Sultanahmet’te turist rehberliği yapan Hayri Erdoğdu, halk arasında ’hanutcu’ diye tabir edilen 2 kişi tarafından saldırıya uğradığını iddia ederek şikayetci oldu.

Şikayetin davaya donuşmesinin ardından ilk kez hakim karşısına cıkan sanık Mustafa Obut, sucu kabul ederek, "Olay gunu şikayetciyle aramızda cıkan tartışma sırasında once ben kendisine vurdum, o da bana vurdu. Bu şekilde kavga ettik" dedi.
İstanbul Rehberler Odası (İRO) uyesi Hayri Erdoğdu’nun 3 Mayıs 2014 tarihinde Sultanahmet Camii’nin girişinde uğradığı saldırıya ilişkin davanın gorulmesine başlandı. İstanbul 74. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gorulen ilk duruşmaya muşteki rehber Hayri Erdoğdu ve sanık Mustafa Obut katıldı, diğer sanık Kemal Tavşancı ise katılmadı.

SUCLAMAYI KABUL ETTİ

Kimlik tespitinde turizm işcisi olduğunu ve aylık gelirinin bin TL olduğunu soyleyen sanık Mustafa Obut, lise mezunu olduğunu ve 2 cocuğu olduğunu soyledi. Sanık Obut savunmasında yuklenen sucu kabul ettiğini belirterek, "Olay gunu şikayetciyle aramızda cıkan tartışma sırasında once ben kendisine vurdum, o da bana vurdu. Bu şekilde kavga ettik. Diğer sanık Kemal ise şikayetciye hicbir şekilde vurmadı. Benden başka şikayetciye vuran olmadı" dedi.

"İZİNLERİ OLMADAN REHBERLİK YAPMAKTADIRLAR"

Muşteki Hayri Erdoğdu ise, "Şikayetciyim davaya katılmak istiyorum. Sultanahmet Camii avlusunda hanutculuk yapan sanık Mustafa Obut ile aramızda tartışma cıktı. Yanındaki birkac kişiyle beraber bana vurmaya başladı. Yaralandım, gozluğum kırıldı. Bizim mesleğimizde halk arasında izinsiz turist rehberliği yapan kişilere hanutcu denmektedir. Sanıklardan birisi ingilizce konuşan bir gruba rehberlik yapabileceğini soyleyince ben de kendisini uyardım. Aramızda tartışma cıktı. Sultanahmet Camii’nde biz turist rehberi olarak benzer sıkıntıları yaşıyoruz. Hanutcu diye tabir ettiğimiz kişiler herhangi bir izinleri olmadan burada rehberlik yapmaktadırlar. Biz bunların tehditi altındayız. Diğer rehber arkadaşlarımız da aynı sıkınıtıları yaşıyorlar. Bu nedenle duruşmaya gelerek bize destek oldular" diye konuştu. Duruşma diğer sanık Kemal Tavşancı’nın dinlenmesi icin ertelendi.

SANIKLARIN 2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 3 Mayıs 2014 tarihinde Sultanahmet Camii avlusunda muşteki Hayri Erdoğdu şupheliler Mustafa Obut ile Kemal Tavşancı arasında turistlere rehberlik yapma meselesi nedeniyle tartışma cıktığı anlatıldı. Şuphelilerin tekme ve yumrukla muştekiye vurduğu Adli Tıp’tan alınan raporda muştekinin basit bir tıbbi mudahaleyle yaralandığı belirtildi. İddianamede, iki şuphelinin "Kasten yaralama" sucundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

"YAPTIĞINIZ YASAL DEĞİL DEDİĞİMİZDE TEHDİT EDİYORLAR"

Adliye onundeki alanda kendisine destek olmaya gelen rehber arkadaşlarıyla acıklama yapan Hayri Erdoğdu, "15 yıldır turist rehberliği yapıyorum, son yıllarda ’hanutcu’ dediğimiz kokartsız rehberlik yapmaya calışan insanlar mağazalarla anlaşıyorlar ve bunlar Sultanahmet Camii civarında kumelenip muşterilerimizi rahatsız edip para karşılığında camileri gezdirme yoluna gidiyorlar. Bunları ikaz ettiğimizde yaptığınız yasal değil dediğimizde tehdit ediyorlar. Benim davam ilk dava ama birkac arkadaşın daha başına geldi. Sanırım 3 dava daha acılacak" dedi.

"ŞUKRET KADINSIN, BEN KAC KİŞİYİ DOVDUM"

Aynı şekilde saldırıya uğradığını iddia eden Ceren Acıkgoz de "Profesyonel turist rehberleri olarak son donemde Sultanahmet’te buyuk sıkıntılar yaşıyoruz. Ben de bundan bir ay kadar once Sultanahmet ic avlusunda 15-20 dakika kadar sonra keyfi bir kararla artık o kapıdan giriş olmadığı soylendi. Nasıl boyle keyfi bir şey olduğunu soylediğimde o ’hanutcu’ denilen şahıslardan biri el kol işaretleriyle şuraya gideceksiniz diye yuksek sesle yonlendirme yaptı. Bizimle yuksek sesle konuşamayacağını soylediğimde beni tehdit etti ve beni dovebileceğini soyledi. ’Şukret kadınsın, ben kac kişiyi dovdum. Mahkemeye de giderim. Bir kapıdan girerim diğer kapıdan cıkarım nasıl olsa’ diyebilecek futursuzlukta davranıyorlar" diye konuştu.

Kaynak