(1) KÂbe’nin Kıble Oluşu

(36) Bera bin Azib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medine’ye ilk geldiğinde on altı veya on yedi ay Beytu’l-Makdis’e doğru namaz kıldı. Kıblesinin KÂbe’ye doğru olmasını arzu ediyordu. KÂbe’ye doğru kıldığı ilk namaz, ikindi namazı olmuştu. Bir topluluk da onunla beraber kılmışlardı. Onunla namaz kılan kimselerden bir adam namazdan cıktı.
Mescidin birinde bulunan bir cemaate namazdalar iken uğradı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke’ye doğru namaz kıldığıma Allah icin şehadet ederim, deyince namazda oldukları gibi Beytullah’a donduler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Beytullah’a yonelmeyi arzu ediyordu...”
Buhari 192, Muslim 525/11, Ebu Avane 1/393, Nesei 487, Tirmizi 340, İbni Huzeyme 428
(2) Namazda Kıbleye Yonelmenin Vucubiyeti

(37) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘...Namaza kalktığın vakit guzelce abdest al, sonra kıbleye yonel!..’ buyurdu.”
Buhari 6195, 6196, Muslim 397/46, İbni Mace 1060
(3) Kıblenin Gayrına Namaz Kılan Kimse Ne Yapar

(38) Amir bin Er-Rebia (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile bir yolculukta veya seriyyede idik. Bize bulutlar sebebiyle hava kapalılığı isabet etti. Araştırdık ve kıblenin yonunde ihtilaf ettik. Hepimiz kendi cihetine namaz kıldı. Bizden her biri kıblesini bilmek icin onune cizgi cekti. Sabaha erdiğimizde bir de baktık ki bizler kıblenin gayrına namaz kılmışız. Bu durumu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e zikrettiğimde, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazın iade edilmesini emretmedi ve:
‘Namazınız yeterlidir’ buyurdu.
__________________