Otel acılışı, bir tesisin yol haritasının cizildiği donem olarak oteller acısından buyuk onem taşıyor.

Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Radisson Blu Hotel Kayseri Genel Muduru Mehmet Mulayim, otel acılışlarında yapılan onemli hataları anlattı. Mulayim, konaklama sektorunun başarıya ulaşması icin bu hataların hızla minimize edilmesi gerektiğini vurguladı.


Mehmet Mulayim’e gore otel acılışlarında yapılan en vahim 5 hata şunlar:



1 – Fizibilite yapmamak, yatırmamak: Sadece tesis kurmanın hedeflendiği bolgedeki diğer işletmelerin başarı veya başarısızlıklarını goz onune alarak bir tesis yapmaya, milyon Avroları yatırmaya nasıl cesaret edilebiliyor anlaşılır gibi değil.

Bir bebek doğuracaksınız ve onun nasıl gelişeceğini, eğitileceğini ve yaşamını kuracağını duşunmeyeceksiniz. Başarılı olur mu? Bir tesisi kurmakta aynen oyledir. İyi bir danışmanın hazırlayacağı fizibilite raporu, yatırımcılara gereksiz gorunmektedir. Ancak Pazar şartlarını, pazarın gelişim ongorulerini, bolgedeki tehdit ve imkÂnları goz onune almadan yola cıkılmamalı. Tesisiniz o gunun arz-talep dengesinde nereye oturacak, gelecekte bolgenin dengesinde nasıl bir unsur olacak incelenmeli, verilerle ortaya konarak yatırım kararı alınmalı. Milli servet kişisel ongoruler veya romantik hayallerle carcur edilmemeli, sektore zarar verecek hamlelerin yapılmasına izin verilmemeli.


2 – Otel konseptinin kopyalanması: Ozgun konseptler yaratarak tuketicilere yeni secenekler yaratmaktan imtina eden, veya bu yaratıcılığı gosteremeyen tesisler başarılı ornekleri kopyalama yoluna gitmekte. Bırakın kopyaladıkları tesislerin başarısını yakalamayı, yanına bile yaklaşamayarak sadece birer ucuz kopya olarak kalmaktalar.


3 – Satış ve pazarlama ekiplerinin kurulumu ve işleyişinde gecikme: Nedense otel sahipleri otelleri acılır acılmaz onlara ‘Bu otel dolar merak etme’ diyenlerin kapılarında kuyruk olacaklarını zanneder. Oysaki otel acıldığında onlara bunu soyleyenlerin hepsi ya ortadan kaybolur, ya da bahaneler uretmeye başlar. Her otel acılışından en az 6 ay once Satış ve Pazarlama faaliyetlerine hedeflediği pazarlara gore girişken bir şekilde başlamak durumundadır. Bu satış ve pazarlama faaliyetlerini de otel acıldıktan sonra da surdurecek olan ekiplerin planlayarak, hedef odaklı yerine getirmeleri gerekir. Burada yapılacak her kısıntı aynen otelin demirbaşından, cimentosundan yapılan kısıntı gibidir. Geriye donuşu olmayan vahim bir hatadır.

4 – Personele gerekli ozenin gosterilmemesi: Personelini bardak taşıyan, anahtar veren vasıfsız kişiler olarak goren tesislere ornek o kadar coktur ki. Turizm sektoru calışanını ne kadar mutlu ederseniz, onlarda otel misafirlerinin o kadar mutlu olmasını ve verdikleri paranın karşılığını aldıkları hissini sağlatırsınız. Eğer duzgun lojman şartları sağlayamıyorsanız, dedikodu uzerine kurulu bir sistem oluşturduysanız, Operasyon standartları ve yonetmelikleri oluşturmadınız ve personeliniz sizin ondan neler istediğinizi bilmiyorsa, personelinizin eğitimi ve kişisel gelişimi icin yatırım yapmıyorsanız, giydikleri uniformalar onlara yakışmıyorsa maalesef personel yonetiminde başarısızsınız ve bu otelinizin karını etkileyecek acı bir fatura cıkaracak.


5 – Ve en vahim hata, borc batağı: Kurulacak tesis yatırımının en az % 50'lik bolumu oz sermaye oluşturmalı. Cevremizde alınan kredileri ile hızla buyuyen ve yine aynı hızla yok olan o kadar cok otel zinciri var ki. Bankalara kredi aşamasında yalan, yanlış raporlar ve belgeler sunarak yuksek krediler alan ve gunun birinde yok pahasına otelini kaybeden yatırımcı sayısı her gecen gun artıyor. Bankalar tabi ki paralarını kurtarıyor, olan hayallerle ortaya cıkan ve hırs icinde buyumek isteyen bu sanal yatırımcılara oluyor. Yıllarını, emeklerini, diğer insanların, iş ortaklarının emeklerini bir anda yok ederek başladıkları noktanın cok daha gerisine duşuyorlar.


Turizmhaber.

__________________