Avrupa Konseyi'nin 2014 En İyi Muze Odulu'nu alan Bayburt'taki Baksı Muzesi'nde, hafta sonu 'Kultur Turizminin Bolgesel Kalkınmadaki Rolu Sempozyumu' yapıldı.


Toplantıya katılan konuşmacılar, kentte gocu durdurup istihdamı arttırma noktasında Baksı Muzesi'ni ornek alan ve muzenin başarıya ulaşan deneyimlerden oğrenme noktasında goruş birliğine varıldı. Sempozyumda konuşan Baksı Muzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Husamettin Kocan, "Gocu durdurmak icin insanlar kendi iklimlerinde, kendi coğrafyalarıyla kendi kulturlerinde mutlu olmalılar" dedikten sonra şunları soyledi:

"Goc demek hasret, kulturel yabancılaşma ve adressizlik demek.'Buradan gitsem' hissiyatını azaltmak istiyoruz. Bunun icin bolgedeki envanteri cıkarıp kultur turizmi icin ne yapılabileceğini konuşmalıyız. Bu toplantının amacı kitlesel duyuru değil, bir farkındalık oluşturmaktı. Yerel yonetimler, sivil toplum orgutleri ve akademisyenleri dinledik. Herkes kendine uygun bir kultur tanımı yapıyor ama sonucta kultur nereden geliyor diye bakmak lazım. Kulturun kaynakları tarihi İceren coğrafya, inanc ve cağdır ama kadim kentimizin kadim kulturunu unutuyoruz. Şehirlere oykuler bulmalıyız. Bir evi restore etmek, bir meydanın duzenlemesini yapmak veya Baksı Muzesi'ni acmak gibi girişimlerin hepsi, yaşanılır alanlar yaratmak icin atılmış birer sembolik adımdır."

Baksı lokomotif olacak

Bayburt Universitesi, Okan Universitesi, Bayburt il Kultur Mudurluğu ve Baksı Kultur Sanat Vakfı işbirliği, KUDAKA'nın "Geleceğe Acılan Kapılar" projesi kapsamında desteklediği "Kultur Turizminin Bolgesel Kalkınmadaki Rolu" başlıklı sempozyumda konuşan Bayburt Universitesi Rektoru Prof. Dr. Selcuk Coşkun ise Bayburt ve Bayburt kulturune dair yapılacak cok iş olduğuna dikkat cektikten sonra "Baksı Muzesi, Bayburt'ta kultur turizmine ivme kazandırdı. Bayburt'un kultur turizminde Baksı Muzesi şimdi lokomotif gorevi ustlendi" dedi.

TURAD Başkanı Bahattin Yucel ise turizm urunlerinin satılıp pazarlanabilir hale gelmesi icin mutlaka bir hikÂyesinin olması gerektiğini soyledi. "Burada asıl hikÂye Husamettin Kocan'dır" diyen Yucel konuşmasını şoyle surdurdu: "Urun ortaya cıkıp oduller alarak yeni kriterler yarattı. Şimdi sıra bunu ornek bir urun haline getirmeye geldi. Muze, gecmişten gelen uygarlıklara ait kulturel yapıyı ortaya koyuyor. Bundan sonra Coruh havzasını dikkate alarak sağlıklı bir model oluşturulmalı."

Sempozyumdan cıkan 10 madde

Sempozyumun kapanışı oturumunda konuşan TUYED Başkanı Kerem Kofteoğlu, 5 yıldır Anatolia Dergisi ile ortaklaşa gercekleştirilen Uluslar arası Turizm Karikaturleri Yarışmasının kitabını Baksı Muzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Husamettin Kocan'a takdim etti.

İki gunluk konuşmaları değerlendiren Kofteoğlu sempozyumda dile getirilen goruşleri 10 madde halinde şoyle ozetledi:

1- Baksı Muzesini merkeze alan yeni hikÂyeler yaratmalı.

2- Toplam sekiz ili kapsayan 'Yeşil Yol' gibi projelerle bolgede "Link Turizmini" geliştirmeli.

3- Yeni projeleri tasarlarken gercekci olmalı, beklentiler cok yuksek tutulmamalı.

4- Bolgede gocu onleyip istihdamın arttırılması icin turizmden yararlanmalı.

5- Projelerin hayata gecirilmesi noktasında tum paydaşlar destek verip işbirliği icinde olmalı.

6- Geliştirilecek projeler, yeni turist tipinin ihtiyac ve talepleri dikkate alınarak hazırlanmalı.

7- Yeni projeler geliştirilirken Baksı Muzesi'nin bilgi birikimi ve deneyiminden yararlanacak bir Turizm Meclisi kurulmalı.

8- Turizmin ekonomik ve sosyal yararları bolge halkına anlatılıp bunları icselleştirmeleri sağlanmalı.

9- Yerel halkı turizme ısındırmak adına Safranbolu veya Beypazarı'na inceleme gezileri yapılmalı.

10- Turistik bolgelerin hatalarından dersler cıkarıp, eylem ve orgutlenme stratejisini Dunya Turizm Orgutu'nun Destinasyon Yonetim Modeli cercevesinde yapmalı.

Bayburt, Bayraktar Koyu, Baksı Muzesi'nde gercekleşen "Kultur Turizminin Bolgesel Kalkınmadaki Rolu" sempozyumu sonrasında katılımcılar Huykesen 'Dilek Ağacı'nı ziyaret edip, Coruh Nehri kıyısında piknik de yaptı.

KAYNAK




__________________