TURSAB TV’nin TURSAB Gundemi programına katılan başkan Firuz Bağlıkaya sektorun one cıkan konuları ile ilgili acıklamalarda bulunarak acentelerden gelen soruları yanıtladı. Son donemde sıkca dillendirilen ‘’Otellere transfer hakkı getirilecek’’ şeklindeki duyumları değerlendiren Bağlıkaya, ‘’Burda konuşacak bi şey yok, olursa zaten diğer 50 madde yok demektir.’’ dedi.

Cemal Kızıltan’ın moderatorluğunde TURSAB TV’ye konuk olan Firuz Bağlıkaya, hazırlanmakta olan TURSAB yasasıyla ilgili son durumu, bakanlıkla TURSAB arasındaki ilişkiler ve yasa ozelinde yaşanan goruş ayrılıklarını acıkladı. ‘’BİZ GORUŞUNUZU SORDUĞUMUZDA NEDEN YANIT VERMEDİNİZ?’’
Yasa calışmasından once, TURSAB’ın kendi icinde konuyu konuştuğu ve butun acentelerin goruşlerinin alındığı 40 gunluk bir surec yaşandığını soyleyen Bağlıkaya, bu surecte acentelerin goruş ve onerilerini almak icin cok sayıda girişimde bulunduklarını ve 300 civarında goruş ve oneri aldıklarını kaydetti. Daha sonra ihtisas başkanlarının ve BTK başkanlarının da goruşunu alarak hepsini harmanladıklarını ifade eden Bağlıkaya, ‘’Bunu bir akşam oturup kafamıza kadar yazmadık. Bu calışmayla ilgili ozensizce hazırlanmış gibi bir intiba yaratılması doğru değil. Sayın bakanımızın daha sonraki toplantılarında mudahale cabaları olan dernekler icin soyluyorum. Biz goruşunuzu sorduğumuzda neden yanıt vermediler?’’ diye sordu.
‘’BAKAN BAZI DERNEKLERİN TALEBİYLE BİRTAKIM GORUŞMELER YAPTI’’
Topladıkları taleplerle bakanlığın kapısını caldıklarını, bakanlığın da desteğiyle ciddi bir calışma yapıldığını ve ortaya 50 maddelik bir taslak cıktığını ifade eden Bağlıkaya, teknik calışmaya bakanın katılamadığını, ve calışmayı bakanlıkaki ilgili kişilerle yuruttuklerini soyledi. Bağlıkaya, ‘’Biz o teknik calışmayı bakanlık kadrolarıyla tamamladık. Birtakım şeylerde mutabık kaldık ve daha sonra da bakanımıza sunuldu. Bakanımız da doğal olarak, başka derneklerin talepleri doğrultusunda birtakım goruşmeler yaptı. Bizim toplantılara katılmadığımızı belirterek o goruşmeleri kast ediyorlar. Biz tum seyahat acentelerini temsil ediyoruz. Bu calışmaya katılmayanlar kendi istekleriyle katılmadılar. Bu goruşmeler de tamamlandı diye biliyorum. Bizden cok ayrı talepler var mı? Vardır doğal olarak. Cunku herkes kendi segmentinin menfaati cercevesinde birtakım taleplerde bulunuyor. Bunlar bakanımız tarafından değerlendirilecek ve nihayetinde bizimle de goruşulecektir.’’ dedi.
‘’KİMİNLE NE KONUŞULDU BİLMİYORUM’’
Kızıltan’ın ‘’Bakan’ın profesyonel kişilerden de destek aldığı ve bunların bir kısmının kendisine cok yakın isimlerden oluştuğu şeklinde bir eleştiri var’’ sorusuna ise Bağlıkaya, ‘’Şimdi biz sektoru temsil eden yasal bir kurum olarak sayın bakanımızın toplantılarında bulunamadık. Dolayısıyla kiminle ne konuşuldu bilmiyorum. Tum bunlar varsa bizimle oturup konuşulacaktır diye bekliyorum. Sonucta olduğu soyleniyor.’’ şeklinde yanıtladı.
‘’BİZİM HAZILADIĞIMIZ METİNDE BOYLE BİR ŞEY YOK’’
Cemal Kızıltan’ın, eski bakanlardan Bahattin Yucel’in bir yazısında ortaya attığı, ‘’1.Yeni yasa taslağının; yaklaşık 8000 uyeli mesleğin genel cıkarlarını bir yana iten, az sayıda ve ezici coğunluğu Sayın Bakana ait şirket/lere konaklama tesislerimizde “tek satıcılık” yoluyla, haksız rekabete neden olacak bicimde tasarlandığı, doğru mudur?’’ şeklindeki iddiayı hatırlatması uzerine ise Bağlıkaya, ‘’Bizim hazırladığımız şeklinde boyle bir şey yok. Tekrardan bizimle tartışılacağı metnin ne olduğunu da şu anda bilmiyorum. Bakanla toplantıya katılan derneklerin kendi yorumları da olabilir. Bu tip şeyler Whatsapp gruplarında dolaşıyor.’’ acıklamasında bulundu.
‘’SONUCTA GOOGLE DA YURT DIŞINDA FATURALANDIRILIYOR’’
Bahattin Yucel’in yazısında gundeme getirdiği, ‘’Doğrudan tuketiciye ulaşılmasına olanak veren uluslararası rezervasyon ağlarına erişimin yasaklanmasını savunan, bu kuruluşları “digital kapitulasyon” peşinde olmakla suclayacı beyanların nedeni, coğunluk hisseleri Sayın Bakana ait şirketler adına haksız rekabet oluşturma amaclı olabilir mi?’’ sorusunu da yanıtlayan TURSAB Başkanı, ‘’Bu konu cok uzun suredir gundemde, Booking.com ile ilgili konu. Burdaki mesele, tıpkı Booking.com gibi yurt dışında vergilendirilmiş başka şirketlerin calışmaya devam etmesi. Bunlarla ilgili neden bir şey yapılmadığıyla ilgili. Google da sonucta yurt dışında faturalandırılıyor. Burada vergi falan vermiyor. Bizim yasamızın icinde haksız rekabetle ilgili maddeler var. (...). Bu madelerin gereği neyse ancak yasa cıktıktan sonra konuşulur. Burada Booking.com’a ozgu bir şey yok.’’ ifadelerini kullandı.
BAKANLIK BUROKRATLARIYLA HAZIRLADIĞIMIZ METİNDE BUNLAR VAR’’
Yeni yasada haksız rekabetle ilgili sadece genel hukumler olduğunu ve bunların yasa cıktıktan sonra yonetmeliklerle tanımlanacağını anlatan Bağlıkaya, ‘’Bizim bakanlığın burokratlarıyla oturup tartışıp hazırlayıp sayın bakana sunduğumuz metinde bunlar var. Son halinde yoksa zaten acentelerimizle paylaşırız.’’ dedi.
Cemal Kızıltan: 1618 sayılı yasada acentelere munhasır hak olarak tanımlanan havalimanı-otel transferi hakkının otellere de verileceğine dair bir iddia var ortalıkta. Otellere transfer yetkisi mi veriliyor?
‘’1618’İ KOKTEN YOK ETMEKTİR’’
Firuz Bağlıkaya: Boyle bir konu konuşuldu ama bizim yasa taslağımızda boyle bir şey yok. Ama ben bakan beyin de boyle bir şeye musaade edeceğini bilmiyorum. Yasa taslağının son hali elimize ulaşmadığı icin bilemiyoruz. Boyle bir konuşma oldu ve biz de eleştirilerimizi ve kaygılarımızı ilettik. İsteğimizin makul karşılandığını duşunuyorum. Bunun aksi, 1618’i kokten yok etmektir. Cunku o cok temel bir şey. Seyahat acentelerinin transfer hakkı tek olarak yaptığı en onemli işlerden bir tanesi. Binlerce acenteyi direkt ilgilendiriyor. Dolayısıyla bakanımızın boyle bir şeye izin vereceğini duşunmuyorum.
Cemal Kızılan: Otelcilerin iş alanları yasayla cok net bicimde cizilmişti. Otel icinde kalmak kaydıyla diledikleri faaliyetleri yapabilirler. Otelin dışında cıktıkları andan itibaren hak ihlali oluşmaktadır. Bu, 1618 sayısı yasa cıktığından biri boyledir. Boyle bir gercek varken bunun toptan değiştirilmeye calıştırılması, bizim haklarımıza verilecek ciddi bir zarardır. Aksi taktirde 1618 sayılı yasayı tartışmanın anlamı kalmaz cunku yasanın temel taşlarından birini konuşuyoruz şu anda.
BKANLIK VE TURSAB HANGİ MADDELERDE ANLAŞAMIYOR?
Cemal Kızıltan: Yasayla ilgili olarak Bakanlıkla anlaşamadığınız maddeler var mı, varsa neler?
Firuz Bağlıkaya: Var tabi ki. İşin bir tarafı bakanlık, diğer tarafı TURSAB. Her konuda yuzde yuz mutabık kalacağız diye bir şey yok. Tabi ki tartıştığımız, anlaşamadığımız bazı konular var. Acenteciliğe giriş ucreti konusunda hala netleşmemiş, mutabık olmadığımız bir konu var. Aidatlar konusunda mutabık olmadığımız bir konu var. Bizim secim oncesi verdiğimiz sozler doğrultusundaki talebimiz var. TURSAB aidatı giriş ucretinin binde biri olarak oneriyor, bakanlık binde ikisi olsun diyor. Giriş ucreti konusunda ise TURSAB’ın teklifi 400 bin TL oneriyor, bakanımızın onerisi 250 bin TL. Herksin bir ilgi ve yetki alanı ile guc alanı var. Dolayısıyla biz ne istediğimizle sorumluyuz. Karar bakanlığın.
Firuz Bağlıkaya: Onun haricinde paket tur tanımı ile ilgili birbiriyle tam ortuşmeyen kelime bazında şeyler var. Biz paket turun tanımının bizim yasamızda da yapılmasını talep ediyoruz ama bakanlık Ticaret Bakanlığı’nın yasasında tanımlanmış şeye atıfta bulunmak istiyorlar.
‘’OTELLER TRANSFER YAPABİLİRSE, YASADAKİ 50 MADDE YOK DEMEKTİR’’
Firuz Bağlıkaya: Belge devirlerinin ucret yuzdesi ile ilgili anlaşmazlığımız var. Bir de tur operatorlerinin teminat miktarı konusunda anlaşmazlık yaşıyoruz. Burada bir onerimiz ve sayın bakanımızın onerisi var. Bu konuda da bir mutabakatsızlığımız var. 50 maddelik yasada toplam birkac maddede bizim mutabık olmadığımız, taleplerimizi yinelediğimiz bir durum soz konusu. Zaten otellerin transfer yapabilmesi meselesini konuşmuyorum bile. Burda konuşacak bi şey yok, olursa zaten diğer 50 madde yok demektir. Oteller transfer yapabilecekse zaten bizim yasamızın yenilenmesinin de bir anlamı kalmaz.

turizmguncel