"Serviced Apartment", yani "ev-otel" konsepti Turkiye'de her gecen yıl yaygınlaşıyor. Profesyonel yonetim tarafından işletilen, kısa ve uzun vadeli konaklamalar icin hazırlanmış daire turu anlamına gelen ev-otel konseptini, unlu inşaat yatırım firmaları bakın nasıl değerlendiriyor?

Dap Yapı Yonetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz
"Alıcısının kullanmadığı donemde tahsis ettiği dairede konaklayan bir turist, sadece daire sahibine değil ulkeye de doviz kazandırır"

2012 yılında Turkiye’ye gelen yabancı ziyaretci sayısı, 32 milyon kişiye ulaştı ve 24 milyar dolar civarında gelir sağlandı. Kongre turizmi, eğlence–dinlence, tarihi ve kulturel yerler turizmi ve alışveriş turizmi ile şehir ve iş otelleri 2012 yılının daha hızlı gelişen alanlar oldu. İstanbul’da ise 2012 yılında 10 milyona yakın turist misafir edildi. Luks otellerde doluluk oranı yuzde 77’ye yukselirken, 4 ve 5 yıldızlı otel yatak kapasitesi ise 50 bine cıktı.

Ulkemize gelen her turist, gonullu bir turizm elcisi olduğu gibi, ekonomik anlamda kazanc vaat eden bir kaynaktır. Alıcısının kullanmadığı donemde tahsis ettiği dairede konaklayan bir turist, sadece daire sahibine değil ulkeye de doviz kazandırır. Batılıların ‘kazan-kazan’ dedikleri meşhur formul işlemeye başlar.

Turkiye, en hızlı buyuyen ulkelerin başında geliyor. Ulkemiz, son 10 yılda rekor duzeyde buyuyerek, dunyada yıldız ulke oldu. Kuresel krizden Batı Avrupalı ulkelere kıyasla daha az etkilendiği icin, dunyanın ilgisi ulkemize odaklanmış durumda. Turkiye, bolgesel guc olmaktan cıkıp bir dunya gucune donuşuyor. Bu yatırım hamlesinin dışında kalmamak gerekiyor.

Metropollerde yaşayan insanların ve ceşitli sebeplerle gecici konaklamaya ihtiyac duyanların coğalması, rezidans ve studyo dairelere olan talebi artırdı. Sağlıktan eğlenceye, alışverişten spora her turlu kompleksi bunyesinde barındıran rezidanslar, evlerin sıcak ortamını aratmayarak, 5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet sunuyorlar. Uzun donemli konaklamalarda 5 yıldızlı otelleri tercih etmek yerine rezidanslara yonelen iş insanları, artık kısa sureli iş seyahatlerinde de aynı rezidansları tercih etmeye başladı.

Mar Yapı Yonetim Kurulu Başkanı Munir Ozkok
"Yurtdışında onemli bir pazar sahip olan ev-otel konsepti ulkemizde de yaygınlaşıyor"

Yurtdışında rezidans ve hizmetli apartman olarak gecen bu konsept ulkemizde de her gecen gun artan bir ilgi goruyor. Otel konforu ve otelcilik hizmetlerini iceren ama aynı zamanda bir konutun imkanlarına sahip olan ev-oteller yurtdışında ciddi bir pazara sahip. Haftalık veya aylık konaklama ihtiyacı karşılaması acısından ise cok kullanışlı. Bu kullanımlarda insanlar ev ortamında alışageldileri herşeyi yapmaya devam ederken istedikleri takdirde uzun konaklamaları mali acıdan daha uygun hale getirebiliyorlar. Aynı zamanda dining room, housekeeping, concierge vb gibi hizmetleri alabiliyorlar. Ozellikle uzun sureli iş gezisine gelen kişiler icin farklı bir konsept. Cunku bir cok insan otelde uzun sureli konaklamak istemeyebilir ama otel hizmetinden de vazgecemez. Bu anlayış her ikisinde bir arada sunuluyor. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bu işleyiş şeklinin, hizmetin nasıl olduğudur. Vaad edilen ile daha sonra birbirini tutmayan hizmetler bu konsepte zarar verebilir.

Ev-otel konsepti satın alanlar hem yatırım yapmış oluyorlar hem de devamlı kiracı aramaya ihtiyac duymuyorlar. Aynı zamanda duzenli bir gelir elde ediyorlar. Kurumsal bir firmayla anlaşma sonrasında yapılan sozleşmede, aylık bir meblağ karşılığı yatırımcının evi boş kalsa da kendisi yapmış olduğu sozleşme sonucunda gelirini almaya devam ediyor. Aynı zamanda sozleşme dahilinde olmakla beraber evin aidatını, bakınmını vs gibi ozelliklerini firma karşılıyor. Bu yaşanan surec sayesinde evlerde değer artışı meydana geliyor ve muşteri kazanclı hale geliyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Muduru Cansel Turgut Yazıcı
"Gerek iş gerekse de turistik amaclı ziyaretci sayısı arttıkca talep de artar"

Turkiye sektor gelişmektedir ancak tam anlamı ile henuz yaygınlaşmamıştır. İşletme kadar yer seciminin cok onemli olduğu bu sistemlerde faaliyet gosteren birkac kurum başarılı işletmelerini devam ettirmektedir. Sektor turizmdeki gerek iş gerekse turistik amaclı ziyaretci sayıları arttıkca, aile olarak seyahat etmek imkanları coğaldıkca daha fazla talep gorecek ve daha da gelişecektir diye duşunuyorum. Ben yıllardır yurtdışında bu tur sistemlerden yararlanıyorum ve cok kullanışlı olduğunu soyleyebilirim.

Kaynak