(1) Hayz Ezadır

(67) Allah-u TeÂl şoyle buyurmuştur:
“Sana hayzdan soruyorlar. De ki: O eziyettir. Hayz halinde kadınlardan cekilin, temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın! Temizlendikleri zaman Allah’ın emrettiği yerden onlara varın...”
Bakara 222
Birincisi: Hayz olma ve ondan kesilme yaşı:
Genelde hayz cağı, on iki ile elli yaş arasıdır. Bazı kadınlar on ikiden daha erken hayz olurken diğer bazıları da elliden daha gec hayzdan kesilebilir. Bu daha ziyade kadının yaşadığı coğrafya ve ırka bağlıdır.
Bazı Âlimler hayzın başlama ve kesilme muddeti hakkında şu yaşta başlar şu yaşta kesilir gibi sınırlayıcı goruşler ileri surmuşseler de doğru olan hayzın başlama ve kesilmesinin tahdit edilmiş bir sınırı yoktur. Allah ve Rasulu hayzın başlamasını ve kesilmesini her hangi bir yaşla sınırlamamıştır. Yukarıda ifade edilen:
“Genelde hayz cağı, on iki ile elli yaş arasıdır” sozu coğu kadınların halini acıklar bir ifadedir. O cağ istisnasız her kadın icin kesin hayz cağıdır anlamında değildir. Dolayısıyla kız cocuğu ne zaman kanı gorurse o cocuk buluğ cağına gelmiştir, kadın icin cari hukumler onun icin de cari olmaya başlamıştır.
İkincisi: Her ayda mutat olan hayz gunu:
Âlimler kadının her ay mutat olarak gorduğu hayz gunlerinde ihtilaf etmiştir. Bazısına gore hayzın en az muddeti bir gun bir gecedir. Diğer bazısı onun en azı uc gun uc gecedir demiştir, diğer bazısı daha farklı bir şey soylemiştir. Hayzın en fazlası icin de yukarıdakine benzer değişik ifadeler soylemişlerdir. Bunlar icerisinde en doğrusu İbnu’l-Munzir’in de naklettiği gibi onun azı ve coğu icin herhangi bir zaman tahdidin bulunmamasıdır.
Ucuncusu: Hamilenin hayz olması:
Genelde ve coğunlukla kadın hamile olduğu zaman hayz kanı kesilir. Âlimler: Kadının hamileliği hayz kanının kesilmesiyle anlaşılır demektedirler.
Buna rağmen hamile, doğuma iki yahut uc gun kala talkla beraber kanı gorurse bu kan hayz kanı değildir, aksine o, nifas kanıdır.
Talk: Doğum sancısı manasına gelen bir tabirdir, bazen doğum suyu manasına da kullanıldığı olur.
Hamile, kanı doğuma epeyce bir zaman varken yahut doğuma az bir zaman kalmışken talksız gorurse o kan nifas kanı değildir. Âlimler bu kan hakkında ihtilaf etmişlerdir. Bazılarına gore bu kan hayz kanıdır, onun icin hayzın hukumleri caridir. Diğer bazılarına gore bu kan bunye bozukluğundan oluşan fasit kandır dolayısıyla onun icin hayzın hukumleri cari olmaz. Bu durumdaki kadın icin tuhur hukumleri caridir.
(2) Hayız Kanının Malum Olduğu

(68) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Fatıma bin Hubeyş istihaze oluyordu, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
‘Hayız kanı siyah renkli bir kandır (kadınlar tarafından) bilinir. Gelen kan hayız kanı ise namazdan geri dur; oyle değilse abdest al ve namazını kıl!’ buyurdu.”
İbni Hibban 1348, Ebu Davud 286, Nesei 360, Ahmed 6/420, AlbÂnî İrva 189
(69) Ummu Alkame şoyle dedi:
“Kadınlar, mu’minlerin annesi Aişe (Radiyallahu Anha)’ya uzerinde hayız kanından sarı leke bulunan pamukları bir bez parcasının icerisinde gonderiyor ve onunla namaz kılınabilir mi? diye soruyorlardı.
Aişe (Radiyallahu Anha) onlara:
−Beyaz suyu gorene kadar acele etmeyin! diyordu. Mu’minlerin annesi bu ifadesiyle, kadınların hayızdan temizlenmelerini kast ediyordu.”
Malik 1/59/97, AlbÂnî İrva 198
(3) Tuhurdan Sonra Gelen Bulanık Su Hayız Değildir!

(70) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), temizlendikten sonra şupheye duşurucu bir şey goren kadın hakkında:
‘O ancak damar veya damarlar kanıdır’ buyurdu.”
İbni Mace 646, Ebu Davud 293
(4) Hayızlı Kadın Namaz Kılmaz ve Namazı Kaza da Etmez!

(71) MuÂze şoyle dedi:
“Bir kadın, Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:
−Hayızlı kadın kılamadığı namazları kaza eder mi? diye sordu.
Bunun uzerine Aişe (Radiyallahu Anha):
−Sen Haruralı mısın?
Biz Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında hayız olurduk namazı kaza etmezdik ve onu kaza etmekle de emrolunmazdık! dedi.”
İbnu’l-Carud 101, Buhari 416, Muslim 335/67, Ebu Avane 1/324, Ebu Davud 262, Nesei 380, Tirmizi 130, Darimi 1/233, İbni Mace 631, İbni Hibban 1349, Ahmed 6/231, AlbÂnî İrva 200
(5) Hayızlı Oruc Tutmaz Ancak Onu Kaza Eder

(72) MuÂze şoyle dedi:
Aişe (Radiyallahu Anha)’ya sordum:
Hayzlıya ne oluyor da orucu kaza ediyor, namazı kaza etmiyor? dedim.
Aişe (Radiyallahu Anha):
−Sen Haruradan mısın? dedi.
Ben:
−Haruradan değilim! Fakat oğrenmek istiyorum dedim.
Aişe (Radiyallahu Anha):
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kadınları hayz oluyor, hayz bize isabet ediyordu. Orucu kaza etmekle emroluyor, fakat namazı kaza etmekle emrolunmuyorduk! dedi.”
Muslim 335/69, Ebu Avane 941, 942, İbnu’l-Carud 101, İbnu’l-Munzir 782, Abdurrezzak 1277, Ahmed 5/231
(6) Hayızlı Beyti Tavafın Dışında Hac Menseklerini Yapar

(73) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Ben Mekke’ye hayızlı olduğum halde geldim. Kabe’yi ve Safa ile Merve arasını tavaf edemedim! Ben bu halimi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e şikayet ettim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Hacıların yaptığı amelleri sen de yap! Ancak tuhura erinceye kadar beyti tavaf etme!’ buyurdu.
Buhari 1573, Muslim 1211/119, 120, Ebu Davud 1782, Nesei 2762, Tirmizi 945, Darimi 2/44, İbni Mace 2963, Tayalisi 1413, 1507, Ahmed, AlbÂnî İrva 191
(7) Hayz Halinde de Kadın Temizdir

(74) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Hayızlı iken bizden birinin kucağına Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) başını kor ve Kur’an okurdu.”
Muslim 301/15, Buhari 399, Ebu Avane 1/313, Ebu Davud 260, Nesei 273, İbni Mace 634, İbni Hibban 798, Beyhaki 1/312, Begavi 319, Humeydi 169, Abdurrezzak 1252, Ahmed 6/148
(75) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ben hucremde iken mescitten başını bana yaklaştırırdı da ben hayızlı olduğum halde onun başını yıkar ve tarardım.”
İbnu’l-Carud 104, Buhari 400, Muslim 297/9, Ebu Avane 1/312, Nesei 385, İbni Mace 633, İbni Hibban 1359, Darimi 1/246, Malik 1/60, Begavi 317, Abdurrezzak 1247, Ahmed 6/32
(76) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir gun ben hayız olduğum halde bana:
‘Seccadeyi bana ver’ dedi.
Ben:
−Hayzlıyım! dedim.
Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Hayız senin elinde değildir!’ buyurdu.”
İbnu’l-Carud 102, Muslim 299/13, Ebu Avane 1/313, Ebu Davud 261, Nesei 271, Tirmizi 134, Darimi 1/97, İbni Mace 632, İbni Hibban 1356, Begavi 320, Tayalisi 1430, Ahmed 6/45, AlbÂnî İrva 194
(77) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Ben hayızlı iken bir şey icer sonra onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e uzatırdım. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de ağzını benim ağzımın değdiği yere kor ve oyle icerdi. Yine ben hayızlı olduğum halde bir kemiğin etini ısırır sonra onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e uzatırdım. Nebi(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de benim ağzımın değdiği yerden ısırırdı.”
Muslim 300/14, Ebu Avane 1/311, Ebu Davud 259, Nesei 1/149, 190, Darimi 1/246, İbni Mace 643, İbni Hibban 1293, İbni Huzeyme 110, Tayalisi 1514, Begavi 321, Abdurrezzak 388, Ahmed 6/192
(8) Bayramda Hayızlı Kadın NamazgÂha Cıkabilir

(78) Ummi Atiyye (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ramazan ve Kurban bayramı gunlerinde evlenmemiş kızları, hayızlı genc kadınları, perde ehli kadınları musallaya cıkarmamızı bize emrederdi. Hayızlı kadınlar namazdan uzak durur, hayrı ve Muslumanların dualarını muşahede ederler dedi.
Ben:
−Ya Rasulallah! Herhangi birimizin cilbabı olmayabiliyor? dedim.
−‘Din kardeşi kendinin cilbabından birini ona giydirsin!’ buyurdu.”
Muslim 890/12, Buhari 936, Ebu Davud 1136, Nesei 1557, İbni Mace 1307, Darimi 1/377, Ahmed 5/8485, İbni Hibban 2816
(9) Hayızlı Kadınla Mubaşeretin Caizliği

(79) Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Yahudiler bir kadın hayz olduğu zaman, artık onunla temizlenene kadar beraber yemek yemezler ve evlerde onlarla bir araya gelmezlerdi! Sahabeler hayz hususunu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sordular.
Bunun uzerine, Allah-u TeÂlÂ:
“Sana hayzdan soruyorlar. De ki: O eziyettir. Hayz halinde kadınlardan cekilin, temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın! Temizlendikleri zaman Allah’ın emrettiği yerden onlara varın... Bakara Suresi 222. ayetini indirdi.
Bunu uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Cima dışında her şeyi yapabilirsiniz!’ buyurdu.
Bu, Yahudilere ulaştığında:
−Bu zat, bizim işimizden terk ettiği her şeyi sırf bize muhalefet olsun diye terk ediyor! dediler...”
Muslim 302/16, Ebu Avane 1/311, Ebu Davud 258, Nesei 3672, Tirmizi 2977, İbni Mace 644, İbni Hibban 1362, Tayalisi 2052, Beyhaki 1/313, Begavi 314, Ahmed 3/131, 246
(80) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Hayız olduğum vakit Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana emreder ben de izarımı bağlardım. Sonra benimle mubaşeret ederdi.”
İbnu’l-Carud 106, Buhari 400, Muslim 293, Ebu Avane 1/309, Ebu Davud 268, Nesei 284, Tirmizi 132, Darimi 1/244, İbni Mace 636, İbni Hibban 1365, Abdurrezzak 1237, Ahmed 6/55
(10) Hayız Halinde Kadına Yaklaşmak Haramdır!

(81) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim kÂhine gelir ve onun soylediklerini doğrulayıp tasdik ederse yahut kadına arkasından gelirse (ters ilişkiye girerese) veya kadına hayızlı olduğu halde gelirse (cinsel ilişkiye girerse), o kimse Muhammed’e Allah’ın indirdiğinden beri olmuştur!’ buyurdu.”
İbnu’l-Carud 107, Ebu Davud 3904, Tirmizi 135, Darimi 1/259, İbni Mace 639, Ahmed 2/408, 476
(11) Hayız Kanı İsabet Etmiş Elbisenin Temizlenmesi

(82) Esma (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Elbiseye isabet eden hayız kanının hukmu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e soruldu.
‘Onun uzerine su dokup parmak ucları ve tırnaklarla ovalayıp yıka, sonra o elbisede namaz kıl!’ buyurdu.”
İbnu’l-Carud 120, Buhari 406, Muslim 291/, Malik 1/60, Ebu Avane 1/206, Ebu Davud 360, Nesei 1/155, Tirmizi 138, Darimi 1/239, İbni Mace 629, Ahmed 6/345, AlbÂnî İrva 165