Hırsızlığın en buyuklerinden biri de namazdan calmadır. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
‘İnsanların hırsızlıkta en kotusu namazından calandır.’
Sahabeler dediler ki:
−Ya Rasulallah! Namazından nasıl calar?
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Namazın rukû ve secdelerini hakkıyla yerine getirmez’ buyurdu.”
Ahmed Musned 5/310, AlbÂnî Sahihu’l-Cami 997
Sukunetin terki, rukû ve secdede sırtın istenilen şekilde olmaması, rukûdan ve secdeden kalktıktan sonra sırtın tam olarak kaldırılmaması ve iki secde arasında duz olarak tutulmaması; butun bunlar namaz kılanların coğunda gorulen ve herkesin bildiği şeylerdir. Namazlarında ta’dili erkÂna uymayanların bulunmadığı bir mescidi neredeyse goremezsiniz. Ta’dili erkÂn namazın rukunlerindendir. Terkedilirse namaz olmaz. Durum ciddidir.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Rukû ve secdede sırtını tam olarak eğip kaldırmayanın namazı olmaz.”
Ebu Davud 1/533, AlbÂnî Sahihu’l-Cami 7224
Şuphesiz bu hoş bir davranış değildir. Boyle yapan da kınanmayı ve tehdidi haketmiştir. Ebu Abdullah el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sahabilerine namaz kıldırırdı. Sonra onlardan bir grup ile oturdu. İceriye bir adam girdi ve namaza durdu. Rukû etmeye ve (tavuğun yem gagalaması gibi) başını eğip kaldırarak secde etmeye başladı.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Bunu goruyor musunuz? Kim bunun uzere olurse Muhammed’in dininden başka bir şey uzere olmuştur. Kuzgunun leşi gagalaması gibi namazında başını eğip hemen kaldırır. Rukû edip secdesini (tavuğun yem) gagalaması gibi yapan bir ya da iki hurma tanesi yiyen ac insan gibidir. Bu onun aclığından neyi giderir?!’ buyurdu.”
Sahih İbni Huzeyme 1/332, Albanî Sıfatu Salati’n-Nebi 131
Zeyd ibni Vehb’den şoyle dediği rivayet edilmiştir:
Huzeyfe (Radiyallahu Anh) rukû ve secdeyi tam olarak yapmayan bir adam gordu ve ona dedi ki:
−“Sen namaz kılmadın. Bu hal uzerine olseydin, Allah’ın Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bağışladığı dinden başkası uzerine olmuş olurdun.”
Buhari
Namazın rukunlerini tam olarak yerine getirmeyen kimsenin bu hukmu oğrendikten sonra icinde bulunduğu vaktin farzını yeniden kılması, gecmiştekiler icin de tevbe etmesi gerekir. Daha once kıldığı namazları yeniden kılması gerekmez. “Don ve yeniden kıl, cunku sen namaz kılmadın” hadisi buna delildir.
Fethu’l-Bari 2/323
__________________