Bir insanı Allah’tan daha cok sevmek şirktir. Yani sevgi ve tazimde bir şeyi Allah’a eş koşmaktır. Mahlûkattan bir şeyi Allah’ı sever gibi sevmek buna ornek gosterilebilir. Allah-u TeÂl bu şirkin sahibini tevbenin dışında asla bağışlamayacaktır. Allah (Azze ve Celle) bu nevi şirki anlatırken şoyle buyurmuştur:
“İnsanlardan bazıları Allah’ tan gayrı eşler edinerek, Allah’ı sever gibi onları severler...”
Bakara: 165
Bu şirkin sahibi kimseler Allah’a şirk koştukları varlıklara ateşin icinde şoyle diyecekler:
“Allah’a and olsun ki; biz apacık bir sapıklık icindeymişiz. Cunku sizi sevgi ve tazimde Âlemlerin Rabb’ine eşit tutuyorduk; bizi o suclulardan gayrısı saptırmadı. Şimdi bizim ne şefaatcilerimiz var ne de candan dostumuz.”
Şuara: 97-101
Allah (Azze ve Celle) başka bir ayette şoyle buyuruyor:
“De ki: Babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, akrabalarınız, kazandığınız mallar, kesatından korktuğunuz ticaretiniz, hoşlandığınız meskenler, size Allah’tan, Rasulunden ve onun yolunda cihat etmekten daha sevgili ise, o halde Allah emrini getirinceye kadar gozetleyin.”
Tevbe: 24
Bir insana, Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) butun insanlardan hatta kendi nefsinden daha sevgili olmadığı muddetce iman etmiş sayılmaz.
Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Uc haslet kimde bulunursa imanın tadını bulur. Allah ve Rasulu kendisine başkalarından daha sevgili olmak, sevdiklerini yalnız Allah icin sevmek, Allah kendisini kufurden kurtardıktan sonra yine kufre donmekten ateşe atılmaktan hoşlanmadığı gibi hoşlanmamak’ buyurdu.”
Buhari: 175, Muslim: 43/67
Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Hic biriniz ben kendisine cocuğundan, babasından ve butun insanlardan daha sevgili olmadıkca iman etmiş olmaz’ buyurdu.”
Buhari: 170, Muslim: 44/70
Abdullah bin Hişam (Radiyallahu Anh) şoyle demiştir:
Biz Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber bulunuyorduk. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Omer bin Hattab (Radiyallahu Anh)’ın elinden tutmuş bir haldeydi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ya Rasulallah, sen bana nefsimden başka her şeyden daha sevimlisin! dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
−‘Hayır, nefsim elinde olan Zata yemin ederim ki, ben sana nefsinden daha sevgili olmadıkca mumin olamazsın’ buyurdu. Bunun uzerine Omer bin Hattab (Radiyallahu Anh):
−Allah’a yemin ederim ki şu anda sen bana nefsimden daha sevgilisin dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de:
−‘İşte şimdi oldu ya Omer’ buyurdu.”
Buhari: 6518
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bir insanı Allah’tan daha cok sevmenin hukmu nedir