CATHIC Konferansı oncesinde duzenlenen basın toplantısına katılan Istanbul Convention & Visitors Bureau Genel Muduru Elif Balcı Fisunoğlu onemli acıklamalarda bulundu.



Elif Balcı Fisunoğlu, İstanbul’un son 10 yılda uluslararası buyuk caplı etkinliklere ve kongrelere evsahipliği yapan bir şehir olmaya başladığının altını cizerek şu bilgileri verdi:

“ICCA (International Congress & Conventions Association)’nın değerlendirmesine gore İstanbul, kongre şehirleri sıralamasında 40. iken, 2000 yılında 30 basamak birden yukselerek 10. sıraya yukseldi. İstanbul 500’den fazla katılımlı kongreler icin dunyada 1 numara olarak gosteriliyor. Hemen hemen her buyuk etkinliğin kısa listesinde olan İstanbul icin bu sonuc cok doğal. İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları icin cok guclu bir aday ve şehrin bu onemli etkinlik icin gerekli deneyim ve cazibeye sahip olduğunu duşunuyoruz.”

İstanbul’un ekonomik, akademik, kulturel ve sosyal hayatın her yerinde devam eden gelişmeler ve yatırımlarla buyuduğunu de aktaran Fisunoğlu, modern kent yaşamının tarih ile harmanlaşmış coşku veren goruntusu ve modern altyapısının, İstanbul’u uluslararası kongre ve toplantılar icin eşsiz kıldığını soyledi. Fisunoğlu konuşmasında şu bilgileri verdi:

“İstanbul amaca odaklı tasarlanmış olağanustu kongre ve sergi merkezlerine sahip bir şehir. Yaklaşık 80 bin konuk odası ve 94 adet beş yıldızlı ve luks otelleri ile cok ceşitli secenekler sunuyor. Kentin ustun performans sergilediği bir diğer faktor ise dunyanın her yerinden kolay erişilebilir bir destinasyon olması. İstanbul 7/24 yaşayan bir şehir. Kent, ceşitli kulturlerin ve geleneklerin eklektik ve benzersiz bir bileşimidir. Sonuc olarak, İstanbul sarayları, camileri, kiliseleri ve tarihi anıtları ile bir acık hava muzesi olarak tanımlanabilir.

İstanbul'a uluslararası ziyaretci sayısı 2003’den bu yana her yıl artmaktadır. Son zamanlarda şehir hem gezginler ve profesyoneller, hem de turistler icin dunyadaki en iyi şehirlerden biri haline gelmiştir. İstanbul’da 2003 yılında 3 milyon olan yabancı turist sayısı yılda, yuzde 20 artarak bu yıl 9,3 milyona ulaştı. Bu da İstanbul’u en cok ziyaret edilen şehirlerinden biri haline getirmiştir. Bu artış; erişilebilirlik, kentin tarihi cazibesi, modern alt yapısı ve tesisleri, genc ve dinamik nufusu, ekonomik durumu, siyasi istikrar gibi nedenlere dayanmaktadır.


FUSUNOĞLU: KULTUR VE TURİZM BAKANLIĞI MODELİ EN İYİ MODEL


Dunya uzerindeki hemen tum devletlerin turizme onem verdiklerini ifade eden Elif Balcı Fusunoğlu, bunun turizmciler acısından cok buyuk bir şans olduğunu ifade etti. “Devlet, hem altyapı oluşturulması, destinasyonların geliştirilmesi ve yatırımlara teşvik sağlanması noktasında onemli katkıları var” diyen Fusunoğlu, Turizme onem veren ulkelerde farklı modeller uygulanmakla birlikte, Turkiye’deki Kultur ve Turizm Bakanlığı modelinin en iyi model olduğunu soyledi. Bakanlık ve ozel sektorun yakın bir calışma icinde olduklarını kaydeden Fusunoğlu, bunun da ortaya onemli bir sinerji cıkardığını soyledi.

Fusonoğlu, konuşmasının devamında şu noktaların altını cizdi:

“İşin icinde Bakanlık, turizmciler ve sivil toplum orgutleri var. Bakanlık tum bu kurumlarla buyuk bir işbirliği icinde calışıyor. Sektorun tum bileşenlerinin bir araya geldiği modeller son derece onemli. Daha fazla destinasyon cıkması icin kamu ve ozel sektorun bir araya gelmesi gerekiyor. Kamunun ve yatırımcının parasıyla ortaya bir destinasyon cıkıyor. Turkiye iyi bir yolda gidiyor. Yapmamız gereken tek şey sureci hızlandırmak olmalıdır.”

İSTANBUL'DA İYİ STANDARTLI 2 - 3 YILDIZLI OTEL İLE KONGRE OTELİ EKSİĞİ VAR


“İstanbul’un en buyuk eksiği, 2 – 3 yıldızlı standartlardaki otellerle, kongre otelleri. İstanbul’un bir diğer eksiği ise tarihi karakteri olan binalarda faaliyet gosteren otellerin azlığı. Ne yazık ki burada buyuk bir acığımız var. Viyana’da otellerin coğu tarihi binalar icinde. Otele gittiğinizde “Ben Viyana’dayım” diyebiliyorsunuz.”

Kaynak

__________________