Bugunlerde oruc tutup, gunduzunu ve gecelerini de ibadetle gecirmek hem affa, hem de buyuk sevaplar elde etmeye vesile olur.

Bu on gun icinde Arefe gununun yeri ise bambaşkadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Arefe gunu tutulan oruc hakkında şoyle buyurmaktadır:
Arefe gunu tutulan oruc, gecmiş bir senenin ve gelecek senenin gunahlarına keffaret olur. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman, Arefe gunu kardeşi Hz. Aişe'nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Aişe oruclu olduğu icin hararetten dolayı uzerine su dokuluyordu. Abdurrahman ona:

Orucunu boz dedi. Hz. Aişe:
Resulullahın (s.a.v.), Arefe gunu oruc tutmak, kendisinden onceki senenin gunahlarına keffaret olur dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim? dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

Keffaret olur, gunahları orter, affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir gunah denizinde yuzen ahir zaman Muslumanları icin bundan daha buyuk bir mujde olabilir mi? İşte af ve mağfiret fırsatı!

Başka bir rivayette ise Hz. Aişe şoyle demiştir:
Arefe gununun orucu bin gun oruc tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)

Demek ki, bir gunluk arefe orucu, uc yıllık normal gunlerde tutulan oruc sevabına denktir.

Efendimiz, bugunun faziletini şoyle anlatır:
?Arefe gunu gelince, Yuce Allah rahmetini sacar. Hicbir gun o gunde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe gunu gerek dunya ve gerekse Âhiret ile ilgili olarak Allah?tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar.

Yine konuyla ilgili bir hadis şoyledir:

Arefe gununden daha faziletli bir gun yoktur. Allahu Teala o gun, yer ehli ile meleklere karşı ovunur ve (Arafattaki hacıları kast ederek) şoyle buyurur:
Kullarıma bir bakın. Sacları başları dağınık, toz toprak icinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hÂlleri ile onlar, rahmetimi umit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.
Melekler derler ki:
Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da oyle.
Allahu TeÂla şoyle buyurur:
Onları da bağışladım.

Arefe gunu olduğu kadar, hicbir gun cehennemden daha cok azat edilen olmaz.
Bu arada şunu hatırlatalım: Hadislerde zikredilen Zilhicce'nin ilk on gununden maksat ilk dokuz gunudur. Cunku Zilhicce'nin onuncu gunu Kurban Bayramı'nın birinci gunudur, bugun oruclu olmak caiz değildir; ancak o gun de ibadet gunudur. Mustehap olan oruc, Kurban Bayramından onceki ilk dokuz gundur. On geceye ise, Kurban Bayramı'nın gecesi dahildir. Cunku geceler once gelmektedir.
Ayrıca Zilhicce'nin sekizinci gunune terviye gunu dokuzuncusuna Arefe gunu; Kurban bayramı gunune (onuncu gune) nahr=kurban gunu, ondan sonraki uc gune de teşrik gunleri denilmiştir.

Bu gunlerde kazası olmayanlar, beş vakit namaza ilaveten nafile ibadetlere de ağırlık vermelidirler. Kazası olanlar ise daha cok kaza namazları kılmalıdırlar.