DİTAB danışmanı, Didim Ticaret Odası Meclis Uyesi ve Raffinesse Travel Başkanı Hikmet Atilla, Danimarka Kultur ve Turizm Muşaviri Hasan Sarıtepeci ile bir roportaj yaptı. Atilla’nın Turizm Guncel icin yazdığı yazıyı sizlere aktarıyoruz.

Danimarkadayız, daha sonra Norvec ve İsvec’e gececeğiz, tanıtım sadece fuarlara endekslenmemeli goruşundeyiz, ulaşabildiğimize ulaşmaya calışıyoruz. Turkiye ve Didim Turizm değerlendirmesini Hasan Sarıtepeci ile yapıyoruz. Hasan Bey Danimarka Kultur ve Turizm Muşaviri, başarılı ve calışkan bir burokrat, turizmi de iyi biliyor.

Hasan Bey, 2014 yılını 2013’e mukayesen bir değerlendirelim mi?

2013 yılında Danimarka pazarında başarılıyız. % 10 artış sağladık, boylelikle Danimarka’dan Turkiye’ye giden turist sayısı 490 bine ulaştı. Ağırlık Antalya bolgesine gidiyor ve Her şey dahil konsepti tercih ediliyor.

Her şey dahil konsepti haricinde calışan tesislere, konaklama yerlerine ilgi yok mu?

Tabi ki var. Şoyle diyelim, cocuklu aileler her şey dahili tercih ediyorlar, butcelerini ona gore ayarlıyorlar. Fakat tespitlerimize gore Turkiye de turizm ceşitlendirildikce her şey dahil konseptin yanında diğer konseptlere de ilgi artıyor. Fakat kıyılarda bulunan az yataklı tesisler, bana gore kendi pazarlamalarını yapamıyorlar. Tur operatorleri ile ilişkileri zayıf, hedef kitlelerini tespite eksiklik var.

Nasıl yani?

Her şey şansa bırakmak isteniyor. Tesisi yenilemeyip, cağa ayak uydurmadan her şeyden şikayet ediliyor. Sihirli bir değnek yok. Uğraş verilmedikce bir şey olmaz. İstanbul’a, Kapadokya’ya ilgi artıyor, Termal turizmi gelişiyor, sağlık turizmine gun gectikce ilgi belirli duzeyde artıyor, bir şeyi bilhassa belirtmek isterim, kulturel turlar da ilgi odağında. Doğu ve Guneydoğudaki gelişmeler onemli, orada da turizmin gelişeceği işareti veriliyor, bu gelişmeler az yatak kapasiteli tesislerin onemini artıracaktır.

Yoğun calışıyoruz. Bizim calışmalarımıza işletmeciler, turizmciler de destek olmalılar. Folklorik bakımından zengin bir ulkeyiz, her bolgemiz de değişik değerler karşımıza cıkabiliyor, bunların değerini bilmek, değerleri geleceğe taşımak, gelen turistlerin bu değerlerden faydalanmalarını sağlamak gerekiyor.

Fuarlarda Turkiye’nin belirli bolgeleri tanıtılıyor. Turist gercekten sadece, tanıtılan bolgelere mi gidiyor, donen turistlerden şikayet alıyor musunuz?

Sondan başlayayım, şikayet zaman zaman alıyoruz, bu da bilhassa hanutculuk konusunda oluyor. Goz tacizi, el tacizi vb. aldığımız şikayetler. Halbuki ne diyoruz: Turist tesis dışına cıkmıyor. Sen onun sokakta rahat yurumesine engel oluyorsan, o da sokağa cıkmaz. Bu kadar basit. Rahat bırakacaksın, tercihini kendisi kullanabilmeli. Bakın, yapılan araştırmalara gore Danimarkalıların % 78’i insana guveniyor, insanı saf, temiz haliyle kabul ediyor. Sen onu taciz edersen, aldatırsan, bırak onun o işletmenin onunde gecmesini, belki Turkiye ye gelmekten dahi vaz gecebilir. Dolayısıyla turisti hayal kırıklığına uğratmamamız gerekir.

Tabi turist bir yere gitmeden evvel araştırma yapıyor, internete dolaşıyor ve gittiği bolgenin turistik harici bolgeleri de araştırıyor, buluyor. Araştırıldıkca ilgi de o derece diğer bolgelere yayılıyor.

Siz İsrailde de gorev yaptınız. Şu anda Turkiye ile İsrail arasında ilişkiler iyiye doğru gidiyor. 2013 icin 500 bin, bir milyon israil’linin Turkiye ye geleceği telaffuz ediliyor, ne diyorsunuz?

Evet benim donemim de 500 bin gibi bir sayıyı yakaladık, daha sonra olan olumsuz gelişmeler nedeni ile, sayı 70 bine duştu. Belirttiğiniz beklenti sayıları abartılı. Şu anda İsrail’deki turizm calışmalarını buradan yonlendiriyoruz. Bugunler de Antalya da 180 gazeteci, tur operatoru, acenteci otelleri dolaşıyor. İsrail de kanal 10 da 8 saat Antalya otellerin tanıtımı yapılacak. Orada ciddi bir calışmamız var. Bana gore 2013 te 250 bin gibi bir sayıyı yakalarız. Tabii bir kırılganlık yaşandığından eski sayıları ilk senede yakalamak zor, onemli olan gelen grupları memnun bir şekilde ulkelerine gondermek, bu da 2014 te 700 bin kişi demektir.

Danimarka’da 2013 tahmininiz?

Artış. Son uc ayın ortalama artışı % 40, Mart ayın ise % 68. Buna rağmen yıl ortalamasında % 12 artış bekliyoruz. Dikkatinizi cekerim, Turkiye İspanya’dan sonra 2 nci sıraya yerleşmiştir. Hedefimiz Turkiye yi birinci sıraya taşımak.

Kaynak