Gundeme bomba gibi duşen Sabiha Gokcen Havalimanı'ndaki Akfen hisselerinin TAV'a satılmasının perde arkasında ne var, TAV hisseleri devralmak icin Akfen'e ne kadar odeyecek. Hurriyet Gazetesi'nden Sefer Levent, konunun perde arkasını yazdı.
İşte o yazı...
"Yeni havalimanı ihalesi bitmiş ancak gerilim bitmemişti. Limak Yonetim Kurulu Başkanı Nihat Ozdemir ihaleyi almalarına karşın Akfen Yonetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV CEo’su Sani Şener’e sert sozler soylemişti. Havada buz gibi bir gerilim vardı.
Aradan 16 ay gibi bir sure gecti. Şimdi Ataturk Havalima’nın işletmecisi TAV, Limak’tan Sabiha Gokcen’in işletmesini satın aldığını acıkladı. Peki ama ne değişti?
Dun bu soruyu sorduğumda TAV CEO’su Sani Şener’den şu cevabı aldım: “Onlar işin magazin tarafıydı. İş hayatında rekabet olur ama kan davası olmaz.”
Cok mutlu Şener. Cunku amiral gemimiz dediği Ataturk Havalimanı’nın yerine yapılacak yeni havalimanı ihalesini kaybetmişler, TAV’ın başarı hikayesi adeta sekteye uğramıştı. Oysa İstanbul TAV icin en onemli operasyon noktasıydı. ‘İstanbulsuz olmaz’ mantığıyla yola cıkan Şener bizzat calmış Limak’ın kapısını ve şoyle demiş:
“Siz yeni havalimanına cok ciddi bir yatırımı yapacaksınız. Oraya konsantre olacaksınız. Burayı satar mısınız.”
“Ederi olursa olur” yanıtını almış ve pazarlıklar başlamış. Sonucta Sabiha Gokcen’in işletmesinin yuzde 40’ı icin 285 milyon euro’ya el sıkışılmış. Yanlış anlama olmasın. TAV Sabiha Gokcen havalimanını almadı. 2034 yılına kadar devam eden bir işletme anlaşmasında Limak’ın payına duşun yuzde 40 hisseyi satın aldı. (Yazının devamı)
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- TAV, Sabiha Gokcen'in yuzde 40'ı icin Limak'a ne kadar odeyecek?