Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Allahu teÂlÂ, insana cok kıymet veriyor, (Ey kulum) diyor, (Ben sana kitap gonderdim, Peygamber gonderdim) diye hitap ediyor. Muslumanlar olarak biz, Rabbimizin hitabına mazhar olduk. Sadece biz değil, butun insanlar muhatap oldu, fakat ozel olarak da Cenab-ı Hak, (Ey iman eden kullarım, eğer emirlerime uyarsanız, yasaklarımdan sakınırsanız, size Cennetler vereceğim) buyuruyor. Yani iman edenlere, ayrı hitap ediyor. Cennette gozlerin gormediği, akılların almadığı, hatıra, hayale gelmeyen nimetler hazırlandı, orada hicbir uzuntu yok, ebedi nimetler var.

Omur uc gundur: Dun, bugun ve yarın. Dun gecti. Yarının, gelip gelmeyeceği belli değil. Geriye kalan bugunu değerlendiremezsek, yarını nasıl değerlendireceğiz? Yarın ya var, ya yok, fırsat ele ya gecer, ya gecmez. Onun icin, bugun elimizde fırsat varken, olum gelmeden once, ahirette karşımıza cıkacak olan ibadetlerimizi duzgun yapalım, cocuklarımıza, sorumlu olduklarımıza dinimizi oğretelim. Once biz dinimize uygun yaşayalım. Namaz kılmayan bir kişi, nasıl gider bir başkasına namaz kıl der? Kendimiz yaşamazsak, başkasına şoyle yaşa demek tesirli olmaz. Bir kişi Kur'an-ı kerim okumuyorsa, nasıl başkasına oku der? İlmin yaşı olmaz. Hemen tevbe edip, olmeden ahirete hazırlanmalı, cunku olum ani gelir.

Bunlar asırlardan beri soylenen sozler ve verilen nasihatlerdir. Biz, Rabbimizin rızasına tÂlibiz. Bir kişinin daha yanmaktan kurtulmasını istiyoruz, cunku azap var, oyle bir azap ki, Hazret-i Ali yemin ederek, (Vallahi, azap vasıtası olarak ahirette, dağlar kadar buyuk akrepler ve yılanlar var) buyuruyor. Peki, bizim bu derdimiz ne? Mal mulk, mevki makam, şan şohret sevdasından onumuzu goremiyoruz. Bunlar mı bizi kurtaracak? Bunlar meziyet değil. Meziyet Allahu teÂlÂnın rızasına uygun yaşamaktır, biz bunun icin calışalım. Cok kısa olan bu omrumuz, hızla geciyor.

Cenab-ı Hak butun ruhları yarattığı zaman melekler, (Ya Rabbi, butun bu insanlar bu dunyaya sığar mı?) diye sormuşlar. Cenab-ı Hak, (Ben onları kısım kısım gondereceğim. Kimisi olecek, yerine yenileri gelecek, onlar da olecek, yenileri gelecek, bu dunya boyle dolacak) buyurur. Melekler yine, (Ya Rabbi, insan babasını, ailesini mezara koyduktan sonra, ne yapar artık, daha yaşayabilir mi?) diye sorunca, Allahu teÂlÂ, (Onlarda oyle gaflet olur ki, mal mulk davasından, başka şey duşunemez) buyurur.

Şimdi, kac kişi babasının olmesini bekliyor, cunku mirası paylaşacaklar. Hatta duyuyorsunuz, bazıları olmesini de bekleyemiyor, olduruyorlar. Onun icin biz, guzel ahlÂk sahibi olmaya ve bizden sonrakilere de iyi ahlÂkı, doğru imanı miras bırakmaya calışalım, cunku bunlardan başkasında hayır yoktur.

Kaynak