Bakanlar Kurulu’nun otellere yonelik duzenlediği eğlence vergisi sorunu İstanbullu otelciler icin cozulemedi.
Eda Ozsoy - Turizm Guncel
Eğlence vergisinden otellerin muaf tutulacağına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayınladı ve konunun cozume kavuştuğu kamuoyuna lanse edildi. Ancak İstanbullu otelciler icin sorun hala cozulemedi. Konuyla ilgili otelcilerin eğlence vergisinden muaf tutulduğuna ilişkin karar, TUROB tarafından Beyoğlu Belediyesi’ne gonderildi. Ancak belediye ilgili bakanlıkların yazısının kendisine direkt olarak ulaşmadığını belirterek, bu yazıyı geri cevirdi. Belediye yetkilileri, konuyla ilgili bazı otellerin kendilerine dava actığını ve dava sureci sonrasında cıkacak sonuca gore hareket edeceklerini bildirdi.
Konuyla ilgili Turizm Guncel’e acıklama yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, şunları soyledi;
“Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı cıkınca bazı belediyeler orneğin Beyoğlu Belediyesi’ndeki arkadaşlar otellerden vergi almaya calıştılar. Biz de konuyu Kultur ve Turizm Bakanlığı, İcişleri ve Maliye Bakanlığı’na ilettik.Biz gelen yazıları Beyoğlu Belediyesi’ne gonderdik. Beyoğlu Belediyesi de "İcişleri Bakanlığı’nın bu yazısı sizlere gelmiş ama bize ulaşmadı. 6 otelle mahkemedeyiz, sonuclara gore hareket edeceğiz" dedi. Bunun uzerine İcişleri Bakanlığı’na yazı yazacağız. Bakanlıktan Turkiye’deki il valiliklerine bu genelgeyi duyurmanızı istiyoruz' diyeceğiz."
Bu arada TUROB uyelerine yonelik şu bilgi yazısını gonderdi;
GENELGE NO: 14/83
İstanbul,10.07.2014
İlgili Birim : Yonetim Kurulu Başkanlığı, Genel Mudurluk, Hukuk Muşavirliği
Konu : T.C Maliye Bakanlığı ve T.C. İcişleri Bakanlığı’nın, “Eğlence Vergisi” yonunden otellerde bulunan “bar”larla ilgili goruşu
Sayın Uyemiz,
Malumlarınız olduğu uzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan “bazı maktu vergi ve harc tarifeleri”nin belediye grupları itibarıyla tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 18.12.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış, soz konusu kararda yer alan “Eğlence Vergisi” tutarlarının yuksekliği kadar, Eğlence Vergisine konu faaliyetler icin sayılan mekanların metrekare bazında tarifelendirilmesine ek olarak, bu mekanların “4 yıldızlı” ve “5 yıldızlı Otel” ler de bulunması haline ilişkin ayrı bir tarife yaratılarak yuksek bedellerin belirlenmiş olduğu dikkati cekmiş, bu karara bağlı olarak birtakım belediyelerin otellere “Eğlence vergisi” tahakkuku uyguladıkları bilgisi Birliğimize ulaşmıştı.
Bu cumleden olarak birtakım Belediye yetkililerinin ozellikle konaklama tesislerinde, adı “Bar” olan tum mekanlar icin Eğlence Vergisi tahakkuk ettirme girişimleri karşısında, konu Birliğimizce T.C.Kultur ve Turizm Bakanlığına aksettirilerek, karardaki isimlendirme ile “Bar”, “Pavyon”, “Gazino”, “Gece Kulubu”, “Diskotek”, “Kabare”, “Dansing” tanımlamalarının, Polis Vazife ve Selahiyet Kanununda 1934 yılının koşullarındaki MUSTAKİL EĞLENCE YERLERİ icin yaratılmış tanımlar olduğu, bu tanımların 1981 tarihli Belediye Gelirleri Kanunu’na aynen alındığı, bu tanımların hicbirisinin T.C. Kultur ve Turizm Bakanlığından Belgeli Konaklama Tesislerindeki isimlendirme ile (sadece İCKİ-İCECEK SERVİS BANKOSU) kullanılan “BAR” olmadığı gibi, Tesis bunyesindeki diğer mekanların da bu tanımlarla amaclanan yerler olmadığı, tesis bunyesindeki mekanların adı ”Bar” olsa dahi eğlence yeri olmadıkları, “Bar”ın SERVİS BANKOSU olarak kullanıldığı belirtilerek, uygulamalara son verilmesi talebimiz belirtilerek goruş istenmiş, tahakkuklara karşı dava acılması onerilmiştir.
Bu başvurumuz uzerine, T.C. Maliye Bakanlığı’ndan (T.C. İcişleri Bakanlığı ve T.C. Kultur ve Turizm Bakanlığı aynı goruşu paylaşmıştır) gelen ekteki yazı ile,” ACILMASI İZNE BAĞLI YERLERE UYGULANACAK İŞLEMLER HAKKINDA YONETMELİK” de olduğu gibi “BAR” ; MUŞTERİLERİN TEZGAH ONUNDE AYAKTA YA DA TABURELERDE OTURARAK “İCKİ İCİP DANS EDEBİLDİKLERİ “ eğlence yeri olarak ifade edilmiştir.
Gorulduğu uzere İCKİ İCMEK yeterli olmayıp DANS EDİLEBİLİR olma da koşullar arasında yer almaktadır.
Konuyu bilgilerinize sunar, bu tanımlara uymayan mekanlarınız icin, Belediyeler tarafından Eğlence Vergisi konusunda herhangi bir başvuru/tahakkuk olduğunda, ekli yazının ibraz edilmesini, acılmış dava varsa da bu yazının Mahkeme dosyasına ibraz edilmesini oneririz.
KAYNAK
__________________
İstanbullu otelcilere eğlence vergisi eziyeti
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- İstanbullu otelcilere eğlence vergisi eziyeti