Etrafımızda gorduğumuz her şey, yuce Yaratıcı’nın kudretine sağlam birer delildir. Yaratılmış her şey de sağlam bir nizam, işleyen bir duzen, kendi icine ve kÂinatın geneline bakıldığında da gorulmemesi imkÂnsız bir uyum vardır. Allah (c.c), Âlemleri yaratırken bunlarla yetinmemiş, hepsine ayrı bir guzellik de vermiştir. Yani ayakkabıcı sadece bir ayakkabı yapmamış, ayakkabıya sanatsal cizgiler de katarak onun değerini arttırmıştır.

Yaratılan her şeyin kendine has bir rengi vardır. Renklerin insanların psikolojileri uzerindeki etkileri buyuktur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın (c.c) mahlûkatı yaratırken renklerini de kendilerine has ve bir amaca hizmet edecek şekilde yaratmış olması kacınılmazdır. Yaşadığımız dunyanın en buyuk parcalarının renklerine bakıldığında, bu amac ve renklerin secimindeki hassasiyet daha iyi anlaşılacaktır. Orneğin mavinin bircok anlamı vardır. Her şeyden once mavi sakinleştirici ve dinlendirici bir renktir. Mavi guvenirliği, durustluğu ve kaliteyi de temsil eder. Allah (c.c) gokyuzunu mavi renkte yaratmıştır. O, KurÂn’ı Kerim’de şoyle buyurur:

“Yedi goğu tabakalar halinde yaratan O'dur. RahmÂn'ın bu yaratışında bir duzensizlik bulamazsın. Gozunu bir cevir bak, bir catlak gorebilir misin? Sonra gozunu iki kez daha dondur bak. Goz aradığı kusuru bulmaktan umudu keserek yorgun ve bitkin bir halde sana doner.” [Mulk, 3-4]

Allah (c.c) goğu sapasağlam yarattığını ve kıyamete kadar da onu ayakta tutacağını, gokyuzune verdiği renk ile de haber vermiştir. Dunyamızın cok buyuk bir kısmını kaplayan denizler, goller ve akarsular da renksiz olmalarına rağmen, gokyuzunun renginin kendi ustlerinde yansıması neticesinde mavi gorunurler. Su en başta hayat kaynağıdır. Dinlenmek, rahatlamak ve biraz olsun kafamızı boşaltarak stresten uzaklaşmak icin su kenarlarına gideriz. Suyun tasvir edildiği manzara resimlerini, işyerlerimize, evlerimize asarız. Peygamber Efendimiz (s.a.s):

“Ofke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile sondurulmektedir; oyleyse biriniz ofkelenince hemen kalkıp abdest alsın." [Ebû DÂvûd, Edeb/4]buyurmuştur. Bu hadis-i şerifte de, suyun sakinleştirici etkisi belirtilmiştir. Ayrıca uzuvların su ile yıkanması neticesinde, vucuttaki negatif elektriğin de boşaltıldığı bilimsel deneyler ile kanıtlanmıştır.

Yeşil, guvenin rengidir. Paylaşma, comertlik, huzur, istikrar, sakinlik etkileri oluşturur. Bitkiler, dunyamızın her yerinde ve coğu değişik tonlarda olsa da yeşil renktedirler. Ağaclar, cimenler, cicekler. KÂh yiyerek beslendiğimiz, kÂh ilac yapıp yaramıza merhem ettiğimiz turlu bitki yeşil renktedir. Dervişler yeşil giyerler. Turbeler yeşil renktedir. Tasavvuf’un temelin de, comertlik, paylaşma, seyr u sulûkta kararlılık ve ofkeyi yutma vardır. Bu nedenle olacak ki mutasavvıflar, kıyafetlerinde, dergÂhlarda ve turbelerde yeşil rengi kullanmışlardır. Yaşam alanımız olan dunyanın buyuk bir kısmı da, kahverengi ile boyanmıştır. Kahverengi toprağın ve doğallığın rengidir. Ciddiyet, dayanıklılık, sÂdelik, dostluk ve metÂnetin sembolu olarak kabul edilir. “Şanım hakkı icin biz insanı camurdan, bir sulaleden yarattık.” [Mu’minûn, 12]

Âyet-i kerimede de belirtildiği uzere, insan icin en onemli madde olan toprak, yaratıldığımız ve olunce defnedileceğimiz meta, kahverengidir. Bu sebeple kahverengi biraz da sonumuzu, olumu hatırlatır bize.



Zuhur Dergisi

__________________