Uzerinde cokca tartışılan kavramlardan biri de himmet.
Tasavvufî yaşantı sahiplerinin sıkca kullandığı himmet nedir?
Nicin tartışma konusu yapılıyor, neresi yanlış anlaşılıyor?
Himmet kavramını kullananlar nicin ve nasıl kullanıyor?..
Himmet, kelime manasiyla kalbi, iradeyi, duygu ve dusunceyi bir noktaya toplayip, tek hedefe yonelmek demek. Kelime koku Arapca “hemm”.Hemm, iyi olsun kotu olsun, herhangi bir seyi yapmaya yonelmek, himmet ise, kiymetli, serefli ve guzel seylere yonelmek manasini tasiyor.
Kelime manasiyla dusundugumuzde, her in-sanin azmettigi ve gayretini yonelttigi bir hedefi mevcut. Insanlarin kimi sadece karnina, kimi de kalbine yoneliyor. Herkesin kiymeti de yoneldigi seye gore olculuyor.
Buradan hareketle, derdi yalnizca dunya olanin Allah katinda hicbir kiymeti olmaz.
Hedefi Allah rizasi olanin ise, kiymeti kelimelerle olculemez.
Bugun gunluk hayatimizda himmet deyince akla yardim ve destek geliyor.
‘Falanin himmetiyle muskilim cozuldu’ derken, bana sagladigi destekle sikintidan kurtuldum demeyi kastediyoruz. Boyle bir himmeti inkar eden yok. Cunku butun insanlik, birbirine muhtac bir halde yaratilmistir. Zayiflar guclulere, fakirler zenginlere, hastalar doktorlara, cahiller alimlere muhtac edilmis; kendisine maddi-manevi imkan ve nimet verilenler de, onu muhtaclara ulastirmakla gorevlendirilmistir.
Velilerin Himmeti
Cokca tartisilan velilerin ve kÂmil mursidlerin himmeti meselesine gelince; buna mursidin teveccuhu, manevi tasarrufu, nazari, feyzi ve duasi da denir.
Velilerin uzaktaki kimselere himmet etmesine ve tasarrufta bulunmasina bazilari itiraz ediyor. Mesele, ruhani alemde ruh vasitasi ile cereyan ettigi icin, maddi sartlara mahkum olmus akil onu anlamakta zorlaniyor. Cunku bu himmet ve yardim farkli boyutlarda, bilinen zaman ve mesafe olculeri disinda tezahur ediyor. Bu nedenle onu bizzat tecrube etmeyenler, olduguna inanmak ve olayi anlamak icin delil ve izah istemekteler. Bunda haklilar.
Biz de meseleyi isin ehline ve onu tecrube edenlere soracagiz. Bu konudaki delilleri ortaya koyacagiz. Yanlis anlama ve uygulamalari tesbit edecegiz.
Tasavvuf erbabina gore himmet; kulun kendisini veya baskasini bir hayra ulastirmak, bir serden korumak veya bir kemÂli ele gecirmek icin butun ruhanî gucunu kullanarak kalbiyle Cenab-i Hakk’a yonelmesidir. !!!!(Curcani)
Himmet, ilahi nurla temizlenmis ve takva ile yucelmis ruhlarin Allah’in izniyle muhtac kullara yardim etmesidir.
Bu Âli ruhlar zamana bagli degildir, mekan ile sinirlanmazlar. Maddi sartlar en-gel olmaz onlara. Himmet, kÂmil velilere emanet edilmis ilahi bir nurdur. O nur ile yol alir, hak yolcularini terbiye ve takviye ederler.
Himmet, Allah’in bir rahmetidir.!!!
!!!!!!!!!
Himmet ehli, bir rahmeti yerine ulastirmakla gorevli Allah’in dostudur.
Kur’an ifadesiyle onlara “cundullah (Allah’in askerleri)” denir. !!!!!!!!!!!!!
Sayilarini, yerlerini ve gorevlerini ancak Allah bilir. (Muddessir/31) Onlar, meleklerden ve kÂmil muminlerden olusur. Cenab-i Hak, onlar vasitasiyla dilediklerine yardim edip, muskullerini cozer.
Aslinda kuluna destek veren ve muskulunu cozen Allah’tir.
Peygamber olsun, veli olsun, diger varliklar vasitadan baska bir sey degildir. Bu hakikati Rasulullah (A.S.) Efendimiz soyle ifade buyuruyor:
“Asil veren Allah’tir, ben ise verileni taksim edip yerine ulastirmakla gorevliyim.” (Buhari, Muslim)
__________________
himmet nedir ? Nicin Tartışma konusu yapılıyor?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- himmet nedir ? Nicin Tartışma konusu yapılıyor?