Sabancı Grubu’ndan 15 yıl once ayrılan Demet Sabancı Cetindoğan’ın şirketi DEMSA, bin 223 calışanlı 131 mağazalı bir perakende, turizm ve medya grubu oldu. Cetindoğan, gruptan ayrılan diğer Sabancıların da kurduğu Esas Holding, Pegasus ve DENSA’yı hatırlatarak, “İyi ki ayrılmışız. Turkiye yeni şirketler kazandı. Sabancı Holding de yoluna başarıyla devam ediyor” diyor.
Turkiye'nin ikinci buyuk grubu Sabancı’dan 1999’da ayrılarak kendi hikayesini yazma kararı alan Demet Sabancı Cetindoğan ve eşi Cengiz Cetindoğan’ın kurduğu DEMSA, bugun luks perakendenin en buyuklerinden biri. Perakendede 131 mağazasıyla, turizmde Pera Palas, ABD’li zincir St Regis’in işleteceği Macka Oteli gibi yatırımlarıyla 15 yılda hızla buyuyen DEMSA’da bin 223 kişi calışıyor.
Jale Ozgenturk, Demet Sabancı Cetindoğan ile holdingden ayrıldıktan sonra gecen 15 yılı konuştu. Kendi hikayelerini yazmak icin ayrılan diğer Sabancı uyelerinin de cok başarılı olduğunu hatırlatan Sabancı Cetindoğan, “Pegasus, Esas Holding, Densa hepsi cok başarılı. Sabancı Holding buyuk kurumsal bir şirket. Yapmak istediğimiz girişimler o olceğe uymuyordu. İyi ki ayrıldık. Hem hayallerimiz gercekleşti hem de Turkiye’ye yeni değerler yarattık. Halen Holding’in hissedarıyız. Holding de yoluna cok başarılı devam ediyor” diyor. Sabancı Cetindoğan şunları anlatıyor:
Demsa kurulalı 15 sene olmuş. Bu fikir nasıl doğdu?
İngiltere’de Richmond Collage’da okurken tekstil sektorune girmeyi aklıma koymuştum. Sabancı Holding grup şirketlerinde ilk durağım 1988’de Teksa oldu. Daha sonra Bossa’da cok onemli deneyimler kazandım. Yunsa da dahil bu şirketlerin yonetim kurulunda yer aldım.
Sabancı Grubu’ndan 1999’da ayrıldınız. Nasıl karar verdiniz?
Eşim Cengiz Cetindoğan ile Demsa’yı kurma kararı aldık. Tekstilde bu kez uretim değil satış tarafına gectik. Perakendenin Turkiye’deki yukselişini 2000 yılı oncesinde gormuş ve kendi hikayemizi yazmaya karar vermiştik. Olaylar duşunduğumuz gibi gelişti. Turizm hızlı gelişti, ortalama gelir seviyesi yukseldi ve alışveriş merkezleri ile perakendenin onu acıldı. Guess, Laura Ashley. Salvatore Feragamo, Donna Karan gibi pek cok uluslararası markayı Turkiye’ye getirdik. Kendi perakende markamız Brandroom’u kurduk. En onemli adımlarımızdan biri de, unlu İngiliz luks tuketim markası Harvey Nichols’ı getirmek oldu. Sırada Fransız moda departmanı Galerie La Fayatte var.
Demet Sabancı Cetindoğan yatırım ve projelerindeki gelişmeleri ise şoyle ozetliyor:
Dan Brown Gobeklitepe’ye Gelecek
ONE Derneği: Dunyada insanlarla bir araya gelindiğinde kimse işinden bahsetmiyor. Hemen kultur, sanat, spor başarılarını anlatıyor. Biz de eşsiz, benzersiz bir ulkede yaşıyoruz, farkında olamıyoruz. Amacımız bu guzellikleri anlatmak. Ekim’ de UNESCO temsilcileri yabancı basın ve Turizm Bakanı Omer Celik’in katılımıyla bir toplantı duzenleyeceğiz. Kenize Murad ve Dan Brown’ı davet ettik. Brown daha once Urfa’ya gelmek istediğini soylemişti bir roportajında. Belki tura Gaziantep’i de dahil edeceğiz. Zeugma ile birleştireceğiz. Turk sinemasının 100’uncu yılı icin de projelerimiz var.
Kok hucre ile estetik izni aldı: Rahmetli babam Hacı Sabancı’yı maalesef akciğer kanserinden kaybettik. Bundan kısa bir sure sonra kok hucrenin ileride bircok hastalığa care olacağını oğrendim. İlgimi cekti. 2006’da ONKİM’i kurduk. Bu kapsamda kok hucre saklama yani bankacılığı uzerine bir laboratuvar kurduk. 4000 civarında kordon kanı saklıyoruz. Bugunlerde ozellikle estetik sektorunde kullanılmak uzere bir calışma başlattık. İlk biz yasal olarak bu calışmayı yapma hakkı elde ettik.
Macka’daki St. Regis Aralık’ta Acılıyor: Macka’daki St. Regis otelimiz hem bizim hem ABD’li grubun hem de mimarımızın talepleri yuzunden biraz gecikti. Ancak Aralık ayında acılacak. Muşteri almaya başladık. Otelin ust katındaki ABD’li restoran zinciri Spago olacak
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Demet Sabancı, yeni projelerini anlattı