ZekÂt fakirin hakkıdır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- ZekÂt fakirin hakkıdır
-
09-09-2019, 00:08:35
Allah'ın insanlara lutfettiği malda, ihtiyac sahiplerine verilmesi gereken bir pay vardır. ZekÂt, zenginin malındaki fakirin hakkıdır. ZekÂt, zenginin malını manen arındırırken, ihtiyac sahibine de rahat nefes aldırır
Dunya'da kazanılan mal gecici ve yok olucudur. Bunun tek istisnası, Allah yolunda infak edilen maldır. Rabbimiz'in rızası icin harcanan her zerre, ebedi Âlemde kul icin bir kazanc ve tukenmez bir hazinedir. Harcanmayan ve elde sımsıkı tutulan mal, sahibinin dunyayı terk ettiğinde ayrılmak zorunda kalacağı ve mirascıları bu dunyada onun kazancını tuketirken, onun ise hesabıyla uğraşacağı bir yuk olacaktır. Allah-u TeÂlÂ'nın insanlara lutfettiği malda, yakınlardan başlamak uzere ihtiyac sahiplerine verilmesi gereken bir pay vardır. ZekÂt, zenginin malındaki fakirin hakkıdır. Toplumdaki gelir duzeyini dengeleyen zekÂt, zenginin malını manen temizleyip arındırırken, ihtiyac sahibine de rahat bir nefes aldırır. Ustelik fakirin zengine haset etmesinin, zenginin ise fakiri hor gormesinin onune gecer. Boylece sevgi ve kardeşlik hukuku kuvvetlenir.
CİMRİLİKTEN SAKININ
Cimrilik edenler hakkında Allah-u TeÂl şoyle buyurmaktadır: "Allah'ın kereminden kendilerine verdiklerini (infakta) cimrilik gosterenler, sanmasınlar ki o, kendileri icin hayırlıdır; tersine onlar icin pek fenadır. Cimrilik ettikleri şey de kıyamet gununde boyunlarına dolanacaktır. Goklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah butun yaptıklarınızdan haberdardır." (Al-i İmran, 180) Cimrilik sadece zekÂt vermemek değildir elbette...O butun hayata cirkince sirayet eden kotu bir ahlaktır. Peygamber Efendimiz (sav), cimriliği şu şekilde yasaklamışlardır: "Cimrilikten mutlaka sakının! Cunku cimrilik bir toplumu zekÂt vermeyi terke, akrabalık bağlarını kesmeye ve birbirlerinin kanını dokmeye surukler." (Ebu Davud) Peygamberimiz (sav): "Allah'ın adına yemin ederim ki, hic bir cimri cennete giremez!" (Suyuti) ifadeleriyle cimrinin hazin sonuna işaret etmektedir. Buyuk İslam Âlimi İmam-ı Azam Ebu Hanife (ra) şoyle der: "Ben cimri kişiyi emin ve guvenilir bulmam. Cunku cimrilik onu, her şeyi inceden inceye hesaplamaya ve aldanma korkusuyla hakkından fazlasını almaya surukler. Bu vasıftaki bir kişi guvenilir ve emanete layık değildir." Bu kotu hasletten korunmak icin, kendimizi ihtiyac sahiplerinin yerine koymalı ve Allah yolunda infak etmeye gayret etmeliyiz.
"Yatağa girdiğinde Ayet-el Kursi'yi oku"
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: Resul-i Ekrem (sav) beni ramazanda toplanan fitreleri korumakla gorevlendirmişti. Bir gece bir adam geldi, yiyecekleri avuclamaya başladı. Adamı tuttum ve: "Seni Peygamber Efendimiz'in huzuruna gotureceğim" dedim. Adam: "Cok fakir biriyim" deyince ona acıdım ve bıraktım. Sabahleyin Allah'ın elcisi: "Dun gece tutsağın ne yaptı?" diye sordu. Ben de: "Ya Rasulullah, ihtiyac icinde bulunduğunu soyleyince haline acıdım ve onu serbest bıraktım" dedim. Peygamber Efendimiz (sav): "Sana yalan soyledi, tekrar gelecek" buyurdu. Adam yine geldi. O'na: "Seni Allah'ın elcisinin huzuruna cıkaracağım" dedim. Adam: "Gercekten yoksul biriyim. Bir daha gelmem" dedi. Ben de onu salıverdim. Sabah olunca yine Rasulullah (sav): "Dun gece tutsağı ne yaptın?" diye sordu. Ben de: "Ey Allah'ın elcisi, bana yine ihtiyac icinde bulunduğunu soyledi. Ben de onu bıraktım" dedim. Efendimiz (sav): "O sana yalan soyledi, tekrar gelecek" buyurdu. Ben de yine gelmesini bekledim. Gercekten de geldi. Onu tekrar yakaladım ve: "Seni mutlaka Peygamber Efendimizin (sav) huzuruna cıkaracağım" dedim. Bu defa bana: "Beni bırakırsan sana cok faydalı sozler oğretirim. Gece yatağına girdiğinde Ayet-el Kursi'yi oku. Sabaha kadar şeytan sana yaklaşamaz" dedi. Onu salıverdim. Sabah olunca Peygamber Efendimiz (sav): "Tutsağın dun gece ne yaptı?" dedi. Ben de: "Ey Allah'ın elcisi! O adam bana fayda verecek bazı sozler oğreteceğini soyleyince serbest bıraktım" dedim. Efendimiz (sav): "Neymiş o sozler?" diye sordu. Ben de: "Yatağına girince, 'Allahu l ilahe illa huvel' hayyu'l kayyum'u başından sonuna kadar oku, sabaha kadar şeytan sana yaklaşamaz" dediğini soyledim. Efendimiz (sav): "Kendisi bu sefer sana doğru soylemiş. Uc gecedir kiminle konuştuğunu biliyor musun Ebu Hureyre?" "Hayır, bilmiyorum Ya Rasulullah" dedim. "O şeytandı" buyurdu.
Hz. Omer'in duası
Allah'ım! Beni izzetinle ansızın yakalamandan yahut gaflette bırakmandan veya gafillerden kılmandan sana sığınırım. Allah'ım! Benim amelimi salih kıl, kendin icin onu halis kıl ve başkası icin onda hisse koyma. Allah'ım! Beni iyiler arasında oldur, beni kotulerden kılma, beni ateş azabından koru. Beni, iyiler arasına kat. Allah'ım! Bana sağlık ver ve beni bağışla. Allah'ım! Bana kendi yolunda şehit duşmeyi ve Peygamberi'nin şehrinde vefat etmeyi nasip eyle
Kaynak