Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin Turkiye'den yapılan başvurularda verdiği kararlar, bu mahkemenin adeta ulkemizi bolmek icin uğraştığı duşuncelerini beraberinde getirdi. AİHM'in; Turkiye icin tartışmalı olan ve bolucu orgut mensuplarının actığı tum davalarda Turkiye aleyhine kararlar vermesi dikkat cekiyor. Aynı AİHM, yuzde 99'unun Musluman olduğu Turkiye'de dinî değerler ve ozgurlukler uzerine acılan davalarda ise, ozgurlukler aleyhine karar veriyor.

AİHM'in boluculer lehine verdiği kararlar, PKK gibi orgutlerin Turkiye'de daha fazla seslerinin cıkmasını sağlarken; ozgurlukler aleyhine verdiği kararlar ise yasakcıların ekmeğine yağ suruyor. Bu da devlet-millet kaynaşmasının engellenmesine yol acıyor. AİHM'in farklı davalarda takındığı celişkili tutum, Turkiye'deki catışmaların daha da derinleşmesine yol acıyor. AİHM'in Turkiye'deki catışmaları adeta korukleyen birkac kararı şu şekilde:

OCALAN KARARI

12 Mayıs 2005 gunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz kurumu niteliğindeki Buyuk Daire'si, Abdullah Ocalan'ın 'adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine' hukmetti. Mahkeme, 1999 yılında gorulen davada Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'nin 3, 5 ve 6'ncı maddelerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

DEP KARARI

AİHM, 1993 yılında kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) uyelerinin, Turkiye aleyhine yaptığı şikÂyet başvurusunu da haklı buldu. AİHM; Osman Ozcelik, Kemal Bilget, Kemal Okutan, Bahattin Gunel ve Murat Bozlak'ın yaptığı başvuru uzerine Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'nin ifade ozgurluğuyle ilgili 10. ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin Turkiye tarafından ihlal edildiğine hukmetti. Turkiye, AİHM kararı gereği kapatılan DEP'in Başkan Yardımcısı Bilget'e mahkeme masrafları da icinde olmak uzere 8 bin 72 Avro maddi tazminat odedi.

RP KARARI

AİHM, RP'nin kapatılmasında ise Turkiye'yi haklı buldu. 31 Temmuz 2001'de acıklanan kararda, RP'nin kapatılmasında parti yoneticilerinin başvuruları reddedildi. AİHM, kapatılma kararının Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'ne aykırı olmadığı yonunde goruş beyan etti. Anayasa Mahkemesi, 18 Ocak 1998'de Refah Partisi'ni kapatmıştı.

LEYLA ŞAHİN KARARI

İstanbul Universitesi Tıp Fakultesi oğrencisi Leyla Şahin, 1998'de derslere başortusu takarak girdiği gerekcesiyle aldığı disiplin cezasının insan haklarına aykırı olduğunu savunarak, AİHM'e başvurdu. AİHM, Leyla Şahin'in yaptığı başvuruyu reddetti. Dava Buyuk Daire'ye taşındı. Buyuk Daire de 10 Kasım 2005'te acıkladığı kararda, Turkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunmadığı goruşune vardı. Mahkeme, Leyla Şahin'in 5. sınıfa kadar başortulu okumasını gormezden gelerek, "sınırlamanın başvuruyu yapanın universiteye kayıt olmadan once de var olduğu ve bu sınırlamanın başvuru sahibi tarafından bilinmesi gerektiği" goruşunu savundu.

SOSYALİST PARTİ, OZDEP VE MEHDİ ZANA KARARLARI

Bolucu politikaları ile dikkat ceken ve PKK politikalarını her platformda savunan Sosyalist Parti, 10 Temmuz 1992'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Parti yoneticileri AİHM'e başvurdu. AİHM, Turkiye'yi 50 bin dolar tazminat odemeye mahkum etti.

19 Ekim 1992 yılında kurulan Ozgurluk ve Demokrasi Partisi Anayasa Mahkemesi'nce kapatıldı. OZDEP de AİHM'e başvurdu. AİHM'in 8 Aralık 1999 tarihli OZDEP kararında Turkiye haksız bulundu.

Leyla Zana'nın eşi Diyarbakır eski Belediye Başkanı Mehdi Zana da AİHM tarafından haklı bulundu.

YAŞ ZEDELER KARARI

TSK'dan ihrac edilen Kara ve Deniz Kuvvetleri mensubu 2'si albay, 2'si binbaşı, 4'u yuzbaşı, 1'i teğmen ve 4'u astsubay 13 şikÂyetci, 2000 yılında AİHM'e başvurarak YAŞ kararı ile ordudan atıldıklarını, bu kararların Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'nin (AİHS) inanc ozgurluğu, adil yargılama, cezaların yasallığı maddelerine aykırı olduğunu belirtti. AİHM, "orduda din ozgurluğu olmadığı" tezini savunan eski TSK mensuplarına, aynı Leyla Şahin kararında olduğu gibi "Silahlı Kuvvetler'e mensup herkes bu disipline uymakla yukumludur" cevabını verdi.
__________________