TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Galataport’un inşaat suresinin 3-4 yıl sureceğini belirterek, “İstanbul’da cruise (luks yolcu gemisi) icin limana ihtiyac olacak. Yenikapı’da yılda 3-4 kere miting duzenleniyor, meydan 350 gun liman olarak kullanılsın” dedi. Ulusoy, siyasetle bir işlerinin olmadığını da sozlerine ekledi

Milliyet'ten Fehim Genc'in haberine gore Turkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, luks yolcu gemilerinin (kruvaziyer) yanaşması icin yapılacak Galataport projesi inşa edilirken İstanbul’da limana ihtiyac olacağını belirterek, “Yenikapı miting meydanı kruvaziyer limanı olarak duzenlensin. Meydan yılda 3-4 gun kullanılıyor. Kalan 350 gun kruvaziyer gemiler kullansın” dedi.

İstanbul’un limana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ulusoy, şunları soyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızdan, İstanbul’u iyi bilen birisi olarak, Yenikapı’daki miting meydanının kruvaziyer gemilerin yanaşacağı bir limana donuşturulmesini talep ediyoruz. Galataport yapılana kadar 3-4 yıl gececek. Bu sure icinde kruvaziyer gemiler Salıpazarı’na yanaşamayacak. Ancak iki gemi yanaşabilecek, diğer gemiler ne olacak?”
Yenikapı miting meydanında su derinliğinin yeterli olduğunu kaydeden Ulusoy, şoyle konuştu:

“Ahşap iskelelerle limanı yapabiliriz. Bunun modeli İsvec’te, Danimarka’da var. Burası daha kolay ve hızlı inşa edilir. Aynı anda 4-5 gemi yanaşabilir. Koruma acısından siluete bir etkisi olmaz, orada bina yok. Bize sadece bir hangar, bir de iskele lazım. Burası gecici olarak da kullanılabilir, kalıcı da olabilir.”

2014’te turizmde yuzde 5-6 buyume hedefinin yakalanacağını ifade eden Ulusoy, şoyle konuştu
“Yaz sezonu cok iyi gecti. Doluluklar yuzde 90’ın ustundeydi. Yurtdışından gelen misafirlerimizin sayısı bu yıl 42 milyonu gececek. Muzelerdeki ziyaretci sayısı artışı yuzde 42. Kongre turizminde gerek İstanbul, gerekse Kuşadası 2015’te de dolu. İstanbul 2023 yılında 25 milyon turist ağırlayacak. Kultur, kruvaziyer, kongre, alışveriş her şey var İstanbul’da.”

‘Turkiye vize koyacak’
2000 yılında 569 bin Turk vatandaşının seyahat ettiğini, 2013’te bu sayının 13 milyona, 2014’te 15 milyona ulaştığını vurgulayan Ulusoy, şunları soyledi:

“2014’te 8 milyon Turk yurtdışına seyahat etti. Turkiye vize konulacak bir ulke değil. Bize vize koyanlara, gun gelecek biz vize koyacağız."

DEVLETLE KAVGA ETMEM

Turizm sektorunun Turkiye’nin huzur kaynağı olduğunu ifade eden Başaran Ulusoy, şunları soyledi:
“TURSAB’a hicbir zaman sporu, siyaseti, dinsel konuları, etnik duşunceleri, bolgeciliği, boluculuğu sokmadım ve musaade de etmedim. Hep kucaklayıcı bir anlaşıyla hareket ettik. Zaman zaman beni kongrede yenemeyenler, beni siyasetcilerle karşı karşıya bırakmaya calışmışlardır. Bunlara kimsenin itibar etmediğini biliyorum. Ben TURSAB’da 5 cumhurbaşkanı, 8 başbakan, 35 tane de Kultur ve Turizm Bakanı’ya calıştım. Bizim siyasetle işimiz yok. Ben devletle kavga etmem. Devletle kavga edenlerin de yanında olmam. Zaman zaman bizi hukumete karşı gibi gosterenler var. Bunlar avuclarını yalarlar. Biz huzur ortamı olan bir teşkilatız. Biz butun Turkiye’yi sosyo ekonomik olarak birbirine bağlamaya calışıyoruz. Ulkenin huzur ihtiyacını turizm sektoru sağlar. Burası barış sektorudur.”

KAYNAK