Kur’an Tilaveti’nin kuşkusuz birtakım kural ve kaideleri vardır. Tecvidadı altında oğretile gelen bu kural ve kaideler tam olarak ve kamil manadaoğrenilmediği surece Kur’anı hakkıyla okumak da asla mumkun olmamaktadır.Cunku, İlahi Kelam’ın guzel okunabilmesi icin en asgari şartlardır bu kurallarıbilmek. Ancak, bu gibi kaideleri oğrendikten sonra oylesi meseleler vardır ki,işte, bunları bilebilmek ve oğrenebilmek insanda potansiyel bir aşk ve iştiyakıgerektirdiği gibi, ote yandan ciddi bir surec ve emek sarf etmeyi degerektirmektedir.
Kur’an-ı Kerim’i guzel okuyabilmek icin insanın durmaksızın o İlahi Kelamıokuması ve dinlemesi gerekir. İnsanda oylesine bir ilgi ve alaka olacak ki,kişi her anını bu muhteşem na’melerle gecirmeye gayret edecektir. Hangi işleuğraşıyorsa uğraşsın insanın kalbi ve kulağı mutlaka o na’meyle olmalıdır. Kişininbu hususta başarılı olabilmesi icin, boş zamanlarını mutlaka Kur’an’ı okuyarakve dinleyerek gecirmesi gerekir. Oncelikle bolca okumalıdır ama buna fırsatıyoksa mutlaka Fem-i Muhsin bir okuyucudan yani tilavet hususunda mahir birhocaefendinin ses kayıtlarından yararlanmasını son derece iyi bilecektir.
Tekniksel boyutuyla bu meselenin nasıl olması gerektiğini ifade ettiktensonra acaba Kur’an’a gore Kur’an nasıl okunmalıdır? O’nun tilaveti hangikriterleri taşımalıdır? Bu gibi soruların cevabını Muzzemmil suresinin ilkayetleriyle vermeye calışalım. Yuce Allah, Efendimiz (sav)’e yonelikyaptığı hitapla, onun Kur’an’a donuk calışmalarının nasıl ve ne şekildeolacağını şoyle tarif etmektedir:
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
· Ey ortunup burunen (Resulum)!
· Geceleyin kalk da, az bir kısmı haric geceyiibadetle gecir.
· Duruma gore gecenin yarısında veya bundan birazdaha azında veya fazlasında ibadet etmen de yeterlidir.
· Kur’an’ı tertil ile, duşunerek oku.
(Muzzemmil, 73/1-4)
Ayetlerden oncelikle şunu anlıyoruz ki, gece eğitimi şahsiyetin gelişmesinoktasında buyuk onem arz ediyor. Hele hele mevzu Kur’an eğitimi olduğunda bununonemi daha bir on plana cıkıyor ve Kadir suresinde buna cevap alınıyor. Kur’an,gece inmeye başlandı deniliyor. Yani İlahi eğitim gece başlatılmış oluyor. Dolayısıylagecelerini eğlenmek yerine, okuyarak ve ilim tahsilinde bulunarak gecirmeyibizzat Kur’an getirmiş olmaktadır. Mevlana, yukarıda vermiş olduğumuzayetlerden hareketle geceye olgunlaştırıcı bir ozellik yukler. Gece dost olmayalayıktır ve kotuden kacanların sığınak zamanıdır. Ve yine ona gore gece,beraber olunan bir cadır ve rahmete nail olacak yuzun ortusudur. Bu sebeple,İlahi eğitimin gece versiyonu asla ihmal edilmemeli, gecenin aşk icin ayrıldığıve aşkında, insanı eğiten, pişiren ve olgunlaştıran en yuce bir duygu ve ruhhali olduğu unutulmamalıdır.
Ayet, aynı zamanda bize tedriciliği de oğretmektedir. Yani, azar azar calışmaylaeğitime devam etmek yine Kur’ani bir nasihattir. Buradan Kur’an eğitimi icinşunu rahatlıkla soyleyebiliriz: İlahi Kelama yaklaşırken kişi kendisini bıktıracakve anlayışını zorlayacak kadar kendisine zulmetmemelidir. “Azı karar coğuzarar” dusturundan hareketle her gun bir onceki gunden geri kalmamak suretiyleyavaş yavaş o derya da yuzmeye ve O’nun engin ikliminden istifade etmeye calışılmalıdır.
Bu ayetler gurubundan ozellikle bir ayete temas etmek istiyoruz ki, oayet Kur’an’ın tilavetinin nasıl yapılması gerektiği hususunda bize genelhatlarıyla bilgi vermektedir. وَرَتِّلِ الْقُرْآنَتَرْتِيلًا ifadesi anlamı itibariyle “Kur’an’ıağır ağır oku” demektir. “Kur’an’ı tertil uzere okumak” derken, O’nu en uygunbicimde, harflerini ihlal etmeden, her harfin hakkını vererek ve acele etmedenbir duzen icerisinde sunabilmek anlaşılmalıdır. Cunku Kur’an, ne kadartertiline dikkat edilerek okunursa manası da o nispette anlaşılmış olur vekendisini guzel okuyan o kişiye o nispette acar. Dolayısıyla bu formattayapılan bir tilavet neticesinde kişi o yuce Kelamı gonlune bu sayede indirmiş veyerleştirmiş olacaktır. Efendimiz (sav)’e yapılan bu nasihat O’nun nezdinde butuninananlara yapılmıştır. Bizler de tıpkı O’nun gibi gece uykusundan fedakarlıkederek ve bu Kelamı yavaşca, sindirerek ve gonlumuze yerleştirerek okumalıyız.
Ote yandan, Kur’an tilavetinde başarılı olabilmek kuşkusuz uzun bir sureve sabırla yoğrulmuş bir eğitimi gerektirmektedir. O’nu kısa bir sure icinde enguzel şekilde okurum ve de hayatıma tatbik ederim duşuncesini kabul etmekmumkun değildir. Hemen belirtelim ki, Kur’an cok kısa bir sure icindeindirilmedi. 23 yıl gibi uzunca bir zaman dilimine yayılan indirme politikasıki, O’nu gonullere kabul ettirdi ve kalplerde O’na karşı buyuk bir sevgimeydana getirdi. Bu sebeple, bizlerde Kur’an’ın uzerine cok kafa yormalı vealtın ikliminden mumkun mertebe istifade etmeye calışmalıyız.
Gunumuzde Kur’an tilavetiyle nice ilgilinen niceleri vardır ki, uzulerekbelirtelim, manasının sunulamadığı ve dinleyicilere cok hoş gelmeyen birtilavet sergilemektedirler. Bu da insanlara Kur’an’ı sevdirmek yerine onlarıiyice İlahi Kelamdan soğutmakta ve gitgide Kur’an’la insanlar arasındakapanması zor mesafeler oluşturmaktadır. Kur’an’ın tilaveti, insanı Kur’an’acekmeli, rahle-i tedrisine cokturmeli ve kişiye O’nun engin deryasında neler bulunduğunumerak ettirmelidir. Oylesine bir cokuş ve merak ki, Kur’an’a karşı muhteşem birsevgi, saygı ve ilgi meydana getirmelidir.
Kur’an’a gore tilavetin en genel şekli, O’nu ağır ağır okumak, anlamınısindirmek ve uzerine bolca kafa yormaktır. Meseleyi dunyanın en guzel ve endoğru okuyucuları nezdinde değerlendirmek istersek şu şekilde bir ozetmumkundur: Dunya uzerinde kuşkusuz en rağbet goren okuyuş stilleri Mısır veArabistan okuyucucularının sunumlarıdır. Ozellikle, Mısırlı okuyuculardan Mustafaİsmail, Muhammed Sıddık Minşavi, Abdulbasit Abdussamed, Ahmed Na’ina; Suudokuyuculardan İbrahim Şureym, Abdurrahman Sudeysi, Ebubekir Şatri, Ahmed Acemigibi meşhur hafızlar hem sunum bazında ve hem de mana itibariyle mukemmel birtilavet icra etmektedirler. Kuşkusuz Kur’an’ın tarifi yorungeligercekleştirilen bu tilavetler Muslumanları Kur’an’a yaklaştırmakta ve O’nugonullere sevdirmektedir.
Kur’an tilaveti deyince akla Arap ve Mısırlı okuyucular gelse de bizimcoğrafyamızda da Kur’an’a gonul vermiş ve O’nun tilaveti hususunda mahir niceokuyucular mevcuttur. Abdurrahman Gurses Hocaefendi ile onemli bir mesafekateden bu kutlu calışma, İsmail Bicer, Hayati Kılıc, Nihat Temel, Fatih Collakve Mehmet Sevinc gibi hocalarımız sayesinde onemli bir merhale kat etmiştir.Turkiye topraklarında da kuşkusuz kısa bir gelecekte anlamını vurgularmahiyette tilavet ornekleri icra edilecektir. Ozellikle Mısır coğrafyasındaeğitimlerini tamamlamış ve bugun kendi vatanımızda Kur’an hizmetine gelmiş nicehafız ve karilerimiz bulunmaktadır. Bunlar sayesinde umidimiz o ki, Kur’anİstanbul’da da okundu denilecektir. İnşallah..
Kaynak: islamiforum
__________________
Kur'an-ı Kerim'e Gore Tilavet Nasıl Olmalıdır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kur'an-ı Kerim'e Gore Tilavet Nasıl Olmalıdır