Bazı kimseler; (Domuz etini iyice kaynatınca bir zararı olmaz. Bir bardak bira, bir damla şarap icmek, vucuda zarar vermediği icin gunah olmaz. Gusul ve abdest temizlik icindir. Vucut kirlenmedikce, gusletmek veya abdest almak mantıksızlıktır. Namaz iyi bir jimnastiktir. Ama bugun modern jimnastik şekilleri vardır. Kapanmaktan maksat da erkekleri tahrik etmemektir. Sacın gorunmesi erkekleri tahrik etmez. Kapanmasının hicbir mantıki sebebi yoktur. Yakın akraba ile evlenmek, cocukların sakat olma riskinden dolayı yasaklanmıştır.)
diyor. Boyle sozler doğru değildir.

Dinimizde bir şey haram ise, hikmetini, fayda veya zararını bilmesek de onun haram olduğuna inanmak gerekir. Dinimizin bildirdiği şeylere akla uygun olduğu, yahut tecrube ile anlaşıldığı icin inanmak iman olmaz. Cunku bu, aklı, tecrubeyi tasdik etmek demektir. Haramlarda muhakkak vucuda zarar veren bir şey aranmamalıdır!

Bugun tıp, her ne kadar hastalık bulaştıran etin domuz eti olduğunu tespit etmişse de, domuz etinde bulunan buyume hormonunun kansere sebebiyet verdiği acığa cıkmışsa da, domuz eti ile trişinoz hastalığı geciyorsa da, domuz şeridi, mide ve barsak yolu ile kana gecerek, goz, beyin gibi onemli organlarda ağır hastalıklara sebebiyet veriyorsa da, domuz eti yiyenlerde, kıskanclık hislerinin dumura uğradığı, namusunu kıskanmadığı ve daha başka zararları tespit edilmişse de, yine de Mutlaka şu sebepten dolayı domuz haram edilmiştir denilemez. Fakat hic zararı tespit edilmese de, dinimiz yasak ettiği icin, domuz etini yemek haramdır. Besmelesiz kesilen kuzu eti de haramdır. Demek ki, maksat, dinin emrine uymaktır.

Bir yudum şarabın, bir bardak biranın vucuda zararı olmayabilir. Bir damla idrarın da zararı olmayabilir. Ama dinimiz bunların damlasını yasak etmiştir.

Gusul ve abdest mutlaka maddi kirlerin temizlenmesi icin değildir. Oyle olsaydı, su olmayınca toprakla yıkanmak, yani teyemmum emredilmezdi. Halbuki toprağa bulaştırmak temizlemediği gibi, ustelik elimizi de kirletir. Demek ki gusul ve abdest, maddi temizlikten cok, manevi temizlik icindir. Hatta manevi temizlik icin de değil, sırf emre uymak icindir.

Evet guslun ve abdestin maddi temizliğe de faydası olur. Ama asıl gaye maddi temizlik değildir. Modern jimnastik yapılsa namaz kılınmış sayılmaz. İyi olur diye uc rekatlık bir namazı dort kılsak namaz sahih olmaz. Demek ki, maksat, daha iyi hareket yapmak, daha cok namaz kılmak değil, dinin emrine uymaktır.
__________________