dolayında olan Bodrum’un ozgun değerlerinden one cıkanlar arasında iki katlı beyaz evler olduğuna dikkat ceken Kocadon “1980’li yılarda Turkiye’nin başka yerlerinde turizm başladığı zaman genelde her tarafta iki katlı evler veya tesisler vardı. Turizm yukselirken binalarda yukseldi. Ama Bodrum’da binamızı ve rengimizi koruduk” dedi.

Turizmin one cıkmasıyla değer kaybeden ve bahceleri azalan, aromasıyla unlu Bodrum Mandalinası’nın yeniden hayat buluşunu anlatan Kocadon “Bizim bir markamızda Bodrum mandalinası. Hem bu değerimizi hem de bahcelerin yeşilliğini korumak icin narenciye birliği kurduk ve iyi sonuclar aldık. Gazozunu, kolonyasını, lokumunu şimdide GEKA (Guney Ege Kalkınma Ajansı) ile mandalina yağı projemiz var. Onumuzdeki hasat zamanını bekliyoruz. Parfum ve gıda sektorune guzel bir sunum yapacağız” dedi.

TEHLİKELERİ RAPORLADIK

Turkiye’de ilk defa 2006 yılında işyeri envanterini yaptıklarını belirten Kocadon, cok carpıcı sonucların cıktığını ve bunu Turkiye genelindeki yoneticiler ile kendi yerel yonetimlerine anlattıklarını aktardı. “Bodrum’un geleceği ve bekleyen tehlikeler nelerdir” diye bir rapor da sunduklarını ifade eden Kocadon “Bodrum’da en buyuk tehlike işyeri fazlalığı. Bodrum’un marka değerinin yuksek olması ticaret yapacak kişilere davetiye cıkarıyor. Ciddi bir işyeri fazlalığı var. Bunun mucadelesine veriyoruz. Artık her gelenin canı istediği gibi Bodrum’da işyeri acmaması lazım. Yoksa yıllardır yukarıya tırmandırdığımız hizmet sektorumuzde duraklama olabilir. Yapılaşmaya ve iş yerine bir sınırlama konusun da calışmalarımız var. Yaptığımız araştırmaları, anketleri, calışmaların sonucunu yetkili makamlara iletiyoruz” dedi.


HİZMET SEKTORUNDE EĞİTİM

Marka kent Bodrum’da turizme doğrudan yada dolaylı yoldan hizmet veren sektor calışanlarına yonelik eğitim calışmaları da yurutulen odada, 2014 yıl başından bu yana hijyen ve iş sağlığı konusunda 2200 kişiye eğitim verildiği oğrenildi.
Kocadon Bodrum’a hizmet adına yaptıkları calışmaların gorevleri olduğunu cunku Bodrum’u marka olmasına katkı sağladıkları gibi markasını korumak zorunda olduklarını soyledi.

Bodrum hızla markalaşıyor

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Engin Kaplan, kısıtlı maddi imkanlara rağmen toplumun desteğiyle Bodrum’un marka olmayı başardığını soyledi.


PROJELER URETİLİYOR

Kaplan, yerel yonetimin aldığı kısıtlı odenek ile Bodrum’da bu odeneğe konu olmayan yuzbinleri ağırladığından soz ederek “Bodrum’un markalaşması sivil toplum refleksinin ve kultur seviyesinin cok yuksek olduğu bir bolge olması sayesinde toplumun desteği ile soyut olarak gercekleşmiş, uzun yıllar icinde bu konuda cok fazla somut eser bırakılamamıştır. Bugun Bodrum marka değeri bilinci cok daha fazla gelişmiş, imkanlar dahilinde projeler uretilmeye calışılmaktadır. Fakat yerel yonetim butceleri ile sonuc alınması ozellikle bazı projeler icin cok mumkun gorunemektedir” dedi.

Bodrum’u turizm acısından onemli olduğunu anlatan Kaplan, şunları soyledi: “Bodrum Mavisi projemiz, aslı Bodrum’a ait olan ve unutulmaya yuz tutmuş, kapısı penceresi mavi boyalı begonvilli evlerimizi yeniden trend yapmış, bu konuda farkındalık ve refleks oluşturmuştur. Projemiz kapsamında Bodrum Mavisi isminin bir cok sınıfta patenti alınmış, Bodrum Belediyesi’ne hediye edilmiş ve bir sokağımız baştan aşağı yenilenmiştir. unun dışında Bodrum Mandalinası, Bodrum Sandaleti gibi değerlere verdiğimiz somut destekler onemlidir. BESİAD aynı zamanda kurulduğu gunden bu yana bu konuda fikir, soylem ve proje uretip ceşitli platformlarda bu konunun altını surekli cizmektedir.”




KAYNAK

__________________