Tarihi Yarımada bolgesinde sıklıkla yaşanan turist rehberlerine yonelik saldırılara karşı onlem alınmıyor. Hanutcuların saldırıları profesyonel rehberlerin can guvenliğini tehdit altına sokuyor

Profesyonel turist rehberleri, yasadışı rehberlerin saldırısına uğruyor. Ozellikle Sultanahmet ve Tarihi Yarımada'da sıklıkla yaşanan sozlu tehdit ve darp girişimleri profesyonel turist rehberlerinin can guvenliklerini tehdit ediyor. Rehberler, polis ve belediye yetkililerinin yaşanan olaylara goz yummasından ve hicbir onlem almamasından şikayetci.

Aydınlık gazetesinden Sevgim Yavuz'a konuşan 25 yıllık profesyonel kokartlı turist rehberi Lale Koşağan, "hanutcu" olarak tabir edilen kacak turist rehberlerinin acentesiz turistlere zorla satış yaptırarak, komisyon aldıklarını belirtti. Bakanlıktan onaylı kokartları bulunmadan rehberlik yapan bu kişilerin cami ya da muze onlerinde sıraya girmemesinden ve haklarının gasp edilmesinden yakınan Koşağan, şunları soyledi: "Camilerin girişinde, iceri girmek icin oluşan sıraya, tum rehber arkadaşlarımız gerek 40 kişi gezdirseler gerekse 2 kişilik ozel tur yapıyor olsalar da, sıraya girip iceri oyle sokarız. Hanutcuların, sırada beklemeleri gerekmiyor. Onlar herkesin onune sanki oradaki insanlar sebepsiz yere bekliyormuş gibi hepsinin onune gecip, avladıkları bu zavallı turistleri sırada bekleyen tum insanların haklarını gasp ederek iceri sokuyorlar. Bir de, bu insanlardan sizi beklemeden sokarız ama kişi başı 10-15 euro vermeniz gerekiyor deyip, para dahi alıyorlar."

'BELEDİYE ELEMANLARI BU CARKTAN SEBEPLENİYOR'

Fatih Belediyesi'nin bir cok yerinde asılı "hanutculuk yapanlar cezalandırılacaktır" pankartları olmasına rağmen yapılan başvurularda hicbir onlem alınmadığını anlatan Koşağan, "Duşuncem odur ki, belediye elemanları da bu carktan sebeplenmekte ve onların varlığına goz yummaktadır. Bugun bir tanesi tarafından en az 20 30 defa darp edildim. Nereden baksanız 200 veya 300 turist orada bizi seyretti. Rezil olup ulkemizi soktuğumuz duruma mı yanayım, haksız yere onume gecip bana hem suclu hem guclu havası takınan adamın tavrına mı yanayım o bilgisiz zavallı turistlerin soyulmasına mı uzuleyim bilemedim. Sonunda, polise gidip tutanak tutturdum ve davacı oldum" dedi.

KAYNAK