'Bir adam Hz. Omer (r.a.)'in yanında bir hususta şÃ‚hitlikte bulunmuştu. Omer ibnu'l-HattÂb hazretleri ona,

' Ben seni tanımıyorum, seni tanıyan birini getir, dedi.

Orada bulunanlardan birisi,

' Ben onu tanıyorum, deyince Hz. omer,

' Nasıl bilirsin? diye sordu. O da,

' Emin ve Âdil bir adam olarak tanıyorum, cevabını verdi.

Hz. Omer (r.a.) tekrar sordu:

' Gecesini gunduzunu bildiğin, yakın bir komşun mudur?

' Hayır, diye cevap verdi adam.

Hz. Omer (r.a.) sormaya devam etti:

' İnsanın takvÂsını ortaya koyan, muÂmelesidir. Bu adam, alış'veriş yaptığın bir kimse midir?

Adam tekrar,

' Hayır, dedi.

Hz. Omer (r.a.) bu defa;

' Bununla, insanın ahlÂkının guzel veya cirkin olduğunu anlamaya imkÂn veren bir yolculuk yaptın mı? diye sordu.

Adam bu soruya da,

' Hayır, cevabını verince, Hz. Omer (r.a.),

' Sen onu tanımıyorsun, dedi ve sonra da adama donerek,

' Git, seni tanıyan birini getir, buyurdu.'

Demek ki bir insanı iyi tanıyabilmek, doğruluk ve durustluğunden emin olabilmek icin; onunla, ya yakın komşuluk yapacaksın veya alış-verişte bulunacaksın yahut da beraber yolculuk edeceksin... Aksi takdirde, yani bu olculerden hicbirisi ile tartmadığın bir kişi hakkında, musbet veya menfî yonde şahÂdette bulunmayacaksın. Zira bu demektir ki, sen onu tanımıyorsun.

Alıntı: Fazilet Takvimi, 2001

.................................................. .....

-Beş gunah vardır ki,keffÂreti yoktur.Bunlar; AllÂh'a şerik koşmak,bi-gayri hakkın adam oldurmak,mu2mine buhtan ve iftira etmek, muharebe gunu kacmak ve yalan yere yemin ile hakkı iptal etmek.(Hadis-i Şerif)

.................................................. ............

Allah katında en sevgiliniz,ahlÂkı guzel olan,halk ile gecinenler ve kendisiyle gecinilen,yumuşak huylu olanlardır.Ve AllÂh yanında buğz . . edilenlerinizde, insanla arasında biribirine lÂf goturup getirmekle uğraşan, onların kusurlarını arayarak din kardeşlerinin aralarına tefrika sokanlardır.(Hadis-i Şerif)

.................................................. ...............

Herhangi bir kimse,bir şahsı iclerinde bu şahıstan daha ehil kimse bulunduğunu bildiği halde , on kişi uzerinde Âmir tayin ederse,Allah ve . . Resûlu'llah'a ve muslumanlara hıyanet etmiş olur..(Hadis-i Şerif)

.................................................. ................

DİNVEKİTAP.COM