Mesnevide Dekuki'nin kıssası şayanı dikkattir.
Dekuki Allah'ın muhabbetini celbetmiş, gonlune ondan başkasının sevgisini sokmamak icin ve başka hic bir sevgiye yer kalmasın diye hic durmadan seyrusefer etmiş birisi diye anlatılır.
Butun bunlara rağmen gunun birinde niyaz eder, halinden anlayacak birisini gorme arzusuyla yanıp tutuştuğunu, Allah'ın dostlarından haberdar olup onlarla halleşmek istediğinden bahseder. Kendisine Allah'ın muhabbeti yetmez mi diye ilham olununca verdiği cevap ta enteresandır:
-Evet okyanus ortasında, derya sularındayım lakin insanım, yine de canım bir testi suyu ister.
Alemin kendisine hayran olduğu, sohbetine can attığı Hz Peygamber (s.a.v.) de bazen Hz Aişe'nin yanına gelir ve,
-Kellimni Ya Humeyra derdi, yani bana konuş anlat Ey Humeyra.
Onunla sohbetten hoşlanırdı.
Dunyanın en donanımlı gemileri bile zaman zaman bir limana uğrayıp kendini ikmal etmek zorundadır.
Bizler bu dunyaya bir yerden ayrılarak geldik. Şu an idrak edemediğimiz gorunmeyen alemden, daha somutu anne karnından. Doğar doğmaz ilk yasımızı ağlayarak tuttuk. İnsanın ilk kelamıdır ağlamak.
O yuzden ağlamak hep daha iyi gelmiştir insanoğluna gulmeye nazaran.
Limana yanaşan bir gemi bir yandan ikmal yapıp dinlenirken diğer yandan da coplerini boşaltmalıdır ki hafiflesin.
Hayatı boyunca insan yine bir suru şeyden ayrılmaya devam eder. Ta ki son ayrılığa kadar. Bu sefer de donuş yeri yine ana kucağıdır. Yani toprak. Daha doğrusu topraktan yapılan kısmı anasına yani toprağa, ruhu da yine mensup olduğu yere. Biz gorunen kısım toprak diye ondan soz ettik. Ağlayarak ayrıldığı anasından bu sefer gulerek donmek nasip olsun, niyazımız o olsun.
İnsanın zorluğu şurada, hem gemi hem liman olmak zorunda. Bazen gemi bazen liman.
Hem limanı olan bir gemi rahatlığında seyrini surdurmeli, hem de seyredip dinlenecek gemilere liman olacak sukunete ermeli. Deniz gibi dingin ve derin, ruzgar gibi hareketli, guneş gibi ısıtan, toprak gibi verimli ve aldığını yutup başka bir forma ceviren, ateş gibi cevval olmalı insan.
İnsanın eteğini aşk tutmalı ve bir kılavuza yoldaş olmalı ki altın gibi kaynaya kaynaya curufu temizlensin de kamil olma yolunda adım atsın.
Biz de Dekuki gibi niyaz edelim.
Gonul evimiz once tovbe supurgesiyle supurulsun.
Sonra zikrullah ile cilalansın.
Bize de kendi erleriyle yoldaş olmak nasip olsun.
Onlarla yoldaş olduktan sonra da, onlarla birlikte yurumeye kudret olsun.
Aşk eteğimizden tutup bizi ta asıl Maşuğa gotursun.
Alıntı;
Dr Faik Ozdengul
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İnsanın ilk kelÂmı