Adem, Rabbinden bir takım kelimeler aldı ve Allah, derhal onun tovbesini kabul etti” (Bakara 37. Ayet).
"Fetelakka Ademu min Rabbihi kelimatin fetabe aleyhi innehu huvettevvaburrahiym."
1- İbn-i Abbas Resulullah (saa)’a sordu ki: “Ey Resulullah, Adem Rabbinden hangi kelimeler ile yalvardı da, Allah onun tovbesini kabul etti?” Resulullah (saa) şoyle buyurdu: “Adem; Muhammed, Ali, Fatıma, Hasan ve Huseyin hakkı icin tovbesinin kabul edilmesini yalvardı ve kabul edildi.”
اخرجه الفقيه ابن المغازلي في المناقب ص 59 ح 89
القندوزي الحنفي في ينابيع المودة (ص239).
جلال الدين السيوطي في الدر المنثور في التفسير بالمأثورج 1/ ص 60
http://www.al-eman.com/Islamlib/view...=248&CID=13#s2
Kaynak:
Celaleddin es-Suyuti “ed-Derr’ul Mensur” C.1, S.60-61 Beyrut Bas.
Menakıb-ı Meğazeli s.59, Hadis No: 89
El-Muttaki el-Hindi “Kenz’ul Ummal” C.1, S.234; Muntahab’ul Kenz. C.1,S.419
El-Munavi eş-Şafii el-Kahiri “İthaf’us Sail bima Lifatime Minel Menakıb vel-Fedail” S.76, Mektebet’ul Kuran Kahire Bas.
Abdul Aziz eş-Şinavi “Seyyidat Nisa Ehlil Cenneh” S.159, Mektebet’ut Teras el-İslamiyye -Kahire Bas.
Ed-Deylemi “Firdevs’il Ahbar” C.3, S.151, Hadis No: 4409 Beyrut Bas.
Siret’ul Halebi C.1, S.219 Mısır Bas.
El-Muin el-Kaşifi “Mearic’un Nubuvve” S.9, Hint Bas.
Âmirtesri “Ercah’ul Metalib” S.320, Lahur bas.
Huseyin eş-ŞÃ‚kiri “Ali Fil-KitÂb ves-Sunne” C.1, S.363
Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.415
Es-Seyyid Haşim el-Behrani “Gayet’ul Meram” S.393
2- Omer diyor ki: Adem dedi ki: “Allahım, Muhammed ve Âli Muhammed hakkı icin senden beni bağışlamanı istiyorum.”
قال عمر بن الخطاب قال آدم "الهم إني أسئلك بحق محمد وآل محمد اغفرلي
Kaynak:
Tefsir’ul Levami C.1, S.215 Lahur Bas.
el-Beyhaki “Delail’un Nubuvve” C.5, S.89 Dar’ul Fikir Beyrut Bas.
3- İmam Cafer es-Sadık aleyhisselam nakleder ki; Adem aleyhisselam ile Hz. Havva (sa) cennette dururlar iken Cebrail aleyhisselam gelip, Adem (as)'in elinden tuttu. Dolaştırmaya başladı. Bir koşke geldiler, ker******i altından ve gumuşten, pencereleri yeşil zumrutten olup, icerisinde kızıl yakuttan bir taht vardı. Taht uzerinde iki kupe, boynunda nurdan bir gerdanlık var idi. Adem (as) onu gorup husn-i cemaline ve guzel gorunuşune hayran oldu. Hurilerin guzelliğini unuttu. Bu guzelliğe hayran oldu ve sonra şoyle sordu:
"Ya Rabbi, bu suret kimindir?"
Hitap geldi ki: "Habibimin kızı Fatimet'uz Zehra'nın suretidir. Başında olan tac, babasının nurudur, boynundaki gerdanlık kocası İmam-ı Ali'nin misalidir, kulaklarındaki iki kupe de, iki oğlu Hasan ve Huseyin'in misalidir."
Sonra Cebrail aleyhisselam ona: Yukarıya bak, dedi. Adem (as) başını kaldırdı, beş kapı gordu. Beşi de acık idi. Her birininin uzerine ikişer kelime yazılmış idi. En usttekinin uzerinde: "Enel Mahmud ve hÂz Muhammed" (Mahmud benim, bu da Muhammed'dir) yazılı idi. İkincide: "Enel A'la ve hÂz Ali" (A'la/en yuce benim, bu da Ali'dir), ucuncude: "Enel FÂtir ve hÂzihi Fatima" (Fatır olan benim, bu da Fatıma'dır), dorduncude: "Enel Muhsin ve hÂz Hasan" (Muhsin benim, bu da Hasan'dır), beşincide: "Minel ihsÂn ve hÂz Huseyin" (İhsan bendendir, bu da Huseyin'dir) yazılı idi.
Cebrail (as) Adem'e buyurdu ki: "Ey Adem, bu kelimeleri ve bu isimleri iyi ezberle ve hic unutma. Bir zaman gelir ki sana lazım olur. Bu isimlere muhtac olursun."
Bir zaman geldi ki Adem (as) cennetten cıkarıldı, ucyuz yıl devamlı ağladı. Bir gun gaipten bir ses gelip bu isimleri hatırlattı. O zaman Adem (as) ellerini kaldırıp şoyle dua etti:
"Ey Mahmud, ey Aliyyul A'la, ey FÂtır, ey Muhsin ve ey Minkel İhsan, Muhammed (saa) hurmeti icin, Ali hurmeti icin, Fatım hurmeti icin, Hasan hurmeti icin ve Huseyin hurmeti icin beni affet ve tovbemi kabul eyle"
O zaman Hak TeÂl buyurdu ki: "Ey Adem, bu beş kimsenin hurmeti icin kıyamete kadar gelecek olan evladının gunahlarının affını isteseydin bu saydığın isimlerin hatırı icin af ederdim"
عن الإمام جعفر الصادق رحمه الله في قوله تعالى ( فتلقى آدم من ربه كلمات )(البقرة 37) كان آدم وحواء في الجنة جالسين ، فجاءهما جبريل وأتى بهما إلى قصر من ذهب وفضة ، شرفاته من زمرد أخضر ، فيه سرير من ياقوتة حمراء ، وعلى السرير قبة من نور ، فيها صورة على رأسها تاج ، وفي أذنيها قرطان من لؤلؤ ، وفي عنقها طوق من نور ، فتعجب آدم من حسنها حتى نسي حسن حواء ، فقال : ما هذه الصورة ؟ قال : فاطمة والتاج أبوها ، والطوق زوجها ، والقرطان الحسن والحسين . فرفع آدم رأسه إلى القبة فوجد خمسة أسماء مكتوبة من نور : أنا المحمود وهذا محمد ، وأنا الأعلى وهذا علي ، وأنا الفاطر وهذه فاطمة ، وأنا المحسن وهذا الحسن ، ومني الإحسان وهذا الحسين ، فقال جبريل : يا آدم احفظ هذه الأسماء فإنك تحتاج إليها ، فلما هبط آدم إلى الأرض بكى ثلاثمائة عام ، ثم دعا بهذه الأسماء ، فقال : بحق محمد وعلي وفاطمة والحسن والحسين يا محمود يا أعلى يا فاطر يا محسن اغفر لي وتقبل توبتي . فأوحى الله تعالى إليه : لو سألتني في جميع ذنوب ذريتك لغفرت لهم جميعا .
الفاضل المعاصر محمد خير المقداد في ( مختصر المحاسن المجتمعة في فضائل الخلفاء الأربعة للعلامة الصفوري ) ( ص 194 ط دار ابن كثير - دمشق وبيروت )
عبد الرحمن الصفوري الشافعي المتوفى سن 884 قي نزهة المجالس ج 2 ص 186
العلامة المولى معين الكاشفي عن الصادق أيضاً في (معارج النبوة) ص9
السيد المرعشي في شرح إحقاق الحق ج 26 - ص 265-266
Kaynaklar:
Muinuddin Muhammed Emin Hirevi "Mearic'un Nubuvve (Altıparmak Peygamberler Tarihi) S.224
es-Safvari “Muhtasa el-Mehasin el-Muctemia fi fedail Hulefa ul Arbaa” s.194 Dimaşk ve Beyrut Bas.
et-Tusteri el-Meraşi “Şerh-i İhkak’ul Hak” c.26, s.265
Abdurrahman es-Safvari eş-Şafii "Nezhet'ul Mecalis" C.2, S.186
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Adem Aleyhisselam'in Tevessul Ettiği Kelimeler Nedir?