Allahtan gelen nurları alabilmek icin, Allah’ı Resulullah’ı ve Rasulullah’ın varisi olan velileri sevmek şarttır.Bir kimsenin bu ucunden birini sevmemesi nurdan mahrum olmasına sebeptir.Cunku Allah nurun sahibi, diğerleri de nuru insanlara getiren oluklardır.
Sevgi hakkında Sunen-i Ebi Davud’da zikredilen bir hadis-i şerif şoyledir.:
Hazreti Omer r.a.rivayet ediyor:
-“Allah rasulu (s.a.v.) buyurdu:Allahın kullarından bir takım insanlar vardı ki ne peygamberdirler ve ne de şehittirler.Lakin Allah katındaki mevkilerinden dolayı onlara hem peygamberler hem de kıyamet gunu gıpta edeceklerdir.Dediler ki:
-Ey Allah’ın rasulu kimdir onlar bize bildirir misin ?Buyurdular ki:
- Akrabaları olmadıkları halde ve mali yonden hicbir cıkarı da bulunmadığı halde birbirlerini sırf Allah icin seven kimselerdir.Vallahi onların yuzu nurdur.Şuphesiz onlar nur uzere olacaklardır.Onlar, insanlar korkturkları zaman onlar korkmayacaklardır, uzuldukleri zaman onlar uzulmeyeceklerdir.Sonrada şu ayeti okudu(surei yunus ayet 62): Haberiniz olsun Allahın velileri var ya;onlar icin ne korku vardır ne de mahzun olacaklardır.”
Yine sevginin insanı nerelere goturduğune dair bir hadis-i şerif:
Bir adam Peygamber Efendimize:
-Kıyamet ne zaman kopacak? Diye sordu
Efendimiz:
-“Soruyorsun ama ona ne hazırladın?” buyurdu.
-“Bir hazırlığım yok; sadece Allah ve resulunu seviyorum” deyince o şoyle buyurdu:
-Elmer’u mea men ehabbe= Kişi sevdiğiyle beraberdir.”
Bu hadisi şerifin ravisi Enes Rdiyellahu anh buyuruyor ki:
-İslamdan sonra artık Peygamber Sallellahu Aleyhi vesellem’in “O halde sen sevdiklerinle berabersin” sozunden daha cok hicbir şeye sevinmemek.İşte ben de Peygamber Sallellahu Aleyhi ve selemi, Ebu Bekr’i ve Omeri seviyorum.Onlar gibi amelim yoksa da onları sevdiğim icininşallah onlarla beraber olurum”.
Goruluyor ki; Allahın veli kullarını sevmek mumini bir yere goturebiliyor.Bir şartla ki,Kuranı Kerimdeki (fettebiuni) emri icabı Peygamberimizin sunnetine tam sarılmakla.
Abdulkadir Dedeoğlu (Osmanlı Yayınevi)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sevgİ Ve İstİkamet Şarttir!