1 milyon TL sermaye ile kurulan şirketin ortaklık yapısı ilginc. THY’nin yeni şirketteki ortaklık yapısı yuzde 25 olurken, Vahap Kucuk’un ortaklık payı yuzde 35 oldu. Buyuk ortak ise..

Yurtdışına cıkıp alışveriş yapanlar bilir. Alışveriş yaptıktan sonra ulkeden cıkış yaparken vergi iadesi alınır. Turkiye’ye gelen turistler de alışveriş yaptıktan sonra ibraz ederek vergi iadesi alabiliyor. Bu hizmet ağırlıklı olarak hava limanlarında veriliyor.

Turk Hava Yolları, LC Waiki markasının ortaklarından Vahap Kucuk ve Hyundai bayisi Maslak Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin sahibi Onur Soysal’ın ortak şirket kuracakları ağustos ayında Rekabet Kurulu’na yapılan bir muracaatla ortaya cıkmıştı.

Bu ortaklık gecen hafta resmileşti. Vergi İadesi Aracılık A.Ş. unvanıyla yeni şirketin kuruluşu gercekleşti.

1 milyon TL sermaye ile kurulan şirketin ortaklık yapısı ilginc. THY’nin yeni şirketteki ortaklık yapısı yuzde 25 olurken, Vahap Kucuk’un ortaklık payı yuzde 35 oldu. Şirketin buyuk hissedarı ise Hyundai bayiliği yapan Onur Soysal oldu.

Şirketin yonetim kurulu başkanı THY Yonetim Kurulu Başkanı Hamdi Topcu olurken, Vahap Kucuk ve Onur Soysal yonetim kurulu uyesi olarak gorev yapacak.

Şirket merkezi olarak ise Vahap Kucuk’e ait VK Holding’in Halkalı’daki yeri belirlendi. Yeni şirketin faaliyet amacı, “Turkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak yurtdışına goturdukleri malların satın alınması sırasında odenen KDV'nin iadesine yonelik aracılık hizmeti sunmak” olarak belirlendi.

Vergi kanunlarına gore, ulkemize turist olarak gelen kişiler bazı malların KDV'sinden muaf tutuluyor. Ancak her satış noktasında ‘tax free’ hizmeti verilmiyor. Kurulacak şirket de bu kapsamda odenen KDV’nin iadesi işini yapacak. Daha cok noktada bu hizmetin verilmesini sağlayacak. Satın alma sırasında odenen KDV’ye karşılık verilen belge, havaalanlarında ibraz edilerek, KDV’nin iadesi sağlanacak.
Para Dergisi

Kaynak