ANAR’ın 2004 yılında yaptığı bir kamuoyu araştırmasına gore, Turkiye’de nufusun yuzde 75.6’sı, yani yaklaşık olarak dortte ucu oruc tutuyor. Bu oran, ankete cevap vermeyenler de dağıtılınca yuzde 80’e, yani beşte dorde ulaşıyor. Buna mukabil, vakit namazı kılanların oranı yuzde 24.5 ve cuma namazı kılanların oranı da yuzde 32.2 olarak goruluyor. İkisini birlikte değerlendirirseniz, nufusun yuzde 56.7’si, yani yarısından fazlasının namaz ibadetiyle ilgili olduğu soylenebilir. Hele buna, yılda iki defa kılınan bayram namazlarını da ilÂve ederseniz, oran iyice yukselecektir.
Orucun, dinî inanc ve ibadetle ilgili ozellikleri başta gelmek şartıyla, sosyal adalet ve dayanışma hususunda, toplumun bağlarını guclendiren son derece tesirli bir ozelliği bulunmaktadır. Soz konusu araştırmada, muhtac durumda olanlara yardım edenlerin oranı yuzde 41.1 olarak ortaya cıkmıştır. Nufusun yarıdan fazlasının “muhtac durumda” olduğu bir ulkede, bu nispetin ne kadar yuksek olduğunu takdirlerinize sunuyorum.
Yapılması en zor ibadet olmasına rağmen halkın buyuk coğunluğunun severek ve isteyerek oruc tutması, sadece dinî ve manevî bakımlardan değil, sosyal bakımdan da tetkike değer bir vÂkıadır. Cunku, milletimizin varlığını ve birliğini devam ettiren ictimaî dayanışma gucunun sırrı ve anahtarı oructur.
inşallah kat ve kat artar %100 olur
.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İşte Turk halkının oruc tutma oranı