3'uncu havalimanı ihalesinde 47 milyar dolarlık buyuklukle Turkiye tarihinin en buyuk projesinin altına imza atan 5 Turk grup, ilk iş olarak finansman arayışına girecek. Bu ortamda bankaların CEO’ları karşılık ayırma zorunluluğu, gecikme riski ve oynak faiz yuzunden ‘iyi hesap şart’ diyor.



İstanbul’a yapılacak 3’uncu havalimanı ihalesinde yatırım bedeli dahil 47 milyar dolarlık bir rakamın cıkması sonrası, iş cevrelerinde konuyla ilgili yoneltilen en onemli soru şu oldu: "Bu parayı nereden bulacaklar, bu iş icin kaynağı nasıl sağlayacaklar?"

İhaleyi kazanan “Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu”, yuzde 20 ozkaynak ile işe başlamayı taahhut ederken, toplam yatırım tutarı 13 milyar doları bulan projede, yılda 1.36 milyar dolar da kira odeyecekler.

'İLK ON YIL ZOR GECER'

"Turk bankacılık sektorunun en buyuk bankalarından birinin CEO’su ihalenin finansman kaynağına yonelik şu değerlendirmede bulundu: “İlk yıllarda devlete 1.3 milyar dolar odemek zorundalar. Bunun oncesinde inşaat ve kurulum icin milyar dolarlık yatırım yapmaları gerekiyor. Bunun icin 2.5 milyar doları ozkaynak olarak cepten koysalar, 7.5 milyar doları bankalardan kredi olarak almak zorundalar.
Ana para artı faiz olarak bu rakam daha da buyur. Dolayısıyla ilk 10 yılda cok zorlanırlar."

'YABANCI BANKALAR DEVREYE GİRMELİ'

Sektorun uzun vadeli projelere bakışını değerlendiren yabancı sermayeli bir bankanın Genel Muduru ise konuyu şoyle ozetledi:

"Bunlar vadeleri cok uzun hacimli projelerdir. Bankalar kısa surede para kazanmak istediği icin bu tur projelere girmek istemez. Bankacı dunyada faizlerin nereye gideceğinin belli olmadığı bir ortamda sabit faizle maliyet hesabı yaparak cok uzun vadede faiz ve gelir riski alamaz. Dunyada ve Turkiye’de faizlerin nereye gideceği belli değil. Projenin gecikme riski var. Rakamlar buyuk. Bu kredi verecek olan bankaların sermaye yeterlilik oranlarını etkiler. Zarar etme riskleri yuksek. THY’nin son ucak alımında da boyle oldu. Turk bankaları daha kısa vadeli, maliyet ve getirisini ongorebildikleri projelere girmeyi tercih ediyorlar.Uc nedenden dolayı haklılar. Buyuk bir sermaye ayırmak gerekiyor, getirisi ve maliyeti belli değil, rakam cok buyuk. Yabancı buyuk bankalar bu işlerde one cıkıyor."

Rakamın buyuk olduğunu, boyle bir iş icin buyuk bir bankacılık konsorsiyumu gerektiğini ifade eden bankacılık sektorunun duayenlerinden bir bankacı Turkiye’nin kredi notunun artması halinde bu tur projelere kredi bulmanın kolaylaşacağını soyledi. Bankacı, “Turk bankacılık sektorunun bu tur projelere uzak durduğunu soylemek doğru olmaz. Konsorsiyumda yabancılar da olur. Turkiye’nin kredi notu da yukselirse o zaman iş kolaylaşır. Rakam cok buyuk ancak odeme nasıl olacak, odeme modeli nedir bunlara bakmak lazım. Daha onceki projeler 7 - 8 yıllıktı” dedi.

İhale bedelinin muhakkak cok onemli olduğunu ifade eden sektorun lider bankalarından bir diğerinin CEO’su ise şoyle konuştu: “Buradaki en onemli olan konu, ihaleyi kazanların ortaya ne kadar ozvarlık, yani cepten ne kadar para koyacaklarıdır. Ozvarlığı nasıl sağlayacak? Bankacılık sektoru buna bakar. Daha once kredi verdiğimiz projeler bir kac milyar dolarlık projelerdi. Bu da yapılamaz bir iştir demek istemem. Ancak daha fazla hesap kitap ve iyi değerlendirme yapmak gerekiyor. İlk aşamada 13 milyar dolar icin 5 Turk bankası bir araya gelsek 2.6 milyar dolar duşer. Bunlar buyuk rakamlar.”

Kaynak

__________________