İsrail’in Mavi Marmara baskını ile ilgili sozlu ozrunden sonra dibe vurmuş olan İsrail turizm pazarının yeniden canlanması bekleniyor.

Kamuoyunda İsrailli turistin hemen Turkiye’ye akacağı yonunde yaratılan havanın ne derece gerceği yansıttığı ise bilinmiyor.

Sektor temsilcileri, İsrailli tur operatorlerinin Turkiye reklamlarına başladığına ve bunun geri donuşunun hızlı olacağına işaret ederken, İsrail pazarındaki olası bir gelişmenin bu sezona yansımayacağı, sezon sonlarında etkisinin gorulebileceği asıl etkinin ise gelecek yıl goruleceği ifade ediliyor.
Nitekim, İsrail'in İzmir Fahri Konsolosu ve İzmir Ticaret Odası Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’nin AA’ya yaptığı acıklama da İsrail pazarındaki canlanmanın uzun vadede kendisini hissettireceğini destekler nitelikte.

Eskinazi acıklamasında, İsrail'in Turkiye'den ozur dilemesi sonrası iki ulke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin turizmdeki etkisini yaz sezonunun sonlarına doğru gosterebileceğini, asıl etkinin ise gelecek yıl goruleceğini belirtti.

İki ulke arasındaki politik ilişkilerin 3 yıllık donemde durma noktasına gelmesine rağmen ticari alanda ilişkilerin devam ettiğini ifade eden Eskinazi, ticaret hacminin artışını surdurduğunu ve gecen yıl 4,5 milyar doların uzerine cıktığım dile getirdi.

İki ulke arasındaki ticaret hacminde Turkiye'nin yuzde 60'lık paya sahip olduğunu kaydeden Eskinazi, şoyle konuştu: "3 sene once iki ulke arasında gerginlik yaşandığında ben ticaretin onemli olcude zarar goreceğini duşunmuştum. Ama hemen her sektorde alım satım devam etti. Politik sıkıntılar olmasaydı bugun ticaret cok daha iyi bir noktada olabilirdi. Ama bu kadar problem yaşanan iki ulke arasındaki ticaretin gerilememesi, aksine artmaya devam etmesi, politikacıların dikkatini cekmiş olmalı. Ben, politikacıların ilişkileri normalleştirme yonundeki kararlarında ticaret hacminin artmaya devam etmesinin de etkili olduğunu duşunuyorum. Tabii ki cok daha onemli etkenler var ama politikacılar da dunyada krizin devam ettiği bir donemde bu sorun devam ettirmenin ulkelerinin zararına olduğunu gordu. Sonucta iki tarafın da kazanclı cıkacağı bir sureci yaşıyoruz. İki ulke de cok doğru yaptı."

Turkiye ile İsrail arasındaki krizden once Turkiye'ye 1 yılda 650 bin İsrailli turist gelirken, bunların 450 bini Antalya'yı tercih ediyordu.

Turizmhaber.