Zenci Musa her yerde savaştı, veremden oldu
Sudan'dan gonullu olarak Libya'ya gelen Zenci Musa, Kuşcubaşı Eşref'e baba gibi bağlandı. Olene kadar Osmanlı idealleri icin savaştı.
Sudan'lı gonulluler arasında meşhur bir isim vardı. İki metreyi aşan dev cussesiyle bu siyahi musluman, Akif'in şiirinde yer alan Zenci Musa'ydı. Eşref Bey'e bir baba gibi bağlanan Zenci Musa, onun 1917'de Hayber'de esir edilişine dek yanından ayrılmadı. Zenci Musa, Yemen'deki Osmanlı kumandanına teslim edilmesi gereken emanetleri kurtardı. Ali Sait Paşa'ya emanetleri teslim ederken ağlayan Musa Bey, "Cok şukur başardık ve hazineyi teslim edebildik. Fakat Eşref beyimizin duşmanın eline duşmesine musaade ettik" diyordu. Zenci Musa Yemen'de İngilizlere esir duştu. Serbest bırakıldığında İstanbul'a dondu. Eşref Bey Malta'da esirdi. Ali Sait Paşa, "Eşref'in Arabı" ve "Eşref'in komandosu" olarak anılan Zenci Musa hakkında "O bizim cengaver Musa'dır. Yemen'e bize para getiren adam" diyordu. Gumruk hamallarına kahya oldu, diğer hamallar gibi yuk taşıdı. İngiliz işgal kumandanı General Harrington onu kocaman bir cuvalı tek eliyle kaldırırken gorup maiyetine istemiş, ancak "Benim bir tek efendim ve kumandanım var. Onu bekliyorum" cevabını almış.
İNGİLİZ GENERALİ TERSLEDİ
Hammallık yaptığı sırada Anadolu'da cephane sevkiyatında gorev alan zenci Musa, emekli maaşını "Millet ac... Ben bunu alamam" diyerek kabul etmemiş
Eşref Bey'in anlattığına gore hastalandığında devlet hastanesine yuk olmamak icin Şeyh Ata Efendi'nin Ozbekler Tekkesi'nde kalmayı tercih etmiş.
Vefat ettiğinde bavulundan kefeni ve Osmanlı Haritası cıktı. Bir de Eşref Bey7in soluk bir resmi. Eşref Bey onun icin, "Ben Malta'dan kurtulup, Milli Mucadele'nin bayrağını acanlardan biri olmak şerefine mazhar olduğum gunlerde, Musa, o benim Kahraman Arabım, veremden olmuş" diyecekti.
Merhum Mehmet Akif, Musa'yı Eşref Bey ile birlikte Nasihat Heyeti'nin Arabistan yolculuğunda tanımıştı.
Akif, Sudan'ın bu vefakar evladını şiirine alarak şoyle diyordu:
"Eşref beyin emir eri Zenci Musa,
İsa Peygambere omuzlarını odunc verir
Ve Peygamber bu sayede goğe tırmanabilir"
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Zenci Musa'nın tek kişilik destanı